• Merhaba Ziyaretçi.
    "Yapay Zeka Objektif " Fotoğraf Yarışması başladı. İlgili konuya  BURADAN  ulaşabilirsiniz. Sizi de bu yarışmada görmek isteriz...

Bilsem (Bilim ve Sanat Merkezi) Nedir?

BİLSEM kelimesinin açılımı “Bilim ve Sanat Merkezi”dir. Ülkemizdeki hemen her ilde MEB’e bağlı en az bir tane BİLSEM vardır. BİLSEM’ler üstün yetenekli/zekâlı öğrencilerin örgün eğitim kurumlarının yanında özel eğitim aldıkları bilim sanat merkezleridir.

BİLSEM’lerin kuruluşundaki amaç üstün yetenekli/zekâlı öğrencilerin normal eğitim kurumlarında gelişimlerini tamamla imkânlarının sınırlı olması nedeniyle; bu tanımdaki öğrencilerin kendi yeteneklerinin farkında olarak daha donanımlı yetişmelerine katkı sağlamaktır.

Bilim Sanat Merkezi’ne öğrenci seçimleri nasıl yapılmaktadır?

Öğrencisinin/çocuğunun üstün yetenekli/zekâlı olduğunu düşünen veli/öğretmen öğrencisini RAM’lara(Rehberlik Araştırma Merkezi) yönlendirip ön tanılama yaptırabilir.

Milli Eğitim Bakanlığı Bilim ve Sanat Merkezleri yönergesine göre; okul öncesi, ilköğretim ve ortaöğretim çağındaki üstün yetenekli çocuk/öğrenciler bu merkezlerde eğitim alabilirler. Bilim ve Sanat Merkezleri her yıl Şubat ayı sonuna kadar üstün yetenekli çocukların başvurularını kabul etmekte ve yapılan tanılamadan sonra bu çocuk/öğrencileri eğitim programına almaktadır.

Bilim Sanat Merkezi’ne öğrenci seçimi için velilerden çok öğretmenlerin üstün yetenekli gördükleri öğrencileri için Şubat ayı içerisinde müracaat etmeleri gerekmektedir.

Tanılama işlerinden geçen üstün yetenekli öğrencilerden seçilenler, örgün eğitim kurumlarının yanında Bilim Sanat Merkezleri’nde eğitim görmeye kabul edilmektedirler.

Türkiye’de hemen hemen her ilimizde Bilim Sanat Merkezi var ve üstün yetenekli öğrenci olarak belirlenmiş 10.000’e yakın öğrencimiz mevcuttur.

Üstün yetenekli/zekâlı öğrencilerin kendilerinin farkında olma ve daha donanımlı yetişmelerini sağlamak amacıyla MEB tarafından kurulmuş Bilim Sanat Merkezleri çok faydalı işler yapmaktadır. MEB Bilim Sanat Merkezi Yönergesi Şubat 2007 yılında yayınlanmış ve ilk Bilim Sanat Merkezleri bu tarihten sonra kurulmaya başlanmıştır. Bu nedenle BİLSEM’lerin yararlı sonuçlarını yeni yeni görüyoruz ve bundan sonra da görmeye devam edeceğiz.

Tabi özel amaçlarla kurulmuş BİLSEM’lerin birçok problemleri de vardır. BİLSEM’ler yayınlanan yönergeye göre yönetilmektedir. Burada çalışan yöneticiler saat 8:30-17:00 mesai yapmakta; örgün eğitim sonrası merkeze gelen öğrenciler bu mesailerin dışında eğitim görme ihtiyacı görmektedirler. Bu nedenle Bilim Sanat Merkezleri yönerge ile yönetilmekten çıkarılmalı acil olarak kapsamlı bir yönetmelik yayınlanmalıdır.

Bilim Sanat Merkezleri’ne seçilerek çalışan öğretmenlere de daha farklı çalışma programları ve ücretlendirme imkânı sağlanmalıdır.

