Bebeklerde Su Tüketimi

Çağlayağmur

👪
Süper Moderatör
BEBEKLERDE SU TÜKETİMİ

Bebeğime hangi suyu, nasıl,ne zaman, ne kadar vermeliyim sorularının cevabını yeni yazımızda bulacaksınız. Su ile ilgili merak ettiğiniz konuları bu gönderi altında konuşabiliriz.

İlk AltıAy

Bebeğin yaşamının özellikle ilk yılında doğru biçimde beslenmesi çok büyük önem taşımaktadır. Çocuğun tüm yaşamı boyunca en hızlı büyüme gelişme gösterdiği dönem yaşamın ilk yılıdır. Bebeğin ilk aylarda tek ihtiyacı olan ve en ideal besin anne sütüdür. Anne sütünün verilemediği özel durumlarda ise formül sütler kullanılır. Bebek büyüdükçe ihtiyacı olan diğer besinlere başlanır ki bu aşamada hangi besine ne zaman ilk kez başlanacağı önem kazanır. Bu dönemde çocuğun uygun şekilde beslenmesi tüm yaşamı boyunca beraber olacağı yeme alışkanlıkları için bir çekirdek oluşturmaktadır.

Yenidoğan bebek ilk 6 ay boyunca sadece anne sütü ile beslenmelidir. Anne sütü bu dönemde bebeğin tüm ihtiyaçlarını karşılamaya yeterlidir. Anne sütünün bebek tarafından çok kolay sindirilebilir olması, bebeği enfeksiyonlara karşı koruması, önceden hazırlamaya gerek olmadan kolayca bebeğe verilebiliyor olması, sürekli uygun sıcaklıkta ve steril olması, bebek için gerekli tüm besin öğelerini içermesi, %87’sinin su olması, hem anneyi hem bebeği pek çok hastalığa karşı koruması gibi çok sayıda yararı bulunmaktadır.

İlk altı ay bebeğe sadece anne sütü verilmeli, ek gıdaya altıncı aydan itibaren başlanmalı, ancak anne sütü vermeye de 2 yaşına kadar devam edilmelidir.

Hangi Su Kullanılmalı


İçme suyu olarak, cam şişe veya cam damacanada satılan, ph değeri 7’nin üzerinde, alkalik ve orta sertlikte olan sular tercih edilmelidir. Alacağınız suyun ambalajı okunup dolum tarihin çok uzun süre önce olmamasına dikkat etmenizi tavsiye ederiz. Çünkü uzun süre damacana da beklemiş suyun mineral değeri kaybolur. Küçük bebeklere 1 yaşına kadar verilecek suyun en az 10 dakika kaynatılması ve ılıtıldıktan sonra verilmesi gerekir. Gereğinden fazla ve defalarca kaynatılan suyun mineral içeriği değişeceğinden bu şekilde verilen su da olumsuz etkilere yol açabilir.

Ek Gıdaya Başlandığında

Ek gıdaya başlandığı altıncı aydan itibaren bebek her tadım yaptıktan sonra su teklifi yapılmalıdır. Suyu, kullanıyorsanız alıştırma bardağı, biberon ile verebileceğiniz gibi kolay kırılmayan kalın bir fincan veya bebeklere uygun bardaklarla da sunabilirsiniz. Bebek kendi başına fincan ya da bardakla içemeyeceği için siz alttan bardağa destek olarak içmesini sağlayabilirsiniz. Başlarda suyun tadına alışık olmayan bebeğiniz su içmeyi reddedebilir ki bu da çok normal bir tepkidir. Siz her öğün sonrası su teklif etmeye devam etmelisiniz. Gün içerisinde görebileceği bir yerde suyunu hazır bulundurup istemesini sağlayabilirsiniz.

Anne sütü almaya devam eden bebekler ek gıda almaya ilk başladığı dönemlerde sadece tadım aşamasında olduğundan çok fazla su ihtiyacı duymayabilirler. Anne sütünün yaklaşık%87’si su olduğundan ihtiyacını giderebilir. Altı aylık bir bebeğin günlük su ihtiyacı yaklaşık 30-40 cc kadardır. Özellikle kış aylarında bu miktar onlara yeterken yaz aylarında yetmeyip ek su takviyesine ihtiyaç duyabilir. Bebeğiniz kabızlık gibi bir problemle karşılaştıysa o zaman su miktarını artırmalısınız. Ayrıca ateşli hastalık dönemlerinde su ihtiyacı artar. Bu nedenle günlük su tüketimi %100 artırılmalıdır. Aynı zamanda çişli bez sayısında azalma ya da bezde ki idrar renginde(turuncu, kırmızı kristalleşme gibi) değişim olduğu gözlendiğinde su tüketimi artırılmalı ve doktora başvurulmalıdır.

Çocukların su gereksinimleri yaş ve kiloya bağlı olarak değişim gösterir. Bir yaşındaki bir çocuk yaklaşık 10 kg ağırlığındadır, su gereksinimi günlük 1000 ml’dir. 12 yaşındaki 30 kg ağırlığındaki bir çocuğun su gereksinimi ise 1500 ml’dir. Yaz aylarında ise kiloya göre alması gereken su miktarı iki katına çıkarılmalıdır. Bu nedenle su tüketimine dikkat edilmeli ve susuz kalan vücutta çeşitli sorunların ortaya çıkacağı bilinip sık sık çocuklara su içmesi teklif edilmelidir.

Kaynak: Mehmet SALDIR, Nadir KORKMAZER, Adem PARLAK: Yeni Doğan Beslenmesi
 
Top