Ne Varsa Eskilerde Var :Cocukluğumuza Damga Vurmuş Atari Oyunları

Enda

Neylersin!!!
V.I.P

Günümüzde akıllı telefonlar, tabletler ve bilgisayarlar gibi teknolojik aletler iyi vakit geçirmemizi sağlıyor. Bu cihazlarda izlediğimiz videolar veya oyunlar gibi çeşitli seçenekler bizleri çoğu zaman sıkılmaktan kurtarıyor. Ancak bir zamanlar akıllı telefonlar ve tabletler yoktu, bilgisayarlar da bu kadar gelişmemişti. O dönemin en büyük eğlencesi, yeni neslin ilk bakışta “bu nasıl grafik!” dediği atari oyunları idi. Bugünün çocuklarının beğenmediği o oyunlar, eski nesiller için efsaneydi. Bu nedenle unutanlar ve bir türlü unutamayanlar için küçük bir nostalji rüzgarı estirelim dedik. İşte en iyi atari oyunları.



1. Pac-Man​

Atari oyunları

En sevilen atari oyunları arasında yer alan Pac-Man, 1980 yılında piyasaya sürüldü ve çok kısa sürede popüler bir oyun oldu. Ayrıca sevilen oyun ülkemizde ise “Dobişko” adıyla piyasaya sürülmüştü. Pac-Man’de oyuncu, bir labirent içerisinde hareket ederek sarı diskleri bitirmeye çalışır. Hedefi hayalet ve canavarlardan kaçarak tüm küçük diskleri toplamak olan oyuncu, tüm diskleri topladığında diğer aşamaya geçer. Ayrıca labirent üzerinde beliren meyveleri toplamak oyuncuya fazladan puan kazandırır. Büyük sarı diskleri aldığında, canavar ve hayaletler maviye dönüşür ve bir süreliğine yenilebilir duruma gelirler.
Hazır bu yazıyı okuyup nostalji rüzgarını hissetmeye başladıysanız bunu küçük çaplı bir kasırgaya dönüştürmeye ne dersiniz? Bunun için size atari oyunları ile ilgili bir film önermek istiyoruz. Filmin adı Pixels. Başrolde Adam Sandler oynuyor. İyi eğlenceler. ?


2. Duck Hunt​

Duck Hunt

Duck Hunt, ilk olarak 1984 yılında Nintendo tarafından piyasaya sürüldü. Çok eşsiz bir oyundu. Çünkü ekranda uçan ördekleri vurmak için NES Zapper silahı kullanılıyordu. Bu da oyunu oldukça özel ve eğlenceli kılıyordu. Bu nedenle Duck Hunt en popüler atari oyunlarından biri oldu.


3. Cadillacs and Dinosaurs​

Atari oyunları

Cadillacs and Dinosaurs, 1993 yılında Capcom tarafından piyasaya sürüldü. En fazla 3 oyuncu ile oynanabilen oyunda 4 karakter bulunuyordu ve her birinin farklı özellikleri vardı. Sonuç olarak Cadillacs and Dinosaurs, 90’lı yılların en sürükleyici oyunlarından biriydi.


4. Tetris​

Tetris

Tetris, ilk olarak Sovyet bilgisayar mühendisi Aleksey Pajitnov tarafından tasarlanan ve 1984 yılında yayınlanan bir bulmaca oyunudur. Ayrıca 80’li yılların yanı sıra günümüzde de oldukça bilinir. Bunun en büyük nedeni en başta oyun için özel olarak üretilen taşınabilir küçük cihazdır. Diğer yandan her platformda oynanabilir olması ve sürekli geliştirilmesi popüler olmasındaki en büyük nedenlerden biridir.


5. Mario Bros.​

Atari oyunları

Popüler atari oyunları arasında yer alan Mario Bros. 1983 yılında piyasaya sürüldü. Oyun çok kısa sürede o kadar çok sevildi ki, tüm dünyada popüler oldu. Ayrıca Mario’nun atari için birçok yeni versiyonu geliştirildi. Diğer yandan telefonlarda ve bilgisayarlarda oynanabilen Mario oyunları yapıldı. Bu oyun için hangimiz saatlerimizi harcamadık? Oyun sonuna gelene kadar sinir krizine girmedik? Prensesi kurtarmak için ejderha ile savaşmadık? Kısaca Mario günümüz oyunlarına kıyasla bambaşka bir oyundu.