Buraya seçilen üstün yetenekli/zekâlı öğrencilerin ilkokul 2. Sınıftan lise son sınıfa kadar Bilim Sanat Merkezlerine devam etme hakları vardır. Bu öğrencilerin yükseköğretime devam etmeleri diğer öğrencilerle aynı sınava girerek kazanmaları hâlinde mümkündür. Bir başka deyişle üstün yetenekli öğrencilerin liseden sonra takipleri maalesef yapılamamaktadır. Bunca emek harcanan üstün yetenekli/zekâlı öğrenciler tam verimli olacakları çağda kendi imkânları ile baş başa bırakılmaktadır. Bu soruna da acil bir çözüm üretilmelidir.

En büyük sorunlardan biri de; Bilim Sanat Merkezleri’ne öğrenci seçimidir. Çünkü bu merkezlere öğrenciler sanılanın aksine bilim sınavı ile değil, tanılama sınavı adı verilen bir yöntemle seçilmektedir. O nedenle Bilim Sanat Merkezleri’ne öğrenci seçimleri belli bir takvimle ve MEB’in belirleyeceği bir tarihte duyuruya çıkarak merkezi bir tanılama sınavı ile yapılmalıdır.
 

YoRuMSuZ

Biz işimize bakalım...
TANIM: Bilim ve Sanat Merkezi, Okul öncesi, İlköğretim ve Orta öğretim çağındaki üstün veya özel yetenekli öğrencilerin, bireysel yeteneklerinin farkında olmalarını ve kapasitelerini geliştirerek en üst düzeyde kullanmalarını sağlamak amacıyla açılan bağımsız Özel Eğitim kurumudur.

AMACI: Okul öncesi, İlköğretim ve Orta öğretim kurumlarına devam eden üstün veya özel yetenekli öğrencilerin bilimsel düşünce ve davranışlarla estetik değerleri birleştiren, üretken, problem çözen bireyler olarak yetişmelerini sağlamaktır.

MİSYON: Hedef kitlesindeki öğrencilerden zeka, yaratıcılık, sanat, liderlik kapasiteleri veya özel akademik alanlarda yaşıtlarına göre yüksek düzeyde performans gösteren ve konunun uzmanları tarafından üsütn veya özel yetenekli olduğu belirlenen öğrencilere yaşantısal bir eğitim vermek.

VİZYON: Hedef kitlesindeki üstün veya özel yetenekli öğrencilerin, bireysel yateneklerinin farkında olmalarını ve kapasitelerini geliştirerek en üst düzeyde kullanmalarını sağlamak.

Bilim ve Sanat Merkezi, Okul öncesi, İlköğretim ve Ortaöğretim çağındaki özel ve üstün yetenekli öğrencilerin, bireysel yeteneklerinin farkında olmalarını ve kapasitelerini geliştirerek en üst düzeyde kullanmalarını sağlamak amacıyla açılan bağımsız özel eğitim kurumudur.

Okul öncesi, İlköğretim ve Ortaöğretim kurumlarına devam eden özel ve üstün yetenekli öğrencilerin bilimsel düşünce ve davranışlarla estetik değerleri birleştiren, üretken, problem çözen bireyler olarak yetişmelerini sağlamak da Bilim ve Sanat Merkezlerinin temel amacıdır. Parlak öğrenciler değil, özel yetenekli öğrenciler BİLSEM’in hedef kitlesidir. Bu sebeple, öğrenci gözlem formlarının doldurulmasında, Sınıf öğretmenlerimizin duyarlı, özverili ve titiz davranmaları bu tanılamanın en önemli noktasını oluşturmaktadır.

Parlak ve özel çocuklar arasındaki farklılıkların bilinmesi daha isabetli seçim yapmanıza yardımcı olacaktır.

TANILAMA NEDİR? Üstün yetenekli öğrencilerin tespit edilmesidir.

8TylF9h.jpg
 

YoRuMSuZ

Biz işimize bakalım...
Bilsem Hangi İllerde Var?

Üstün yetenekli çocukların eğitimiyle ilgilenen Bilsem şu illerde bulunmaktadır:

  1. İstanbul
  2. Adana
  3. Trabzon
  4. Konya
  5. Denizli
  6. Manisa
  7. Antalya
  8. Tekirdağ
  9. Hatay
  10. Ankara
  11. Amasya
  12. Van
  13. Zonguldak
  14. Ordu
  15. Işak
  16. İzmir
  17. İzmit
  18. Sakarya
  19. Kayseri
  20. Isparta
 
Top