Bebek Bakıcısı Seçerken Dikkat

MeRciMeK

V.I.P
V.I.P
Özellikle çalışan anne ve babalar için doğumsonrası en önemli kaygılardan biri doğal olarak bebeğe kimin bakacağı konusu...


1312382511_60_annevebebek.jpg





Hatta öyle ki hamileliğin son zamanlarına yaklaştıkça bu korkular daha da artıyor, çeşitleniyor.

Anne adayları bilir, kâbuslarımız bir gelenek halini alır. Bebeğimizin sağlıklı olup olmayacağından başlayan işe döndüğüm zaman ne olacak, kime bırakacağım, ne yapacağım, nasıl işe dönerim gibi sorularla bir kaygı fırtınasının içinde savrulup duruyoruz. Annelik böyle bir duygu işte daha anne olmadan önce başlayan dünyanın en büyük sorumluluk duygusu, bebek dünyaya geldikten sonra şekilden şekile giriyor, anne olmadan önceki kadın ile anne olduktan sonra ki kadını kıyaslayınca, aynaya bakınca insana “Vayyyyy be” dedirtiyor. Neydimne hale geldim gibisinden.

Tabii ki tüm bunların, tüm sıkıntıların, her türlü yorgunluğun üzerine bebeğinizin gözünüzün içine baka baka gülümsemesi var ya işte o alıyor götürüyor her şeyi. Oluyorsunuz dünyanın enmutlu annesi...

Ancak tüm bu süreçleri, sıkıntıları ve zorluklarıminimize etmek için de anneliğe cidden iyi hazırlanmak gerekiyor. Bir maratona hazırlanır gibi... Doğuma hazırlanacaksın, emzirmeye hazırlanacaksın, başına neler gelecek, neler yaşayabilirsin bileceksin. Bileceksin ki sorun geldiği anda “Bu olabilir bunu tek ben yaşamıyorum başkaları da var” diyebilesin. İşte bu nedenle bakıcı seçimi de çok ama çok önemli bir durum. Ailece verilecek bir karar. Tüm ailenizi ilgilendiren ve huzurunuzun temellerinden biri olacak kadar önemli bir dinamik bebeğinize bakacak insanın doğru seçilmesi...

İşte bu nedenle bugün bakıcı konularına değinmek istedim. Sizlerden çok fazla soru geliyor, benim nasıl çözümler bulduğumu soruyorsunuz, elimden geldiğince bire birmesajlarınıza yanıt vermeye çalışıyorum ancak konuyu uzmana sorayım, uzman görüşünü sizlerle paylaşayım istedim. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Ebru Gözer ile konuştum...

Aile içi dayanışma ile anneanne, babaanne, teyze ve hala gibi aileden biri destek olduğunda durumdaha rahatlatıcı. Ancak şartlar değiştiğinde, yani bebek artık yeni doğan olmaktan çıkıp bebek olduğunda, herkes kendi evine ve düzenine geri dönünce bebek bakıcısı ile bebeğin bakımına devam etmek gerekebilir. İşte buna hazırlıklı olmak gerekir.

ANNE İÇİN EN ZOR KONU; BEBEKTEN AYRILMAK!
Anne için yaşananlar içinde en zor olanı hep hem bebeğinden çalışmak zorunda olduğu için erken dönemde ayrılmak hem de tanımadığı birine bebeğini emanet etmek duygusu oluyor. Doğum sonrası ülkemizde ücretli çalışan anneler için doğum izni dört ay olup bazen bu süre şartlar gereği daha da kısa olabiliyor. Bu nedenle en baştan bebeğe kimin ve nasıl bakacağına karar vermek cidden çok önemli bir etken oluyor.

Eğer aileden biri destek olmayacaksa, aileler başka şehirlerde ise ki genelde büyük şehirlerde çalışan ve anne, baba olan çiftlerin çoğu bu şekilde zor durumda kalıyor işte o zaman bebek bakıcısı aramak gerekiyor. Arama süreci ne kadar erken başlarsa da, zaman varken iyi bir seçimyapma şansı o kadar artıyor. Aynı şekilde anne, 2–3 ay gibi kısa bir sürede çalışmaya başlayacak ise bebek bakıcısı da en az bir ay önce bebeğin bakımsürecine katılmalı. Anne ve bakıcı arasındaki iletişimin gelişmesi, birbirini tanıma, bebek bakıcı iletişiminin artması ve bunun anne baba tarafından gözlenmesi açısından önemlidir.

