Bir Şoförün Gizli Defteri Roman Özeti – Aka Gündüz

yilmaz27

Ne Mutlu Türküm Diyene
Site Yetkilisi
Süper Moderatör
Bir Şoförün Gizli Defteri eseri, Aka Gündüz tarafından yazılmıştır. Bu roman birçok yeşilçam filmine ilham kaynağı olmuştur. Psikolojik konuların ve aşk konusunun olduğu güzel bir eserdir. Aka Gündüz milli edebiyat zevk ve anlayışını sürdüren yazarlardan biridir.


ROMAN: BİR ŞOFÖRÜN GİZLİ DEFTERİ

YAZAR: AKA GÜNDÜZ

ÖNEMİ: Yeşilçam filmlerine ilham olması ve gerçeklerin ana kahramanın tuttuğu defterdeki yazılanlarla ortaya çıkması ile önem arz eder.

TÜRÜ: Psikolojik-Aşk

KONUSU: Kibirli ve gözü yükseklerde olan bir Paşa kızının kendisini seven bir şoförü reddetmesi, ihtiraslarının esiri olup kendisini ve şoförün hayatını karartması romanın konusudur.

ŞAHIS KADROSU:
Erol
: Romanın başkahramanıdır. Mert bir delikanlıdır. Gözü pek olan Erol sevdiği kadın uğruna cinayet işler. Şoför olduğu için ikinci sınıf görülmesine anlam verememektedir. Birçok kadınla da ilişkisi olan Erola’un çelişkili bir yaşamı vardır.

Çiler: Paşa kızıdır. Gözü yükseklerdedir. Yaşamak istediği lüks hayat ve arzuları kendisini felakete götürür. Kötü yola düşmek üzeredir ve romanın sonunda intihar eder.

Bir Şoförün Gizli Defteri Roman Özeti​

Erol çalışkan ve delikanlı bir şofördür ve Ekrem Paşa’nın kızı Çiler’i sevmektedir. Çiler yüz vermez ve onu şoför olduğu için küçümser. Erol şoförlüğü bırakıp ticarete atılır. Daha sonra Birinci Dünya Savaşı devam ederken cephelerde nakliye işi ile ilgilenir. Mütareke zamanı İstanbul’a döndüğünde Çilem’in kötü yola düşmek üzere olduğunu haber alır. Bir adam Çilem’i sürekli rahatsız etmektedir.

Çilem Erol’dan yardım ister. Erol bunun üzerine adamı öldürür. Çiler ise Erol’u kandırmaktadır. Bilerek çocuk düşürmüş ve daha sonra Rodos’a gitmiştir. Rodos’tan da Erol’dan kaçmak için Paris’e gider. Paris dönüşü Ankara’da kaldığını öğrenen Erol, onu öldürmek için harekete geçer. Ancak Çiler ona fırsat vermeden kendi intihar eder. Erol ise cinayetle arandığı için Aka Gündüz adlı yazarın evine sığınır ve ona yanındaki hatıra defterini verir.

Bir Şoförün Gizli Defteri Eserinin Türk Edebiyatındaki Yeri

Milli Edebiyat temsilcileri arasında bulunan Aka Gündüz Bir Şoförün Gizli Defteri adlı romanında bir aşk hikayesini işlemiştir. Sanatçının kullandığı dil o dönemdeki sanatçıların da çok önemsediği sade dildir. Bir Şoförün Gizli Defteri eserinin Türk Edebiyatındaki yeri işlediği konunun tutulan bir defterden alınmasıdır. Eserde sosyal ve psikolojik konulara da değinilmiştir.

Aka Gündüz Milli Edebiyat sevk ve anlayışı ile eserlerini ortaya koyan bir yazardır. Bir Şoförün Gizli Defteri adlı romanında toplumdaki sınıflaşma ele alınmıştır. Sosyal olarak toplumun farklı sınıflara ayrılmasını eleştiren yazan psikolojik olarak da romanın kahramanının yaşadığı karşılıksız aşkının verdiği acıyı anlatmıştır. Romanın başkahramanın tuttuğu defterden yola çıkılarak eser oluşturulmuştur.
 
Top