Bir Genel Kültür Sorusu

ŞeHaZ

Söyle Derdin mi Var?
Evet arkadaşlar ben bunu çok küçüken öğrenmiştim yaklaşık 6 7 yıl önce şimdi size soruyorum. Ülkesi olan ancak kendi dili ve halkı olmayan ülke hangisidir.
 

Mod-53

Uzaklardayım
Özel üye
3/1/2009 · Kategori:

www.resimcity.com_dunya_resimleri_4.jpg

Belize
: Meksika'nın güneyinde, Karayip Denizi'ne kıyısı olan bir Orta Amerika ülkesindeyiz şimdi. 1981'de bağımsızlığını ilan etmiş olan 22.966 km2'lik ülkede 279.500 kişi yaşıyor. Başkenti Belmopan. Aslen İngilizce konuşuluyor. Dalış meraklılarının ilgisini çeken çok enteresan yerleri var su altında. Ayrıca Maya kalıntılarının zenginliği ile de tarihi önem taşıyor. Parlamenter demokrasi ile yönetiliyor.


Burundi: Tanzanya, Kongo ve Ruanda (bunların bilindiğini varsayıyoruz) arasında yer alan Doğu Afrika ülkesi Burundi, 27.830 km2 yüzölçümüne ve yaklaşık 6.400.000 nüfusa sahip. Başkenti Bujumbura. Ülke cumhuriyet ile yönetiliyor. Fransızca, Kirundi ve Swahili dilleri konuşuluyor. Eskiden Belçika sömürgesi olan Burundi, bağımsızlığını 1962'de kazanmış. Yerli halk arasındaki çatışmalar maalesef hâlâ sürüyor. Ekonomik olanakları da çok kısıtlıdır.

Cape Verde: Cumhuriyet ile yönetilen Cape Verde, Senegal'e komşu Batı Afrika ada ülkesi. 4.033 km2'lik bir alanda yaklaşık 420.000 kişi yaşıyor. Başkenti Praia ve hakim dil Portekizce. Portekiz sömürgesi olmaktan 1975'te kurtulmuş. Yoksulluk oranı yüksek olan ülke, Avrupa Birliği'ne üye olmak için de başvuruda bulundu ancak Avrupa'dan hayli uzakta olduğu için teknik olarak onay alamayacağı söyleniyor.

Comoros: Hint Okyanusu'nda, Mozambik kanalına yakın bir bölgede bulunan adalar topluluğu. Grande Comoro (Ngazidja), Anjouan, Moheli ve Mayotte adalarından oluşuyor. Mayotte aynı zamanda Fransa'ya da bağlı. Ülke, 2.170 km2, 671.000 nüfuslu. Başkenti Moroni. Arapça ve Fransızca konuşulan başlıca diller. Önce Fransız sömürgesi iken sonra Madagaskar'a bağlanan Comoros, 1974'te bağımsızlığını ilan etmiş. Şimdi cumhuriyet ile yönetilen ülke bizde Komorlar olarak da geçiyor.

Cote d'lvoire: Bu isimle bilmemeniz normal, zira ülke genellikle Ivory Coast, yani Türkçesiyle Fildişi Sahili olarak tanınıyor. Batı Afrika'daki Gine körfezinde yer alan ülke 322.460 km2 ve 17.300.000 nüfuslu. Başkenti Yamoussoukro ki acayip isimli başkentler listemizde ikinci sıraya oturabilir. Kakao ve muz başta olmak üzere tarımla geçiniyor. Eskiden fildişi ithal edilirmiş. Önceleri Fransız sömürgesi olan ülke, parlamenter demokrasi ile yönetiliyor ve Fransa hâlâ bu konuda büyük söz sahibi. En çok da Fransızca konuşuluyor.

Djibouti: Bizde Cibuti olarak geçen ülke, Kuzeydoğu Afrika'da, Kızıl Deniz ile Aden körfezi arasında. Kayalık çölleri bol olan topraklarının yüzölçümü 23.000 km2. Bu topraklarda yaklaşık 477.000 insan yaşıyor. Başkenti ülke ile aynı isme sahip. Fransızca, Arapça ve bazı Afrika dilleri konuşuluyor. 1977'de bağımsız olmuş. Oldukça şirin bir ülkecik olduğu söyleniyor. Ayrıca yer kabuğunun en ince olduğu yerlerden biri.

East Timor: Doğu Timor, Güney Çin Denizi ve Hint Okyanusu arasında kalan Endonezya adalarından Timor'un özerkliğini ilan etmiş doğu parçasıdır. 15.007 km2 büyüklüktedir, üzerinde 1.041.000 kişi barınmaktadır. Başkenti Dili'dir. Eskiden Portekiz sömürgesi olduğu için Portekizce, bunun yanında Tetum, Endonezya dili ve İngilizce konuşulur. Ne yazık ki yakın tarihinde katliamlara sahne olmuş, 2002'de de bağımsız olmuştur. Bu gencecik ülke şimdi cumhuriyet ile yönetiliyor.

