Biyoyazıcılar Insan Ömrünü 20 Yıl Uzatacak

Çağlayağmur

👪
Süper Moderatör
3D yazıcılar sayesinde insan uzuvlarına kadar birçok organın üretilebildiğini biliyorduk. Fakat bioprinter (biyoyazıcılar), iç organların üretilmesini sağlayabiliyor. Biyoyazıcıların kullanılmasıyla ilgili örneklerden bir tanesi ise geçtiğimiz haftalarda ülkemizde yaşandı. Eski Dünya Ağır Sıklet Boks Şampiyonu Sinan Şamil Sam’a, karaciğer yetmezliğinden vefat etmeden önce biyoyazıcılardan üretilecek bir organın takılması planlanmış. Fakat teknolojinin tam olarak uyumlu organı üretecek duruma geçememesinden dolayı karaciğer üretilememiş.

Peki mantığı tıpkı 3D yazıcılar gibi işleyen biyoyazıcılar hangi üretim aşamalarından geçerek organ üretiyorlar? Bu teknolojinin en önemli maddesi kök hücreler.

Bilim insanları, biyopsiyle kök hücre ve üretilecek organın yapısına uygun özel hücreler alınıyor. Kök hücreler kendilerini yeniden üretip işlevi olan özel hücrelere dönüşebiliyor. Bu hücreler gerekli sayıda çoğaltılıp biyoyazıcıların kartuşlarına yerleştiriliyor. Buna bir nevi biyomürekkep de diyebiliriz. Yapılan işlem sonrası bu biyomürekkepler birleşerek canlı bir organı oluşturuyor.

İnsan ömrünü önemli düzeyde arttıracağı söylenen biyoyazıcıların, ortalama 70 olan insan yaşını 90’lara kadar çıkarması bekleniyor. Bu beklentinin oluşmasının sebebi ise organ yetmezliğine sebep olabilecek tüm ağır hastalıkların üretilecek canlı organlarla ortadan kalkacak olması.

Bu alanda çalışmalar yapan bazı öncü şirketler var. Bunlardan bir tanesi Organovo isimli şirket. Biyoyazıcılar ile karaciğer ve mide gibi iç organlar üreten şirket, L’Oreal gibi büyük şirketlerden yatırım almış. BioBots ise doku üretimi yapacak yazıcılar geliştiriyor. Bu yazıcıların başlangıç fiyatının 25 bin dolar olması bekleniyor. 3D Bioprinting Solutions isimli bir diğer şirket ise biyoyazıcılar sayesinde farklı insan organları geliştirmek için çalışmalarına devam ediyor. Şimdilik fareler için mide geliştiren şirket, çalışmalarına hayvanlar üzerinde yaptığı deneylerle devam ediyor.
 
Top