Bir Liselinin Ürperten Itirafları

Defne

Usta
“Neden aileye önem vermeliyiz?” sorusuna geçen ay (12 Kasım) Hürriyet gazetesinde ismi yayınlanmayan bir genç kızın, turizm ve eğlencenin başkenti olarak nitelenen Bodrum’da yaşadıklarını aktararak cevap verebiliriz.



Haberde Bodrumlu gençlerin, aileleriyle aralarındaki kopukluğa dikkat çektikleri ifade ediliyordu. Bakın 14 yaşındaki genç kız neler söylemiş:

“Sigara içiyorum, ablam da. Annemin çenesinden kurtulmak için eve gitmek istemiyoruz. Yaşıtlarımızın yüzde 90’ına yakını sigara ve alkol kullanıyor, birçoğu hapla başlayarak uyuşturucuyu denedi bile. Sevgilisi olmayan yok gibi, lisede bakire olan kızlara aptal gözüyle bakıyorlar. Namus, ahlak ve özgürlük gibi değerleri öğreten yok.”

Birçok anne-babanın bilmediği, ama gençlerin elinden düşmeyen gençlik dergilerinde “sevgili bulmak, cinsel deneyimler” sıradan bir vaka. Birçok ünlü sanatçının (!) maceralarını (hatta garip ilişkilerini) zevkli bir halde sunan televizyonlar, dergiler ve gazeteler, bunu gençlere güya yaşanılacak bir hayat gibi aktarıyorlar.

Liseler, sigara, alkol ve uyuşturucunun gölgesi altında. Kız-erkek ilişkilerinin sınırsız bir hüviyete bürünmesiyle birlikte karşımıza sık sık uygun olmayan video ve fotoğraf çekimlerinin yol açtığı adli vakalar çıkıyor. Uygun olmayan sitelere düşen görüntüleri nasıl temizleyebilirsiniz ki artık? Sonrası bunalımlar, depresyonlar, adliyeler ve yıkılan hayatlar...

14 yaşındaki genç kızın anlattığı daha dehşet verici bilgiler de var. Haberde şöyle deniliyor:

“Para için işadamlarıyla yaşayan liseli kızların ve barlarda yaşlı kadınlarla para karşılığı birlikte olan 16-17 yaşlarında erkek arkadaşlarının olduğunu belirten genç kız, ‘Bir süre sonra bu arkadaşlarımız psikolojik tedavi görmek için İzmir’e, İstanbul’a, hatta İsviçre’ye ve Almanya’ya gidiyor. Tedavi olamayanlar intihar yolunu seçiyor. Olaylar örtbas ediliyor. Sorun ve suçlu sadece gençlikmiş gibi gösteriliyor. Biz suçlu değiliz, ne görüyorsak onu yapıyoruz.’ dedi.”

Gazetenin bu haberine yorum gönderen ve Bodrum’da yaşadığını söyleyen bir okurun görüşleri dikkat çekici. Aynı gazetenin internet sayfasında yer alan mektupta, bu durumun yeni olmadığı belirtiliyor. Bu gençleri Avrupa ile Türk kültürü arasında sıkışmış biçareler olarak nitelemesi ise işin değişik bir boyutu.

Ortaokul-lise çağındaki çocuğunuzu her saat takip edemezsiniz. Hangi arkadaşlarıyla neyi konuştuğunu, nereye gittiğini, neyi okuduğunu ve dahası eve ders çalışsın diye aldığınız bilgisayardan hangi uygunsuz sitelere girip gezdiğini, chat yaptığını bilemezsiniz. Gençleri baskı altında da yetiştiremezsiniz. Bir gencin sağlıklı, mutlu ve iyi bir birey olması için bebekliğinden başlayan “iyi bir aile ortamı” içinde olmasını sağlamalısınız. O halde işe kendimizden, yani ‘anne-babalar’dan başlamak durumundayız. İyi bir çocuk yetiştirmek istiyorsanız, dönüp kendinize bakın ve şu soruları sorun: “Ben iyi bir insan mıyım, ben doğru bir insan mıyım, ben inandığım dinî değerleri hakkıyla yaşayabiliyor muyum, çocuk eğitimi için yeterince bilgi sahibi miyim?..”

Yorum Sizindir.
 

~KaÇaK CaDı~

YOĞURDA SÜTÜ BOZUK DEDİM GİTTİ AYRAN OLDU..
Özel üye
Yazarim yorum yazarım cokta sert olur yorum.. yaziklar olsun o ailelere diyorum ve birakiyorum..
 

Düş

Özel Üye
Özel üye
Sadece aileye yuklenmek dogru degil. Ben sorunun okullarda oldugunu dusunuyorum. Okullarimizdaki egitimin sadece temel derslerden ibaret oldugunu soylememe gerek var mi bilmiyorum. Disiplin adi altinda yapilan hicbirsey yok.
 

~KaÇaK CaDı~

YOĞURDA SÜTÜ BOZUK DEDİM GİTTİ AYRAN OLDU..
Özel üye
Sosyal cevre ikinci etken.. aile birinci etken.. aile sosyal cevresinde de çocuğunu takip ederse bu kadar büyük sorunlar yasanmaz..dikkat ederseniz ailesi nasilsa o sekilde alistigini söylüyor. . Yani aile düzgün olsa çocuğunun konusma tarzindan bile kötü yola girdini anlar ve önlemler almaya başlar
 

KaderKatibi

Dürüstlük insanın kartvizitidir, Matbaada basılmaz
Özel üye
Çok üzücü durum, ne yazık ki aynı şekilde çoğu yerde devam ediyor. Başta büyük iş anne ve babaya düşüyor ötesinde okul yönetimine.
 

Düş

Özel Üye
Özel üye
Tamamen bu konunun icerisinde olan biri olarak kesinlikle katilmiyorum. Aile cocugunu bir yere kadar takip edebilir. Sinif mevcudu en az 30kisilik bir sinifta, binlerce ogrencinin bulundugu bir okulda cocugunuzun kimlerle arkadaslik kurdugunu nerden bilecekseniz? Internet ortaminda, sosyal platformlarda neler yaptigini bilemezsiniz. "Cocugumu nasil yetistirirsem oyle devam eder" diye birsey yok. Cocuklariniz her ortamdan ayri ayri etkilenerek buyur.
 

KaderKatibi

Dürüstlük insanın kartvizitidir, Matbaada basılmaz
Özel üye
Aile içi çocuklarla olan olumlu iletişim,yani yeri geldimi arkadaşça olan konuşmalar öz güven ve ahlaki konuların çocuğa verilmesi. İleriki zamanlarda daha az sorunla karşılaşılır. Elbet anne baba her vakit çocuklarını takip edemezler lakin başı boşta koyamazlar ilgili alakadar olmalıdırlar. Ergenlik çağında ufak tefek sapmalar olsada mutlak aslına dönecektir.
 
Top