Benin

KıRMıZı

TeK BaşıNa CUMHURİYET
V.I.P

125px-Flag_of_Benin.svg.png

BAYRAĞI


250px-LocationBenin.svg.png

HARİTASI


Resmi İsmi: Benin Cumhuriyeti
İngilizce İsmi: Benin
Kendi Dilindeki İsmi: République du Benin
Başkenti: Porto-Novo
Nüfus: 9,033,000
Yüzölçümü: 112,620 km2
Para Birimi: 1 CFA frankı = 100 santim
Dili: Fransızca, Lokal diller
Dini: Animizm, İslam, Katolik Hristiyanlık



Benin Cumhuriyeti, bir Batı Afrika ülkesidir, eski adı Dahomey'dir. Togo, Nijerya, Burkina Faso ve Nijer komşularıdır. Benin Cumhuriyeti İstanbul Fahri Konsolosluğunu Prof. Dr. Orhan Kural; Benin Cumhuriyeti İzmir Fahri Konsolosluğunu Mehmet Artuna AYSUN yapmaktadır.

Sınırları
Ülkenin toplam kara sınırı, Burkina Faso ile 306 km, Nijer ile 266 km, Nijerya ile 773 km, Togo ile 644 km olmak üzere 1.989 km.'dir. Ayrıca ülkenin sahil şeridi 121 km.'dir.

Tarihi
17. yüzyılda Batı Afrika'nın bu bölgesine, bir oba tarafından yönetilen, Benin topraklarından daha büyük bir alana sahip olan Dahomey krallığı hükmediyordu. Bu krallık zengindi ve buraya gelen Avrupalılarla (başta Portekizli ve Hollandalılar) köle ticareti ilişkileri kurdu. Batı Afrika'nın bu kıyı bölgesi bu nedenle "Köle Sahili" olarak bilinmeye başladı. Dahomey, 19.yüzyılda Fransız Batı Afrika kolonisi haline geldi. 1960'ta Dahomey Cumhuriyeti olarak tam bağımsızlığını elde etti. Ülkenin adı 1975'te Benin olarak değiştirildi.

İklim
Kıyı bölgesinde Ekvatoral iklim egemendir. Güneyde biri Mart ayından Haziran'a, öteki Eylül'den Kasım'a kadar süren iki yağmur mevsimi yaşanır. Bunlar arasında da iki kurak mevsim görülür. Kuzeyde yağmur mevsimi mayıstan Eylüle değin devam eder, öteki aylar kurak geçer.

Coğrafya
Benin beş doğal bölgeye ayrılır: Kıyı bölgesi, kil bölgesi, Benin platoları, Atakora Dağları ve Nijer Düzlükleri. Ülkenin en yüksek noktası 658 m.'lik Sokbaro Dağı'dır. Benin'in toplam yüzölçümü 29.528 km²'dir.

Ekonomi
Halkın çoğunluğu tarımla uğraşır. Kahve, hurma, yer fıstığı, tütün, fasulye, biber, patates yetiştirilir. Bol miktarda dış ülkelere satar. Yağ hurması ürünlerinden büyük miktarda gelir sağlar. Ormanlık bölgelerde bol miktarda hindistan cevizi bulunur. Son zamanlarda kıyılardan uzak kesimlerde petrol bulunmuştur. Fakat henüz işletilmemektedir. Bazı küçük hayvanları besleyip, dış ülkelere satarlar. Kıyı bölgelerde balıkçılık yapılır.

Sanayisi kurulmamıştır. Sanayi mamüllerini dışardan ithal eder. Kireç taşı yatakları işletilmektedir. Dış yardımlara büyük ihtiyaç duymakta ve bütçesinin denkliğini böylelikle sağlamaktadır. Daha çok Fransa'dan yardım almaktadır.

Doğal kaynakları
Kıyıdan uzakta az miktarda petrol birikintisi, kireç taşı, mermer, kereste.

Doğal afetler
Kuzeyde kışları kuru, sıcak ve tozlu harmattan rüzgarları etkilidirler.

220px-Benin_map.png

İdari yapı

Benin, idari olarak departman adı verilen (Fransızca: départements) 12 üst düzey idari yönetim bölgesine ayrılmıştır. Bu departmanlar da kendi içinde 77 komün adı verilen alt yönetim bölgesine ayrılır.

Benin'in üst düzey yönetim bölgeleri olan 12 departman şunlardır;

Alibori*
Atakora
Atlantique
Borgou
Collines*
Kouffo*
Donga*
Littoral*
Mono
Ouémé
Plateau*
Zou
benin_64077.jpg
 
Benzer Konular Başlık Forum Cevap Tarih
can yürek Benin seninmi düşünürüm Can Yürek 0

Top