Bilgisayar Programları Nedir

yesim434

Hırçın Karadeniz Kızı Biricik Yeşim
AdminE
Bu Ayın Lideri
Çalıştırma tuşuna dokunduğunuz andan itibaren bilgisayarınızı elektrik akımıyla birlikte harekete geçiren bir etken de bilgisayar programları oluyor. BIOS yazılımından işletim sistemine, ofis araçlarından multimedya uygulamaları ve hatta yazılım geliştirme platformlarına kadar pek çok unsur, bilgisayar programı başlığında değerlendiriliyor.

Bilgisayar programları ne işe yarar


Programlamanın temeli olan algoritmanın köklerine inildiği zaman, Arap bilim insanı Kindî ve Cezeri’nin çalışmalarına denk gelinebiliyor. Bugünkü anlamında programlama ise Ada Lovelace ve Charles Babbage iş birliğiyle 19. yüzyılda hazırlanan Analitik Motor ile başlıyor
 

yesim434

Hırçın Karadeniz Kızı Biricik Yeşim
AdminE
Bu Ayın Lideri
Bu aracın Bernouilli sayılarını hesaplayabilmesi nedeniyle Lovelace, ilk bilgisayar programcısı olarak kabul ediliyor.
bilgisayar programları


Takip eden yıllarda bilgisayar ve bilgisayar teknolojilerinin gelişimiyle doğru orantılı şekilde bilgisayar programları, önce profesyoneller ve şirketler, ardından son kullanıcılar tarafından kullanılmaya başlanıyor. Genel itibarıyla bilgisayarlara ne yapması gerektiğini bildiren, donanım bileşenlerinin, kullanıcıdan gelen talimatlara uygun şekilde çalışmasını sağlayan ve bir bilgisayar programlama diliyle hazırlanan komut veya komut bütünü, bilgisayar programı şeklinde isimlendiriliyor.

bilgisayar programcılığı


Klavye ve fare gibi girdi birimlerinden gelen komutları yorumlayan işlemci (CPU), elde ettiği sonuca göre komutları farklı donanım birimlerine aktarıyor ve çıktı elde ediliyor. Örneğin; bir kelime işlemci programına yazdığınız metnin çıktısını almak istediğinizde klavye veya fareyle gerekli komutları verdiğinizde, ilgili veriler analizi sonrasında, disk ve bellek (RAM) gibi birimler de işin içine dâhil edilerek çıktı almanız sağlanıyor.

computer programming


Bu süreçte ekranda, işleyişe dair çeşitli bilgilendirmeler geliyor ve işlem tamamlandığında, görsel ve işitsel bildirimler sunulabiliyor. Bilgisayar programlarının kullanım amaçlarının ve görevlerinin neler olduğunu daha net öğrenebilmek ise bu programları sınıflandırmakla mümkün oluyor. Bilgisayar programları kişisel ve ticari amaçlı olarak kullanım amacına göre çok farklı gruplara ayrılabilir.

Uygulama yazılımları, sistem yazılımları, zararlı yazılımlar, kullanım amacına ve etki alanına göre bilgisayar programları olurken; masaüstü uygulamaları, kodlar, sunucu yazılımları, eklentiler, gömülü yazılımlar ve mikrokodlar ise çalıştırma alanına göre programlar kapsamına giriyor. Doğrudan doğruya yazılım geliştirme ya da tersine mühendislik süreçlerinde kullanılan programlama yazılımları da programlama araçları başlığında değerlendiriliyor.

bilgisayar programı nedir


Bilgisayar Programları Gündelik Yaşamda Sıklıkla Kullanılıyor

Kullanım amacı ve etki alanına göre sınıflandırılan PC programları, gündelik yaşamda en çok başvurduğunuz bilgisayar programlarını kapsıyor. Bilgisayarınızın donanım bileşenlerinin ve bilgisayarınıza yüklediğiniz programların sağlıklı çalışmasını mümkün kılan sistem yazılımları; işletim sistemleri, aygıt sürücüleri ve donanım araçları şeklinde üç ana başlıkta yer alıyor.

Bilgisayar donanımı ve diğer uygulamalarla iletişim kurabilmenize aracılık eden ve donanımla diğer uygulamalar arasında bir katman görevi gören işletim sistemleri, aynı anda tekli ve çoklu işlemler gerçekleştirebilmenize olanak veriyor. Örneğin; aynı anda web tarayıcınız aracılığıyla sosyal ağlarda gezinti yapıp video ve müzik parçaları takip ederken diğer yandan video düzenleme araçları kullanıp dijital içerik üretimiyle ilgilenebilmenize imkân tanınıyor.

bilgisayar donanımları


Bilgisayarınız, işletim sistemi olmaksızın verimli olarak kullanılamıyor. Zira tüm araç, uygulama ve sürücüler, işletim sistemlerine kurularak çalıştırılabiliyor.Yeni aldığınız bir web kameranın veya ses kartının, ilk etapta çok verimli çalışmadığını ya da hiç çalışmadığına tanıklık etmiş olabilirsiniz; zira ilgili donanımların doğru şekilde harekete geçmesini, sürücü ismi verilen bilgisayar programları sağlıyor.

bilgisayar-parcalari

Bugünün modern işletim sistemlerinde sürücülerin birçoğu işletim sistemine gömülü geliyor ancak daha güncel sürücüleri, donanım üreticilerin web sitelerinden indirip kurmak gerekebiliyor. Keza eski işletim sistemlerini kullanan teknoloji meraklılarının da sürücü kurulumu yapmaları öneriliyor. Antivirüs yazılımları, sorun giderme uygulamaları, işletim sistemi yedekleme yazılımları, dosya sıkıştırma uygulamaları ve daha sayısız uygulama ise araçlar kapsamına alınabilecek bilgisayar programı çeşitleri içerisinde bulunuyor.

