Bilim İnsanları, Terledikçe Daha Güzel Kokan Bir Kumaş İcat Etti

Enda

Neylersin!!!
V.I.P
Portekiz'de bulunan Minho Üniversitesi'ndeki bilim insanları, belki de bu zamana kadar fazlasıyla basit ve önemsiz görünen ancak aslına bakıldığında önemli bir soruna çözüm getirdi. Terlediğiniz zaman etrafınıza güzel koku yayan bir kumaş üretildi. Kumaşın güzel koku yaymaktan başka faydaları da bulunuyor.

Genellikle sıcak havalarda ve spor yaptığımızda terleriz. Spordan sonra duş alma imkanınız yoksa ya da dışarıdayken terlerseniz bu durum biraz utanç verici olabilir. Utanç verici olmasının yanı sıra yaydığınız kötü koku sebebiyle başka insanları da rahatsız edebilirsiniz.

Bu sorunun farkına varan ve konuya el atan bilim insanları, akıllı kumaşlarla birlikte aromaterapi yağlarını birleştirdi ve siz terledikçe güzel kokan kumaşlar icat etti. Portekiz'deki Minho Üniversitesi'ndeki bir grup mühendis, pamuklu kumaşlar terle temasa geçtiği zaman limon otu gibi bir kokuyu açığa çıkartacak iki yöntem geliştirdi. Araştırmalarının bulguları ACS Applied Materials and Interfaces isimli dergide yer aldı.


Bilim insanları, birinci yöntemde domuzların burnunda koku moleküllerini bağlayan bir proteini kullandı. Aynı zamanda karbonhidrat bağlama modülünü de 'sisteme' eklediler. İkinci yöntemdeyse yağ benzeri lipozomlar, güzel kokuları kumaşa eklemek için kullanıldı.

Asidik olan terle bir araya gelince güzel koku salan kumaşta birinci yöntem kullanıldığı zaman koku bir anda yayılırken ikinci yöntemde daha yavaş ve kontrollü bir koku salınımı gerçekleşti.

Terleyince güzel kokular yayan kumaşların çalışmasında "İki yöntem de yüksek potansiyele sahip. İşlevsel kumaşlar güzel kokularla birleştiği zaman kötü kokuların önüne geçilmesinde önemli bir adım atılabilir" ifadeleri yer aldı.

Tüm bunlara ek olarak limon otunun yaygın bir böceksavar olduğu da biliniyor. Kısaca özetlemek gerekirse hem kötü kokuları hem de sivrisinekleri kendinizden uzak tutmak 10 şınav kadar kolay olabilir.


Bu akıllı kumaşların hayatımıza girmesiyle birlikte farklı kokular da ortaya çıkabilir, yazın sıcağında dışarı çıkarken 5 defa düşündüğünüz günler de geride kalabilir. Portekiz'deki Minho Üniversitesi'ndeki araştırmacılar, akıllı kumaşlara ekledikleri yeni 'kokusavar' teknolojinin yakın zamanda deodorant ve antiperspirantların yerine geçebileceğini de belirtiyor. Bu durumda siz de bu ürünlere ekstra bir ücret ödemekten kurtuluyorsunuz.
 
Top