• Merhaba Ziyaretçi.
    "Yapay Zeka Objektif " Fotoğraf Yarışması başladı. İlgili konuya  BURADAN  ulaşabilirsiniz. Sizi de bu yarışmada görmek isteriz...

Bilim İnsanları, Her Açıdan Görünmezlik Sağlamanın Yolunu Keşfettiler

Enda

Neylersin!!!
V.I.P
Bilim İnsanları, Her Açıdan Görünmezlik Sağlamanın Yolunu Keşfettiler

bilim-insanlari-her-acidan-gorunmezlik-saglamanin-yolunu-kesfettiler-1530523211.jpg


Günümüzde farklı açılardan bakıldığında cisimleri görünmez kılan teknolojiler var olsalar da, Harry Potter’daki o meşhur pelerin için hala çok uzun bir yol var. Araştırmacılar ise her açıdan görünmez kılan malzemeler üretmek için bir formül keşfettiklerini açıkladılar.

Montreal Ulusal Araştırma Enstitüsü'nden (INRS) araştırmacılar, görünmezlik çalışmaları kapsamında yeni bir yaklaşım sundukları araştırmalarının sonuçlarını paylaştılar. Spektral görünmezlik pelerini olarak adlandırılan teknoloji, içine giren bir nesne ile etkileşim kurduğu anda ışık dalgalarının boylarını ve renklerini değiştirerek onu görünmez kılıyor. Bu açıdan bakıldığında, masallardaki büyüler kadar gerçekçi bir teknolojinin mümkün olduğu belirtiliyor.

Pelerinin çalışma mantığını anlatmadan önce biraz ışığı anlatalım. Elektromanyetik spektrum denilen bir kavram vardır. Bu kavram, bir enerji türü olan elektromanyetik radyasyonun bütün frekanslarını tanımlamak için kullanılır. X ışınları, gama ışınları ve radyo ışınlarının hepsi bu spektrumda yer alır.



Gözlerimiz elektromanyetik spektrumdaki çok küçük bir kısmı görebilir. Bu kısım, doğada gördüğümüz her şeyin rengini belirleyen dalga boylarının olduğu kısımdır. Bizim için görünür ışığın kaynağı değişince içerilen frekanslar da değişir. Örneğin bir ışık kaynağı olarak Güneş, birden fazla frekans içerir. Plazmaya yansıtılan beyaz ışıktan elde edilen renkli ışıkları ya da gökkuşağını düşünün. Bu kaynaklara geniş bant kaynaklar adı verilir.

Bir nesneyi mavi olarak görüyorsak, bunun nedeni o nesnenin mavi haricindeki bütün dalga boylarını emmesi ve maviyi yansıtmasıdır. İşte INRS araştırmacılarının geliştirdikleri teknoloji de tam bu noktada karşımıza çıkıyor. Yöntem az evvel mavi örneğinde bahsi geçen etkileşimden yararlanıyor.



Bir nesnenin insan gözü tarafından görülmemesi için bilim insanları, nesneye mavi renkli geniş bant spektrumundan, yeşil frekansları geçici olarak kaydırabilecekleri özel olarak tasarlanmış bir filtre kullanırlar. Sonrasında bu frekansları, nesnenin arkasında bulunan yeşili yansıtmak için bir başka filtre devreye girer. Sonuç olarak insan gözü dalga boylarının değişimiyle kamufle olan nesneyi göremez.

Şu an için cisimlerin görünmez olmaları için gereken şey, insanların ilk filtreyi kullanarak nesneye bakmaları gerekiyor. Bilim insanları, bu yöntemin geliştirilerek teorik olarak her yönden görünmezliğin anahtarı olabileceğini söylüyorlar. Şimdilik bu teknoloji telekom şirketleri tarafından ağ güvenliği için kullanılabilir.
 
Top