Bilgisayar Programı Kodlama Dilleri

yesim434

Hırçın Karadeniz Kızı Biricik Yeşim
AdminE
Bu Ayın Lideri
Bilgisayar ve elektronik araç yazılımı olarak iki ayrılan bu noktada, amaca göre geliştirilen ve yazılan komut dizinleri kodlama dili olarak adlandırılıyor. Bilgisayar programı geliştirmek için onlarca değişik kodlama dili bulunabiliyor. Bilgisayar programları, işletim sistemi, ofis araçları ve çeşitli uygulamalar gibi geniş bir alanda bulunabildiği için, kodlama dili sürekli olarak güncelleniyor.

Bu yüzden bilgisayar programı geliştirmek, elektronik araç yazılımı geliştirmeye kıyasla daha zor olabiliyor. Kullanıcı arayüzü olan uygulamalar üretmek, web sitesi yapmak veya dosya oluşturmak amacıyla yaratılan kodlama dilleri, kullanıldıkları alana göre özelleşiyor. Bilgisayar programı kodlama için en sık kullanılan diller ise C#, C++, HTML, CSS, PHP, Java, Visual Basic, Python ve ASP olarak karşınıza çıkıyor.

HTML, özellikle web sitesi kodlaması alanında kullanılan bir yazılım dilidir. Günümüzde ise oldukça farklı kaynaktan rahat bir şekilde öğrenilebilir. Basit bir kodlama dili olan HTML ile CSS dili beraber kullanıldığında ise web sitesi uygulamaları kodlanabiliyor. CSS ise HTML diline benzer bir yapıdadır. PHP ise oluşturulan sitenin kullanılabilmesini sağlayan bir kodlama dili olarak karşınıza çıkıyor.

Sunucu üzerinde işlem yapmanıza olanak veren PHP kodlama dili, bir web sitesinin ziyaretçiler tarafından rahat bir şekilde görüntülenebilmesi için önemli katkılar sağlıyor. ASP ise Microsoft tarafından geliştirilmiş bir kodlama dilidir. Web siteniz içerisinde bulunan tüm içerikleri düzenleme, değiştirme veya kaldırma amacıyla kullanabilirsiniz. ASP ile oluşturulan dosyalar ise HTML ile oluşturulan dosyalar ile aynı sayılır.

Visual Basic ise Java ile C# dillerine göre daha basit bir kullanım sunar. Bu kodlama dili ile kullanıcı ara birimi olan bilgisayar programı geliştirilebilir. Java ise karşılaştırmalı olarak C# kodlama dilinden daha kolay olarak görülür. Nesne tabanlı olan bu program, kullanıcı arayüzüne sahip yazılımlar üretmek için sıkça kullanılır. C# ise zor olmasına karşın kesinlikle öğrenilmesi gereken dil olarak biliniyor.

C++ ise bir başka yazılım dili olarak piyasada bulunuyor. En sık kullanılan dillerden biri olan C++ genel amaçlı bilgisayar programı geliştirmek için kullanılıyor. Python ise son yıllarda oldukça popüler olan bir kodlama dili olarak biliniyor. Çok yönlü kullanıma uygun olması ile, web programlama, bilgisayar programı ya da sistem programı geliştirme kullanılıyor.

Bilgisayar Programcısı Nasıl Olunur?​

Bilgisayar programcısı olmak için, hem analitik becerilerin hem de problem çözme yetisinin gelişmiş olması gerekir. Bilgisayar programcıları, sistem içerisinde oluşan hataları en iyi şekilde çözmeli ve başarılı bir sistem geliştirmek amacıyla çalışmalılardır. Bir bilgisayar programcısının sadece kodlama dilleri açısından bilgili olması beklenmez, aynı zamanda projelerde kullanılabilecek temel tasarım, mimari ve test yazılımı konularında da bilgili olmalıdır.

Bu alanlarda kendisini geliştiren ve zamanla deneyim kazanan her insan bilgisayar programcısı olabilir. Günümüzde ise bilgisayar programcılığına ve yazılım sektörüne ilgi her geçen gün artmaktadır. Dev teknoloji firmaları ve hayatı kolaylaştıran teknolojik gelişmeler, bilgisayar programcılığı mesleğinin geleceğini önemli derecede geliştirmiştir. Bu mesleği seçmek isteyenler kendilerini bu konuda geliştirebilir veya bu meslek ile ilgili üniversite bölümlerine yönelebilirler.

Bilgisayar Programlama Bölümleri​

Bilgisayar programcısı olunabilmek için Meslek Yüksekokulu Bilgisayar Programcılığı bölümünden mezun olunmalıdır. Bu mesleğe girmek isteyenler üniversitelerin 2 veya 4 yıllık Bilgisayar Programcılığı bölümünü tercih edebilir. Burada alınan eğitim sektörde staj ve iş imkanı bulma konusunda yardımcı olacaktır. Elbette çeşitli kurs ve eğitimler alınarak da bilgisayar programı konusunda daha detaylı bilgi edinilebilir ve sektörde çalışılabilir.
 

merakettim

Homo Sapiens Sapiens
Özel üye
Hocam programcılar genelde html ve CSS yi programlama dili olarak kabul etmiyorlar. Yorumlanabilir betik dili diyelim. Aslında PHP de bu kritere girebilse de PHP Zen motorunda yorumlanabilirken(eskiden öyleydi), html ve CSS direk istemci tarafında yorumlanıyor. Yine de JavaScript katarak daha esnek yapı kazandırılabilir 👍
 
Top