Bilim İnsanları, Kaplanların Renginin Neden Turuncu Olduğunu Açıkladı

Enda

Neylersin!!!
V.I.P
Kaplanların turuncu renginin, insanların gözüyle baktığımızda gizlenme açısından önemli bir sorun teşkil ettiği ortada. Kaplanların avları için ise bu rengi seçmek oldukça zor.

Kaplanların çok büyük bir kısmı turuncu renklidir. Bu dev kediler, turuncu renkleriyle yeşil ormanlarda bir kontrast yaratır ve biz insanlar, renk körlüğü sorunu yaşamıyorsak bu rengi, haliyle de bu yırtıcı hayvanı kolayca fark edebiliriz.

Yapılan çalışmalara göre kaplanların rengi, söz konusu avları olduğunda onlara büyük avantaj sağlıyor. Doğada pek çok diokromat hayvan türü bulunuyor. Bu canlılar mavi ve yeşili seçebiliyorlar ancak söz konusu uzun dalga boyuna sahip renkler olduğunda işleri zorlaşıyor. Kırmızı ve turuncuyu göremeyen bu canlılar için kaplanlar, ormanda çok iyi gizlenmiş oluyor. Doğada geyikler, ceylanlar, kurtlar, köpekler, boğalar, kediler gibi pek çok renk körü canlı türü bulunuyor.

2b57dc0fb6d24e6792fe43e40460c6dac8edc452.jpeg


Bristol Üniversitesi’nden Dr. John Fennell ve ekibi, bilgisayar yardımıyla kaplan görüntülerini avların gözünden görülen hale getirdi. Daha sonra bu görüntüleri kullanarak gerçek insanlarla deneyler yaptı. Deneye katılan kişiler, turuncu rengin olduğu görüntülerde kaplanları çok daha hızlı şekilde buldular. İki renkli görüntülerde ise bu süre uzadı.


Burada herkesin aklına aynı soru geliyor: Madem kaplanlar bu rengi çevreleriyle uyumlu olmak için geliştirdiler, neden yeşil değiller? Cevabını Dr. Fennell veriyor. Doktor, araştırmasında memelilerin yeşil kürke sahip olamadığını, bunun için memeli biyolojisinin ciddi anlamda değişmesi gerektiğini söylüyor. Doğada yeşil olan tek bir memeli var, o da tembel hayvanın bir türü. O hayvan da yeşil renge doğal olarak sahip değil, üstünde yetişen bir alg türünden dolayı yeşil gözüküyor.



Kaplanların hangi turuncu tonundaki kürke sahip oldukları türden türe değişiyor. Bali kaplanlarının çok koyu renk olan tüyleri avlarına karşı avantaj sağlasa da insanların ilgisini çekti. Hepimizin bildiği üzere doğada bir türün başına gelebilecek en kötü şey, insanların ilgisini çekmektir. Haliyle avlana avlana soyları tükendi zavallıların. Bengal kaplanları daha kırmızıya yakın kürklere sahiptir. (Bu hayvanları da avlayacaklardı da sağduyulu insanlar bu sefer erken uyandılar). Amur kaplanları ise renk olarak altın rengine yakındır.
 
Top