Biz Bi Problem Çözümünde Bir Çok Yol Olduğunu Bilen Ailesiyiz(Aile Katılım Etkinliği)

ZeyNoO

V.I.P
V.I.P
Biz Bir Problemin Çözümünde Bir Çok Yol Olduğunu Bilen Ailesiyiz

"Etrafımızda ne var" oyunu oynayın. Evinizin herhangi bir odasında ailece bulunduğunuzda sıra ile odada bulunan bir eşyanın adını söyleyin. Oyunun kuralı birinin söylediği eşyayı diğerinin söylememesini gerektirir. Odada e kadar çok şey olduğuna siz de şaşıracaksınız. Bu oyun, çocuğunuzun dikkatini güçlendirir. Oyuu camdan bakarken dışarısı için, arabada giderken yolda da oynayabilirsiniz.

Çocuğunuzdan aynı anda bir çok görevi yerine getirmesini istemeyin. Ya hiç birisini yapmaz ya da gerektiği gibi doğru yapamaz. Bu da başarısızlık duygusunu geliştirir.

Meyvelerin tadı, şekli, boyutu, rengi, içi, dışı, kabuğu vb. birbirinden farklıdır. Beraberce meyveleri izleyin.Her zaman soframızda gördüğünüz meyveleri bakalım ne kadar yakından tanıyoruz! Meyvelerle çalışmanızda neler yaptınız, neler konuştunuz, merak ediyoruz, bize bunları iletirseniz seviniriz.

Sabah evinizden çıkarken havanın aydnlık, akşam dönerken karanlık olduğuna dikkati çekin. Sokak lambaları, arabaların lambası, gökyüzünün rengi vb. "zaman" çocukların en zor, en geç kazandıkları kavramlardan biridir. Ancak siz, yukarıdaki gibi somut deneyimlerle zamana ait farkındalıklarını geliştirerek işe başlayabilirsiniz.

"Kar saklambacı" oynayın karın içine herhangi bir oyuncağı saklayın ve bulmasını isteyin. Sonra o saklasın siz bulun.

Çocuğunuzun evde üstlendiği sorumluluklar var mı? Bu soruya cevabınız hayır iseona mutlaka üstesinden gelebileceği sorumluluklar vermeye başlayın. Böylece evinizin önemli ve gerekli bir üyesi olduğunu hissetmesini sağlarsınız. "İyi ki sen varsın, terliklerin bu kadar düzgün durmasını sen beceriyorsun" vb. şeklindeki övgülerinize ihtiyacı vardır.

Çocuklar her zaman yaramazlıklarından değil, yetişkinler gibi düşünemedikleri için bizi şaşırtacak yada kızdıracak şekilde davranabilirler. Bir problem durumunda iyi niyetli olarak söylenen "bilmedin mi yaptın" uyarısı: çocuğun doğru ve yanlışı ayırt etmesini zorlaştırır. Çünkü bazen çocuklar bilmeden değil bilerek ve yaptığının doğru olduğunu zannettiği için istenmeyen şekilde davranmış olabilirler. Çocuğunuzun davranışlarının nedenini mutlaka anlamaya çalışın.

Çocuğunuzun bir malzemenin gerçek kullanımının dışında başka kullanımlarına dikkati çekin. Bu, yaratıcı düşünceyi geliştireceği gibi, geri dönüşüm fikrine de temel oluşturur.

Sorumluluk sahibi çocuklar ancak sorumluluk alarak yetişirler. Sorumluluk verilmeyen çocuklar kendi sınırlarını öğrenemezler. Ne yapıp ne yapmayacaklarını ayırd edemezler. Dolayısıyla kendilerini göstermek için sağlıksız yollar seçebilirler.Kendilerini göstermenin bir yolunu mutlaka bulurlar. Ama bu yol her zaman "onaylanan" bir yol olmayabilir.

Çocuğunuz artık anaokullu, kendi işini yapabilecek kadar becerikli. kendi başına giyinebilir, kendi yemeğini yiyebilir. Daha birçok şeyi yapabildiğini fark ettiğinizi ona söylerseniz bunları fark ettiğinizi gördüğü için hem sşze hem de yeni çabalar için kendine güveni artar.

Her çocuğun güçlü ve desteklenme gereksinimi olan zayıf yönleri vardır. Tıpkı bizim gibi, zayıf yönleri geliştirmek için güçlü yönlerin ön plana çıkarılması gerekir. Problemlerle uğraşırken güçlü yönleri köreltmeyelim. Güçlü yönleri kullanarak olumlu gelişmeler kaybetmek olasıdır.

Ailece yıl içinde çekilmil fotoğraflarınızı inceleyerek, bu yıl olanları hatırlamaya çalışın. Çocuğunuza fotoğrafın çekildiği yer ve olay ve kişilerle ilgili sorular sorun. Bu hem bellek, hem de dil çalışması olacaktır.

Eşinizin ve çocuğunuzun her davranışını onaylamanız mümkün değildir. Suskun kalmayın. Beğenmediğiniz davaranışları, sizi neden rahatsız ettiğini açıklayarak belirtin. Değişmeleri için ısrarcı ve baskıcı olmayın.

Çocuğunuzun inatçılığını, ısrarcılığını problem olarak algılamayın. Bunun kişiliğinin gelişme sürecindeki "kendi olma" mücadelesinin doğal ve sağlıklı bir sonucu olduğunu düşünün. Bu nedenle zorla bir şey yaptırma konusunda ısrarlı olmayın. Bir çözüme odaklanıp kalmayın, her zaman bir problemin çözümünde bir çok seçeneğinizin olduğunu hatırlayın. Yaratıcı çözümleriniz çocuğunuza yaratıcı perspektif kazandırır.

3kOkv.jpg
 
Top