6. Donkey Kong​

Donkey Kong

Donkey Kong, ilk olarak 1981 yılında piyasaya sürülen bir atari oyunu serisidir. Oyundaki amaç goril tarafından kaçırılan kızı kurtarmaktır. Ancak goril sürekli fıçı fırlatmaktadır. Bir neslin çocukları bu oyunu oynamaya can atardı. Mahalledeki tüm çocuklar atarisi olan kişinin evinde toplanır, sıra sıra Donkey Kong oynarlardı. Bu nedenle Donkey Kong unutulmaz atari oyunları arasında yer alıyor.


7. Street Fighter​

Atari oyunları

Street Fighter 1987 yılında piyasaya sürüldüğü günden beri sürekli oynanan ve geliştirilen bir oyun oldu. 80’li yıllardan günümüze kadar birçok farklı serisi çıktı. Bir dönemin çocukları okuldan çıkar çıkmaz bu oyunu oynar ve birbirlerine meydan okumaktan keyif alırlardı. Ayrıca oyundaki her karakterin kendi hikayesi vardı. Ancak en sevilen karakter hiç şüphesiz “Ryu” idi. Diğer yandan popüler oyun sinemaya da uyarlandı.


8. Contra​

Contra

Aksiyon atari oyunları arasında yer alan Contra, tıpkı Street Fighter gibi 1987 yılında piyasaya sürüldü. Elbette oyunun popüler olmasını sağlayan en büyük etken iki oyunculu oynanmasıydı. Oyunda iki karakter bulunmaktadır ve tek oyunculu modda sadece “Bill” isimli karakter oynanabilmektedir. Oyundaki amaç dünyayı ele geçirmeye çalışan örgütü durdurmaya çalışmaktır. Karakterler her yöne ateş edebilmektedir. Ancak oyunda üzerinde harfler bulunan nesneleri alarak ateş gücünü değiştirmek mümkündü.


9. Street Hoop​

Atari oyunları

1994 yılında piyasaya sürülen Street Hoop, bir dönemin en güzel atari oyunları içinde yer alıyordu. Özellikle spor ve basketbol tutkunları tarafından sevilen oyunu oynamak çok keyifliydi. Kesinlikle hatırlayanlar olacaktır; Tayvan ve ABD oyunun en güçlü takımlarındandı. Ayrıca “super shot” dolduktan sonra üçlük atmanın ve smaç basmanın keyfi tarif edilemezdi.


10. Mortal Kombat​

Mortal Kombat

1992 yılında çıkan Mortal Kombat, bir zamanlar en sevilen atari oyunlarından biriydi. Ancak şu anda PlayStation ve PC gibi çeşitli platformlarda oynanabilen popüler bir oyun haline geldi. Oyun ilk çıktığında sadece 7 karakter vardı. Fakat oyun geliştikçe karakter sayısı arttı. Ayrıca filmleri de çekildi.


11. Pole Position​

Atari oyunları

En keyifli atari oyunları arasında yer alan Pole Position, 1982 yılında piyasaya sürüldü. 80’li yıllarda yarış severler tarafından çok ilgi gördü. Oyuncunun ilk başta F1 yarışına katılabilmek için bulunduğu pistte 57 ila 120 saniyelik bir süre tutturması gerekiyordu. Daha sonra F1 yarışlarına katılıp CPU araçlar ile yarışabiliyordu.


12. Road Fighter​

Road Fighter

Konami’nin ilk yarış oyunu olan Road Fighter 1984 yılında çıktı. Oyunun amacı etaplar içerisinde zaman tükenmeden, diğer arabalara çarpmadan ve yakıt bitmeden bitiş çizgisine ulaşmaktı. En iyi atari oyunları arasında bulunan Road Fighter, 80’li yılların favori oyunlarından biriydi.


13. Captain Commando​

Atari oyunları

1991 yılında piyasaya sürülen Captain Commando, ilk olarak jetonlu atariler için tasarlandı. Daha sonra PS2, Xbox ve PC gibi çeşitli platformlar için yeni versiyonları geliştirildi. Oyun, 2026’da kurgusal Metro Şehri’nin uzay korsanları tarafından kontrol altına alınmak istendiği suçun başladığı zamanlarda geçmektedir. Captain Commando yanına üç süper güçlü arkadaşı Ninja Commando, Babby Commando ve Mummy Commando’yu alarak hep birlikte Uzay Haydutları’na karşı mücadele ederler. Kesinlikle çok sürükleyici bir oyundu.


