Bilim İnsanları İyi Bir Uyku İçin Ne Yapılması Gerektiğini Açıkladı

Enda

Neylersin!!!
V.I.P
Pek çok kişinin çektiği uyku problemiyle ilgili yeni bir araştırma yapıldı. Son araştırma, uyku saatinden 1-2 saat önce 40 ila 42 santigrat derece su sıcaklığında alınacak bir duşun, uykuya dalma süresini kısalttığını ortaya çıkardı.


Kaliteli bir uyku, kaliteli bir gün geçirmenin bir numaralı şartı. Ancak pek çoğumuz gün içerisinde kendimizi uykusuz hissediyoruz veya sürekli bir uyku haliyle günümüzü geçiriyoruz. Konuyla ilgili olarak yapılan son araştırma ise, uyku saatine bir iki saat kala alınan sıcak bir duşun, uyku kalitesini ciddi anlamda artırdığını gözler önüne seriyor.
Teksas Üniversitesi bünyesinde çalışmalarını sürdüren bilim insanları, bugüne kadar uyku ve duş ile ilgili yapılan 5.322 araştırmanın tamamını detaylı olarak incelediler. Ellerindeki verileri inceleyen bilim insanları, daha kolay bir şekilde uykuya dalmak için ve uyku kalitesinin artırılması için yapılması gereken duşun özelliklerini de ortaya çıkardılar. Buna göre uykudan önceki bir iki saat kritik önem taşıyor ve suyun sıcaklığı mutlaka 40 ila 42 santigrat derece arasında olmalı.
uyku

İnsan beyni, uyumaya birkaç saat kala daha iyi bir uyku için harekete geçiyor. Salgılanan hormonlar, vücut sıcaklığını yaklaşık olarak 1 santigrat derece düşüyor ve bu da insanların daha kolay bir şekilde uykuya dalmasını sağlıyor. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Shahab Haghayegh, 40-42 santigrat derece aralığında suyla alınan duşun, vücudun serinletme sistemini otomatik olarak harekete geçirdiğini ve bu sayede insan vücudunun, doğal bir şekilde soğuduğunu ifade etti. Bu da insanların daha kolay uyumalarını ve uyku kalitelerinin artmasını sağlıyor.
Araştırma kapsamında yapılan testlerde, uyumadan birkaç saat önce belirlenen sıcaklıklarda duş alan insanların, uykuya dalma sürelerinin 10 dakika kadar kısaldığı ve ertesi gün kendilerini daha dinç hissettikleri belirlendi. Bu da uykudan önce duş almanın etkilerini doğrudan gözler önüne seriyor.




Bu araştırma kapsamında akıllara "Soğuk suyla duş almak daha mantıklı değil mi? Sonuçta amaç vücudun soğutulması." gibi bir düşünceyi getirebilir. Ancak bu yaklaşım tamamen yanlış. Soğuk bir duş vücut sıcaklığını aniden düşürüyor ve vücut buna karşılık olarak önce vücut sıcaklığını dengelemek için çalışıyor. Bu da uykuya dalma süresinin daha da uzun olmasına neden oluyor.
Bilim insanları şimdi hem vücut sıcaklığının dengelenmesi hem de kan basıncının uyku için uygun olan seviyelere optimize edilmesini sağlayacak bir su yatağı üzerinde çalışıyorlar. Bu yatağın prototipi, ilerleyen dönemlerde hazır olacak.
 
Top