Eritrea: Bizde Eritre denen, 121.320 km2'lik, 4.562.000 nüfuslu, başkenti Asmara olan ülke. Kızıl Deniz'e kıyısı olan parçası Afrika'nın en sıcak ve kurak bölgelerinden biri. Daha dağlık olan bölgelerinde tarım yapılıyor. Sudan, Etiyopya ve Djibouti ile çevrilmiş. Eskiden Etiyopya'ya bağlı olan ülke 1993'te bağımsızlığını ilan etmiş ama 2000 yılına kadar Etiyopya ile aralarında sınır anlaşmazlığına dayanan çok acı olaylar yaşanmış. 2003'te sınır konusundaki çekişmelere kesin son verilmiş.

Gabon: Az bilinen ülkelerimizin çoğunluğu Afrika'da ister istemez. Gabon da Atlantik kıyısında yer alan Gine, Kamerun ve Kongo ile komşu olan bir Batı Afrika ülkesi. Tropikal ormanlarla dolu 267.667 km2'lik topraklarında 1.390.000 kişi yaşıyor. Başkenti Libreville. Fransızca dışında pek çok Afrika dili de konuşuluyor. 1960'da özerkliği kabul edilen ülkenin en büyük gelir kaynakları ormancılık ve madencilik.

Kiribati: Önceden Gilbert Adaları ismini taşıyan Pasifik ülkesi, üç ana parçadan oluşuyor: Gilbert Adaları, Phoenix Adaları ve Line Adaları. Mercan resifleri ile çevrili volkanik yapılı bu ülkenin yüzölçümü 811 km2, nüfusu 103.000. Başkenti Tarawa. Ülke cumhuriyet ile yönetiliyor.

Lesotho: Dünyada etrafı tamamen bir başka ülkeyle çevrili tek ülke. Güney Afrika Cumhuriyeti ile sarmalanmış durumda. 30.355 km2, yaklaşık 1.960.000 nüfuslu. Başkenti Maseru, en çok konuşulan dilleri İngilizce ve Sesotho. 1966'da İngiltere'den ayrılarak bağımsızlığını ilan etmiş. Bundan önce ismi Basutoland imiş. Parlamenter monarşi ile yönetiliyor.


Mikronezya; Pasifik Okyanusu'nda Filipinler'in açıklarında toplam 458 km2'cik bir alan eden adalar topluluğu ülkesi Palau ki başkent ismi de fena değil: Koror; İsrail ve Ürdün'e komşu The West Bank ile İsrail ile Mısır arasında yer alan Gazze Şeridi'nin bir arada tek ülke olarak anıldığı Palestinian State; Ekvator çizgisinin güneyinde, Pasifik Okyanusu'nda yer alan toplam 26 km2'lik (evet 26!), başkenti Funafuti olan minicik adalar ülkesi Tuvalu ve yine Pasifik'te yer alan Port Villa isimli başkente sahip adalar ülkesi Vanuatu.

Peki bitti mi bitmedi. Karayip sularındaki adalar topluluğu ülkeleri St. Kitts and Nevis, St. Lucia, St. Vincent and The Grenadines üçlüsü; Pasifik'te yer alan Tonga; Yeni Gine açıklarındaki volkanik ada ülkesi Sao Tome and Principe.


Malawi: Yine Afrika'dayız. Güneydoğu Afrika'da, Mozambik, Zambiya ve Tanzanya ile çevrili durumdaki ülkenin yüzölçümü 118.480 km2, nüfusu ise 12.160.000. Başkenti Lilongwe. İngilizce ve Chichewa dili konuşuluyor. 1967'de İngiliz himayesinden kurtuldu ama uzun süre diktatörlüğe maruz kaldı. Şimdi cumhuriyet ile yönetiliyor. Eskiden adı Rodezya olan güzel ülke, yüzlerce tür enteresan balık barındıran muhteşem Malawi gölü ile de ünlü.
 

Mod-53

Uzaklardayım
Özel üye
cevap veriyorum filipinliler :::::: Bugüne dek İspanya, Japonya ve Amerika'nın sömürgesinde yaşayan Filipinler bundan hiç gocunmayan insanlarla dolu. Hatta kendilerine medeniyet getirdiği için teşekkür ettikleri ülkenin hayranı olan Filipinliler dili Amerika'dan, dini de İspanya'dan almış
 

ŞeHaZ

Söyle Derdin mi Var?
Benim bahsettiğim ülke sömürge altında değil baya büyük ve tanınan bir ülke yane sömürge altında olmayıpda dili ve halkı olmayan diye değiştireyim ozaman
 
Top