14. River Raid​

River Raid

River Raid, 1982 yılında ilk olarak Atari 2600 konsolu için üretildi. Daha sonra zamanla farklı konsollara da uyarlandı. Oyunda kendi kendine giden bir uçağı sadece sağa ve sola hareket ettirebiliyorduk. Daha sonra uçağın hızını arttırarak yukarı doğru manevra yapabiliyorduk. Ayrıca yol üzerinde beliren benzin istasyonlarında uçağın tankını dolduruyorduk. Hareket kontrolü sınırlı olsa da, çok eğlenceli bir oyundu. Bu nedenle efsane atari oyunları arasında yer aldı.


15. Metal Slug​

Atari oyunları

İlk olarak 1996 yılında piyasaya sürülen Metal Slug, en sürükleyici atari oyunları arasında yer alıyor. Başlangıçta Neo Geo arcade makineleri (MVS) ve ev oyun konsolları (AES) donanımları için yaratılan oyunlar, daha sonra diğer konsollara ve mobil platformlara taşındı. Oyunlar isyancı bir orduya, uzaylılara, zombilere, mumyalara ve dünya hakimiyetini amaçlayan diğer çeşitli güçlere karşı savaşan küçük bir grup asker olan Peregrine Falcon Timi’ne odaklanıyordu.


16. Bomberman​

Bomberman

Bomberman, 1983 yılında piyasaya sürülen arcade-stili labirent oyunudur. Oyunda “Bomberman” isimli karakteri hareket ettirerek düşmanlardan kaçıp labirentte yolumuzu bulmaya çalışıyoruz. Ayrıca oyun içinde farklı odalara açılan kapılar vardır. Ancak bu kapılar kayaların altında bulunur ve kayaları yok etmek için bombalar gerekir. En çok oynanan atari oyunları arasında bulunan Bomberman, her yaştan oyun severin kolaylıkla oynayabileceği bir oyundur. Bu nedenle çeşitli platformlara uyarlandı.


17. Lode Runner​

Atari oyunları

Tıpkı Bomberman gibi 1983 yılında piyasaya sürülen Lode Runner, 2D bulmaca-platform oyunudur. Kısaca özetlemek gerekirse oyunda peşimizdeki düşmanlara yakalanmadan bir seviyedeki tüm altınları toplayarak oyun sonuna gelmeye çalışırdık. Bu oyun bir dönemin gerilimi yüksek olan oyunlarından biriydi. Bu nedenle popülaritesini hiç kaybetmedi.


18. Sunset Riders​

Sunset Riders

En sevilen atari oyunları arasında yer alan Sunset Riders sayesinde Vahşi Batı’da kelle avcısı olmayı öğrendik. Bu oyunu özel kılan şeylerden birisi de oyunun 4 kişiyle oynanabilmesiydi. Bu nedenle birçok kişinin favori oyunuydu.


19. Tumblepop​

Atari oyunları

1991 yılında jetonlu atariler için üretilen macera türündeki platform oyunu Tumblepop, her yaş kitlesine hitap eden eğlenceli bir oyundu. Oyunda tüm canavarları elektrik süpürgesi benzeri gökkuşağı rengi ateşleyen bir silahla sırtımızdaki tüpe çekerek fırlatıp etaplarda gizli olan harfleri çıkarıyorduk. Oyunun sonunda uzayda dev robot üzerinde gelen profesörü yenerek sonra dünyayı canavarlardan kurtarmış olarak oyunu tamamlıyorduk. Bu oyun insana kendini kahraman gibi hissettiriyordu. Bu yüzden çok özel bir oyundu.


20. Circus​

Atari oyunları

En eski atari oyunları arasında bulunan Circus, başarı yolunda denemekten vazgeçmeyenlerin oyunuydu. Kısaca özetlemek gerekirse oyunda aslanın üzerindeki palyaçoyu kontrol ediyorduk ve yanmadan ateş halkalarının içinden atlamaya çalışıyorduk. Öyle ki ilerledikçe oyundan büyük keyif alıyor, ateş halkalarına değip yandıkça sinir krizi geçiriyorduk.


