Birinci Sınıf ta Öğrenecek Çok Şey Var!

yesim434

Hırçın Karadeniz Kızı Biricik Yeşim
AdminE
Bu Ayın Lideri
Hemen herkesin ilkokul birinci sınıf anıları vardır. Kimimiz bu anıları gülümseyerek, kimimiz de üzülerek hatırlarız. Bütün sınıfın önünde öğretmenin taktığı kırmızı kurdele, sınıfta yapılan sıcak bir konuşma ya da okumaya başladığımız için alınan bisiklet uzun eğitim yolculuğunun başında bize cesaret verir.

Kimileri için ise anılar böyle yapıcı değildir. Anneden ayrılmanın korkusuyla bir türlü dinmeyen gözyaşları, okuma yazmayı öğrenemediği için işitilen azar ya da arkadaşlarının alay etmesi silinmesi uzun yıllar sürecek izler bırakır minik kalplerde.

İşte bu yüzden deneyimli öğretmenler ilkokul birinci sınıfın öneminin altını sıklıkla çizerler. Tıpkı çocukluğun ilk 6 yılının hayatın geri kalanının belirleyicisi olması gibi, bir okulda geçirilecek ilk yıl da eğitim hayatının geri kalanının belirleyicisidir.

Birinci Sınıf: Öğrenecek Çok Şey Var!​

Çocuklar başka çocuklarla birlikte bir sınıfta olmanın, sırasında oturmanın, sınıftaki kurallara uymanın ve tabi ki okuyup yazabilmenin ne demek olduğunu bu yılda anlayacaklardır.

Çocuk Kendisini Tanıyacaktır!​

Ancak daha önemlisi şudur: Çocuk, öğretmeninden ve ailesinden alacağı onay ya da eleştiriye göre ‘okulun’ hayatındaki yerine karar verecek hatta eğitim hayatının geri kalanında başarılı olup olamayacağını sezecektir.

İlkokul birinci sınıf öğrencisiyken gerekli öğrenme desteğini alan, anlatılanı kavrayan ve başaracağını hisseden çocuklar öğrencilik konusunda kendilerine güvenecek; anlatılanları kavrayamayan, ailesinden ya da öğretmeninden destek bulamayanlar ise daha ilk yılda özgüvenlerini yitireceklerdir.
 
Top