Binbaşı Ayşe

HEREDOT

Katılımcı
BOYNUNDAKİ ALTINI SATARAK TÜFEK ALDI

Kafkas cephesinde kaybettiği Binbaşı olan eşinin intikamını almak için yemin eden boynundaki altını satarak tüfek alan, İzmir işgal edilince oğlu Ahmet’in de aralarında bulunduğu 800 atlıyı toplayarak dağa çekilen Binbaşı Ayşe’nin, Salihli, Demirci, Simav, Gördes ve Kütahya’da savaştığı, Sakarya Savaşı’nda sol kasığına giren piyade mermisiyle yaralandığı, iyileştikten sonra ise yeniden müfrezesine katıldığı anlatılıyor.

Sakarya Savaşı sırasında Ankara’da bulunan 3 kızını Mustafa Kemal Paşa’ya emanet eden Binbaşı Ayşe’nin, büyük oğlu ile küçük oğlunu da savaşa kurban verdiği dile getiriliyor.

Kurtuluş Savaşı’nın kadın kahramanlarından birinin de 22 yaşındaki Çete Ayşe olduğu belirtilen kitapta, eşini Birinci Dünya Savaşı’nda kaybeden bu kadının, Aydın’ın işgal edilmesi üzerine 7 yaşındaki kızını bırakarak cepheye koştuğu, 58 saat savaştığı ve takım çavuşu olduğu kaydediliyor.
 

kelebek

-ütopik-
V.I.P
zamanında erkekler kadar kadınlar da çaba göstermiş helal olsun yani bu ismi daha önce duymamıştım teşekkürler paylaşım için
 
Top