21. Asteroids​

Atari oyunları

1979 yılında jetonlu atariler için geliştirilen Asteroids, ilk atari oyunları arasında yer alıyor. Oyunda bir asteroit alanının içindeki bir uzay gemisini kontrol ediyorduk. Amacımız ise bu asteroitlere çarpmadan ve diğer uzay gemilerine vurulmadan onları yok etmekti. Ancak oyun pek kolay değildi. Çünkü zamanla asteroit sayısı artıyor ve astroitler arttıkça seviyeler daha zor oluyordu.


22. Adventure Island​

Atari oyunları

1986 yılında çıkan Adventure Island, oldukça keyifli bir oyundu. Oyunda Evil Witch Doktor tarafından kaçırılan Prenses Tina’yı kurtarmaya çalışıyorduk. Prenses Tina’yı kurtarabilmek için 32 seviyeyi geçmek zorundaydık.


23. Final Fight​

Atari oyunları

Final Fight, 1987 yılında çıkan Street Fighter’ın devam oyunudur. Oyunda eskiden güreşçi olan Metro City başkanı Haggar’ın kızı Jessica gangsterler tarafından kaçırılır. Bunun üzerine Haggar, onların isteklerini kabul etmez ve yanına Jessica’nın erkek arkadaşı Cody ve Jessica’nın erkek kardeşi Guy’ı alıp kızını kurtarmaya çalışır. Bu oyunu oynarken hepimiz kendi evladımızı kurtarmaya çalışıyor gibi hissettik. ?


24. Battle City​

Atari oyunları

Shoot ’em up oyunu olan Battle City, 1985 yılında piyasaya sürüldü. İlk çıktığı yıllarda o kadar çok oynandı ki, en sevilen atari oyunları arasında yer aldı. Ayrıca yeni nesil oyun platformları için de geliştirildi.


25. Excitebike​

Atari oyunları

Excitebike harika bir oyundu. Oyun başında beş pistten birini seçtikten sonra yarışmaya başlardık. Eski bir oyun olmasına rağmen çok ince detayları vardı. Mesela rampalara motorun önünü çok kaldırarak girdiğimizde araç yavaşlardı, güzel bir iniş yapamadığımızda motor taklalar atardı ve gaza çok bastığımızda kenara çekip motorun soğumasını beklerdik. Günümüzün oyunları gibi çok yönlü olmasa da, oyunu oynarken saatler akıp giderdi.


26. Berzerk​

Atari oyunları

1980 yılında çıkan Berzerk, o zamanların en çok ilgi gören atari oyunları arasında bulunuyordu. Ancak bu oyunu oynamanın çok tehlikeli olduğuna inanılıyordu. Bunun nedeni ise 1982 yılında bir kişinin Berzerk oynarken kalp krizi geçirmesiydi. Hal böyle olunca insanların bu oyuna olan bakış açısı değişti.


27. Galaxian​

Atari oyunları

1979 yılında piyasaya sürülen Galaxian, birçok kişinin unutulmaz atari oyunları listesinde yer aldı. Oyunda ekranın alt kısmında bulunan bir yıldız gemisini kontrol ederek “Galaxian” adı verilen uzaylıları yok etmeye çalışıyorduk. Günümüzde bu oyunu birçok farklı platformda oynamak mümkün.

Alıntı
 

Enda

Neylersin!!!
V.I.P

Mortal Kombat​

mortal-kombat

Mortal Kombat​

Oyun dünyasının en ünlü dövüş oyunlarından biri olan Mortal Kombat 1992 yılında oyun tutkunlarıyla buluştu. Ed Boon'un tasarladığı ve Midway firması tarafından geliştirilen oyun, yıllar içinde dünya çapında bir fenomene dönüştü.

Pac Man​

pac-man-oyunu

Pac-Man​

Oyun tasarımcısı Toru Iwatani, "yemek" üzerine kurulu bir oyun üzerine çalışırken önce labirent kavramını ortaya atmış sonra ise pizzasından bir dilim almış ve pizzanın geri kalanındaki şekle dikkat kesilmiş. Bugün artık bir simge haline gelen Pac-Man dizaynı işte böyle ortaya çıkmış.

İçinde bulunduğu labirentteki sarı noktaları ve meyveleri toplayan Pac-Man bir yandan da peşindeki hayaletlerden kurtulmaya çalışırken sadece oyun dünyasının değil, popüler kültürün de bir parçası haline geldi.