Uygulama Yazılımları ve Zararlı Yazılımlar Popülerlikte Yarışıyor
Bilgisayar programları söz konusu olduğunda akıllara, işletim sistemlerinden sonra genellikle uygulama yazılımları geliyor. Kendi içinde ücretli, ücretsiz, açık kaynak kodlu gibi birçok kola ayrılan uygulama yazılımları; ofis araçları, elektronik posta uygulamaları, takvim araçları, bilgisayar oyunları, okul/sınıf yönetim uygulamaları, ansiklopedi araçları; sosyal, bilimsel veya askerî simülasyon uygulamaları, grafik sanatları uygulamaları, animasyon yazılımları ve çok daha fazlasını kapsıyor.

zararli-yazilimlar

Kullanıcıların çalışma sahaları ve gereksinimleri doğrultusunda edinebilecekleri bilgisayar programları, onların dijital içerik üretimi ve tüketimi gerçekleştirebilmelerinin yanı sıra çalıştıkları alanlarla ilgili kapsamlı analizler yapabilmelerine de olanak veriyor. Çoğu zaman veri kaybı, donanım arızası ve siber zorbalığa/hırsızlığa maruz kalma gibi sonuçlar doğuran zararlı yazılımlar ise en az uygulama yazılımları kadar çok tanınıyor.

Bu kötü şöhretine karşın virüs, Truva atı, solucan gibi araçlarla mücadele etmek antivirüs yazılımları ve benzeri araçlarla mümkün oluyor. Microsoft Windows 10 gibi işletim sistemlerinde de entegre şekilde bulunan zararlı yazılım tarama ve koruma araçları yer alıyor. Bu sayede temel düzeyde bilgisayar bilgisine sahip kullanıcılar bile bilgisayarlarını korumaya yönelik bir bilgisayar programı kurmadan da kişisel verilerini güvence altında tutabiliyor.

siber-saldirilar-ve-hacker


Sessiz Sedasız Çalışan Sayısız Bilgisayar Programı Bulunuyor

Bilgisayarınızı çalıştırdığınız andan itibaren varlığından haberdar olmadığınız sayısız bilgisayar programı devreye girerek gerek başvurduğunuz araçların gerekse işletim sisteminizin sorunsuz yürütülmesini sağlıyor. Uygulama alanına göre sınıflandırılan bilgisayar programlarının bazıları da bu şekilde sessiz sedasız çalışıyor. Fakat onlara geçmeden önce genel hatlarıyla uygulama alanına göre sınıflandırılan yazılımlardan bahsetmek gerekiyor.

Chrome ve Firefox gibi web tarayıcılar, sözcük işlemcilere ve tablolama araçlarına ev sahipliği yapan ofis uygulamaları gibi programlar, masaüstü uygulamaları olarak adlandırılıyor. Web tarayıcılarının, içerik üretim araçlarının ve daha pek çok programın işlevini arttıran programlar ise eklenti ya da uzantı şeklide isimlendiriliyor.

bilgisayar-programlari-nedir


Örneğin bazı web tarayıcılarında varsayılan ayarlarda yer almayan karanlık mod, reklam engelleme gibi özellikler, eklenti ve uzantılar vasıtasıyla tarayıcılara entegre edilebiliyor. Benzer şekilde müzik prodüksiyon araçlarına ses efektleri, fotoğraf ve video düzenleme yazılımlarına ışıklandırma ve renklendirme özellikleri, eklentiler yardımıyla yüklenebiliyor. Eklentilerin bazıları ücretli olurken bazıları ise ücretsiz olarak kullanıcılarla paylaşılıyor.

Bir web sitesini ziyaret ettiğinizde ya da online mağazalardan alışveriş yapmaya başladığınızdaysa karşı tarafın sunucu bilgisayarında çalışan bilgisayar programıyla iletişim kurmuş oluyorsunuz. Tercih edilen sunucunun altyapısına göre ASP:NET, Java gibi çözümler, ziyaretlerinizin ve alışveriş işlemlerinizi sorunsuzca sürdürebilmenize yardım ediyor. Ayrıca mağaza sunucularında görev alan özelleştirilmiş E-Ticaret yazılımları da bulunuyor.
 

yesim434

Hırçın Karadeniz Kızı Biricik Yeşim
AdminE
Bu Ayın Lideri
bilgisayar-program-turleri-1024x594.jpg


Gömülü yazılımlar ve mikrokodlar ise sessiz sedasız çalışan, genellikle uzman kullanıcıların güncelleme maksadıyla yeni sürümlerini aradıkları bilgisayar programları içerisinde bulunuyor. Bellek ve işlemci hızı, ilgili bileşenlere gönderilecek akım değeri, önyükleme seçenekleri ve bunlar gibi işletim sistemi üzerinden yapılamayacak sayısız işlem, anakartlarda yer alan gömülü yazılımlar aracılığıyla tamamlanabiliyor.

cpu-ram-programlari


Bu bilgisayar programları, anakart üreticilerinin sağladığı güncel yazılımlarla yenilenebiliyor ve bilgisayarlara kimi zaman ekstra özelliklere kazandırılabiliyor. Ayrıca bu yenilemelerle, birtakım donanım uyumsuzlukları da giderilebiliyor. Mikrokodlar ise işlemci (CPU) gibi birimlerin kendi içlerinde çalışan ve yine, varlığı, ancak çeşitli güvenlik açıklarıyla anımsanan veya öğrenilen bilgisayar programları arasında bulunuyor.
 
Top