Bonzai ve jamaika nedir ?

Bonzai ve Jamaika nedir?
Çeşitli bitkilerin harmanlanıp kimyasallarla karıştırılması sonucu elde edilen Bonzai ve Jamaika sentetik bir uyuşturucu maddedir. Yapımında farklı kimyasallar kullanıldığından standart içeriği yoktur. Ölümcül sonuçlar doğurur.

Bonzai ve Jamaika nasıl kullanılır?
Kullanıcılar sıklıkla sigaranın tütününün bir kısmını boşaltıp içine bu maddeleri koyarak sigara içer gibi kullanırlar. Ayrıca dumanı çekilerek kullanımı da yaygındır.

Bonzai ve Jamaika neden tercih edilir?
Bu maddeler daha ekonomik oldukları için tercih edilirler. Daha riskli olması ve potansiyel etkileri, özellikle ergen kullanıcılarda tercih sebebi olabilir. Ayrıca halk arasında sentetik esrar diye adlandırılırken kokusunun ve yoğunluğunun esrar kadar olmaması ve küçük miktarlarda sigara içine konularak içilebilmesi de bonzai kullanımını gün geçtikçe artırmaktadır.

Kullananlarda nasıl etki eder?
Yarattığı fiziksel ve psikolojik belirtiler esrar ile benzerdir. Ancak madde içeriği, miktarı ve kullanıcının özellikleri olumsuz etkiler yaratabilir. Bu durumda yoğun kaygı, panik atak, aklını yitirme düşüncesi, halüsinasyonlar, kusma ve kasılmalar meydana gelebilir, hareket etmede ve dengede ciddi zorluklar yaşanabilir ya da ölümle sonuçlanabilir.

Kullanıcıların bilmesi gerekenler
Bonzai ve jamaika, içeriğinde ne olduğu belli olmayan sentetik bir uyuşturucudur ve çok tehlikelidir. Esrara benzer etki yaratsa da esrar değildir. Tüm uyuşturucu maddeler gibi bağımlılık yapar.

Bonzainin özellikle alkol ile kullanımı ciddi sonuçlar doğurabildiği gibi ertesi gün baş ağrıları da saatlerce sürebilir. Halüsinasyon, kusma, panik atak, aşırı heyecan, nabzın yükselmesi, göz bebeklerinin büyümesi gibi semptomlara sebep olabilir.

Bonzai ve jamaika bağımlılığı nasıl tedavi edilir?
Psikoterapi, madde kullanımı ile ilişkili bozukluklarda etkilidir. Jamaika ve bonzai bağımlılığı tedavisinde Nora Psikoloji‘de motivasyonel görüşme, bilişsel davranışçı terapiler, kabul ve kararlılık terapisi (ACT), akılcı duygusal davranış terapisi uygulamaları kullanılmaktadır. Bağımlılığın şiddetli olduğu, yoksunluk belirtileriyle baş edilemediği durumlarda tedavi sürecinde ilaç planlaması için psikiyatri uzmanı ile işbirliği yapılmaktadır. Tedavinin sabır ve kararlılık gerektiren bir süreç olduğu unutulmamalıdır.
 

Top