Duck Hunt​

duck-hunt

Duck Hunt​

Nintendo'nun alameti farikalarından biri olan Duck Hunt adı üstünde ekranda uçuşan ördekleri vurma amacı taşıyan bir oyun. Yıllarca ekrana doğrultulan tabancanın teknolojik sırrını merak ettiğimiz oyun dünyanın her yanındaki çocuklar hatta yetişkinler için büyük bir eğlenceye dönüşmüştü.

Captain Tsubasa​

captain_tsubasa

Captain Tsubasa​

Captain Tsubasa hakkında ne söylesek az. Yōichi Takahashi'nin meşhur manga serisinin oyun versiyonu Tecmo firmasının bir dönemin çocuklarına armağanıydı. Oynarken zamanın akıp gittiği, atari dünyasının en unutulmaz futbol oyunlarından biri olan yapım, Kaptan Tsubasa'nın serüvenine dahil olma imkanı veriyordu.

Super Mario Bros.​

super-mario


Super Mario​

Video oyunları tarihine damgasını vuran bir başka yapım: Super Mario. 1985 yılında Nintendo tarafından geliştirilen oyun, Shigeru Miyamoto tarafından tasarlandı. Piyasaya çıktığı dönemlerde satış rekorlarını alt üst eden bu oyunun neredeyse dünyada üzerinde girmediği ev kalmadı.

Sevimli tesisatçı Mario ve kardeşi Luigi tutsak prensesi kurtarma yolunda bin bir felaket atlatırken oyun tarihinin en unutulmaz yapımlarından birine dönüşüyordu.

Tank 1990​

tank-1990

Tank Battalion adıyla başlayan ve Battle City'le asıl ününe kavuşan seri farklı platformlarda farklı isimlerle anıldığı için ülkemizde yoğunlukla Tank 1990 adıyla hatırlanıyor. Hayli gürültülü bir oyun olan Tank 1990'da umarsızca düşman tanklarını yok etmeye çalışıyorsunuz.

Goal 3​

goal-3

Goal 3​

Kalecilerin havaya uçtuğu, oyuncuların donakaldığı sahanın ortasına yıldırım düşen bir oyun mu arıyorsun? O zaman asıl adı Kunio-kun no Nekketsu Soccer League olan bizde ise daha çok Goal 3 adıyla bilinen oyun tam sana göre.

Technōs Japan firması tarafından geliştirilen ve futbol tutkunu çocukların bir türlü başından kalkamadığı oyun, oyunculara ve takımlara göre değişen şut türleriyle akıllara kazındı.

Metal Slug​

metal-slug

Metal Slug​

Atari salonlarının en çok jeton yiyen oyunlarından biri olan Metal Slug durmadan ateş edilen bir "run and gun" oyunu. Orijinal olarak Nazco tarafından yaratılsa da şirketin SNK ile birleşmesinin ardından SNK tarafından geliştirilmeye devam etti. Arcade oyunu olarak sunulan seri farklı platformlara da taşınırken devam oyunlarıyla da oyun tutkunlarına keyifli anlar yaşattı.

Street Fighter​

street-fighter

Street Fighter​

Dövüş oyunu deyince akla gelen ilk oyunlardan biridir Street Fighter. Takashi Nishiyama'nın müthiş tasarımıyla oyun dünyasının teveccühüne mazhar olan bu güzide seri ilk oyunu Capcom firması tarafından 1987 yılında satışa sunuldu. Sonrası mı? Ekran başında geçirilen sonsuz saatler, oyun oynamaktan uyuşan parmaklar ve elbette tarifsiz bir eğlence.

Pole Position​

pole-position

Pole Position​

Pac-Man'in yaratıcısı Toru Iwatani'nin isim babası olduğu Pole Position, yarış tutkusunu sanal ortama taşıyan ilk yapımlardan biriydi. Shinichiro Okamoto ve Kazunori Sawano tarafından tasarlanan oyun Namco etiketiyle piyasaya sürüldü. Atari platformunun "inanılmaz bir sürüş deneyimi" sloganıyla tanıttığı oyunda dönemin teknolojisiyle de olsa Formula 1 aracının direksiyonuna geçtiğinizi hissediyordunuz
 
Top