ANNE İŞE DÖNMEDEN ÖNCE BAKICI İŞE BAŞLAMALI!
İlk aylarda hatta yaşlarda bebeğin en önemli ihtiyacı, bakımı, kendisi ile sürekli, düzenli ve iyi iletişimkurabilecek bir kişinin üstlenmesidir. Düzen ve süreklilik çok önemlidir, aynı şekilde sevgi dolu ve samimi bir iletişimde bakımı tamamlar. Bakıcı ile geçireceği vakit anne evde iken sık olmayabilir. Öncelikle anne bakımı üstlenip bakıcı anneye destek olabilir. Bebek alışmaya başladıktan sonra ve annenin çalışmaya başlayacağı tarih yaklaştıkça bebek ve bakıcı daha yoğun bir iletişime girebilir, kısa sürelerle yalnız bırakılabilir. Anne de ayrı kalma sürecine adapte olmuş olur.

REFERANSLAR ÇOK ÖNEMLİ!
Bebek bakıcısının güvenilir biri olup olmadığını anlamanın bir diğer yolu da referansları ile görüşmek olabilir. Ailesi ile ilişkileri, eşi ve çocuklarıyla iletişimi değerlendirilebilir. Beklenmedik olaylar karşısındaki tutumu dikkate alınabilir. Dürüstlük ise çok önemli bir konudur.

Çocuğunuzun bakıcı ile olan ilişkisini, akşamları sizinle olan iletişimini takip etmelisiniz. Evden giderken veya eve geldiğinizde anne ve baba varlığından dolayı bakıcıya tepkili davranabilir. Ancak bakıcı ile yalnız olduklarındamutlu sakin ise sorun yoktur. Akşamsiz geldiğinizde veya gün içinde siz yokken huzursuzluğu devamediyorsa mutlaka anlamaya çalışılmalıdır. Bunun için bakıcı ile zaman ayırıp konuşmak daha uygundur. Evi kameralarla izlemek pek önerilmese de birçok anne baba bunu yapmaktadır. Eğer bakıcı ile iletişimde anne ve baba eleştirel ve sert bir tutumiçindeyse bu çocuğun davranışlarını da olumsuz etkiler. Sık bakıcı değiştirmek, her zaman çocuğu olumsuz etkileyeceği için temel olarak beklentilerinizi ortaya koyup, önemsiz şeyleri de sorun etmeden sürekliliği sağlamak gerekiyor.

BEBEK BAKICISINDA OLMASI BEKLENEN ÖZELLİKLER

* Şefkatli, samimi, sakin, çocukları seven, dürüst ve uzun süre kalıcı olması çok kritik bir konu.
* Kendi çocukları olabilir veya daha önce başka çocuk bakmış olması da önemli bir etken.
* Çok yaşlı olması fiziksel yetersizliğe, çok genç olması da tecrübesizliğe neden olur.
* Eğitimsiz olabilir ancak tecrübeli ve az önce saydığımız kişilik özelliklerini barındırıyorsa ilk aylar gelişimi destekleyecek öğrenme ortamını sağlar.
* Bu dönemde bebeklerin hangi gelişim basamaklarından geçtiğini bilen, buna
uygun davranan; takip eden, gözleyen, öğrenmeye açık; verilen oyun materyallerini sık kullanan bakıcı, uygun öğrenme ortamını sağlayacaktır. Sevgi dolu olması ve sevgisini bebeği göstermesi de bunu tamamlayacaktır.

 

BeReNN

Alyam?
Özel üye
Çok zor birine güvenip ona bırakmak ben Anneme bırakıcam şimdiden anlaştım :D

Ama cidden bakacak kimsesi olmayanlar çok dikkatli olmalı
 

MeRciMeK

V.I.P
V.I.P
Aileden biri bakar elbet.. :D Anneanne babaanne falan :P Tanımadığım birine emanet etmem heralde ya.. En kötü ihtimal kreş bence..
 
Top