Boşaltım Sistemi Etkinliği

Suskun

V.I.P
V.I.P




3aab3dfba6c87482f43d4e8af035544f_1286210280.gif

Bosaltim-Sistemi-Etkinligi.gif


Boşaltım Sistemi Nedir?
Vücuttaki fazla suyun ve suda erimiş halde zararlı ya da gereğinden fazla bulunan maddelerin hücrelerden ve vücut sıvısından uzaklaştırılması olayına boşaltım adı verilir. Vücuttaki zararlı maddelerin vücuttan uzaklaştırılması için bir çok sistem birlikte çalışır. Bu sistemlerden birisi de boşaltım olayını gerçekleştiren boşaltım sistemidir.

Boşaltım Sisteminin Görevleri
Sindirim yoluyla kana ve hücrelere ulaşan besin maddeleri enerji verici, onarıcı ve düzenleyici olarak kullanıldıktan sonra ortaya çıkan fazla su, ürik asit, madensel tuzlar ve karbondioksit gibi atık maddelerin vücuttan uzaklaştırılmasından sorumludur.

Boşaltım Nasıl Gerçekleşir?
Böbreklerde süzülen kandaki zararlı maddeler ayrıştırılarak idrar kanalı aracılığıyla vücuttan uzaklaştırılır. Bunun yanında, terleme, nefes alış verişi gibi, vücuttaki zararlı maddeleri dışarı atmak için kullanılan yardımcı sistemler de boşaltım sisteminin yan kolunu oluşturur. Bu nedenle, boşaltım denince akla sadece dışkılama gelmemelidir.

Boşaltım Sistemi Organları Nelerdir?
Boşaltım sisteminde görev alan temel organlar ve yapılar böbrekler, üreterler, sidik kanalı ve idrar kesesidir. Boşaltım sistemi içinde kanın temizlenmesinden sorumlu başlıca organ böbreklerdir. Ayrıca, böbreklere yardımcı olarak deri, akciğer, karaciğer ve kalın bağırsak yardımıyla da karbondioksit, fazla su ve mineraller, üre, safra tuzları gibi zararlı atıklar dışarı atılır.

Böbrek yetmezliği
Böbrek yetmezliği, böbrek taşı, böbrek iltihabı, nefrit, üremi, albümin, mesane iltihabı, sistit en sık rastlanan boşaltım sistemi hastalıkları olarak sayılabilir.



Boşaltım Sistemi (Boşluk Doldurma Etkinlik)
İnsanda ......................... .. sisteminin en önemli organı böbrektir. ......................... ...... biçiminde olan böbrekler, karın boşluğunun arka kısmında bel hizasında bulunur.Her böbreğe bir ......................... ... girer, bir ......................... ....... çıkar.Böbrek atardamarı ile böbreğe gelen kan ......................... ...... da süzülür.Kanda bulunan ......................... .. su ve diğer boşaltım artıkları bu süzülme ile kandan uzaklaştırılır.Süzülen ......................... ... böbrek atardamarı ile toplanarak böbrekten çıkar.Böbrekte oluşan, artık maddelerin bulunduğu süzüntüye ......................... . denir.Artık maddeleri taşıyan bu süzüntü ......................... .. ......................... ....... ile vücut dışına atılır.Boşaltım sadece böbrekler tarafından gerçekleştirilmez.Akciğer ler, ......................... ... gibi boşaltıma yardımcı olan farklı yapılar da vardır.Solunum sonucu oluşan ......................... .......... ve su buharı akciğerler ile vücut dışına atılır.Deriyle ise artık maddeleri içeren ................... dışarı atıılır.Artık maddeleri uzaklaştıran bu iki organ da bu şekilde boşaltıma ......................... ..... olmuş olur.Metabolizmanın düzgün çalışabilmesi için bu kadar önem taşıyan boşaltım sisteminin sağlığının korunması için bol .................... alınmalı, ......................... . ve ................ yiyecekler fazla tüketilmemelidir.Boşaltım sisteminde oluşabilecek bir rahatsızlığın diğer ......................... ..... de etkileyeceği unutulmamalıdır.Organizma da bütün sistemler birbirleriyle ......................... ...... olarak çalışmaktadır.Bu nedenle sistemlerin sağlığı bir ........................ halinde korunmalıdır.






248029748b2338b4661f678055bb1b31_1284321198.png


e66e9e9f695b96b9fb92a490e9fef56d_1286210148.gif
 
Top