• Merhaba Ziyaretçi.
    "Yapay Zeka Objektif " Fotoğraf Yarışması başladı. İlgili konuya  BURADAN  ulaşabilirsiniz. Sizi de bu yarışmada görmek isteriz...

Bazı çocuklar neden özgüvensiz?

BeReNN

Alyam?
Özel üye
Yeterli beslenmeyen bir çocukta; az besleniyorsa büyüme geriliği, çok besleniyorsa obezite sorunu görülüyor

681978_detay.jpg

Çocuklarda sağlıklı beslenme, yeterli ve dengeli beslenme anlamına geliyor. Yeterli beslenmeyen bir çocukta; az besleniyorsa büyüme geriliği, çok besleniyorsa obezite sorunu görülüyor. Pediatrik Gastroenteroloji-Beslenme Uzmanı Prof. Dr. Benal Büyükgebiz, “Dengeli beslenme çocuğun çok yönlü beslenmesini ifade eder. Tek yönlü beslenilmesi durumunda sağlıklı beslenmeden söz etmek mümkün olmaz” diye konuşuyor.

BÜYÜMEK İÇİN ENERJİ ŞART!

“Çocuk büyümek için enerji ister” diyen Prof. Dr. Büyükgebiz, büyümenin enerji gerektiren biyolojik bir süreç olduğunu dile getiriyor. Büyüme doku sentezi de gerektiriyor. Bu da; protein anlamına geliyor. Bebekler için örnek protein kaynağının anne sütü olduğu belirtiliyor. Beslenme biliminde, içeriğindeki proteinlerin vücut tarafından kullanılabilirliği ve içerdiği elzem amino asitler nedeniyle yumurtanın örnek protein olduğu belirtiliyor. Omega3 ve Omega-6 kaynağı olmaları nedeniyle sıvı yağ, yeşil yapraklı sebzeler ve balık; lif ve vitamin kaynağı olmaları nedeniyle de sebze ve meyveler önemli bulunuyor. Demir ve çinkodan zengin kırmızı et de çocuklar için, ‘olmazsa olmaz' besinler arasında yer alıyor.

MUCİZEVİ BESİN YOK!

Prof. Dr. Büyükgebiz, “Yendiği veya yenmediği takdirde sağlığı tehdit edecek besin bulunmuyor. Tüketilmemesi halinde mucize yaratacak besin olmadığı gibi, tüketilmesi halinde çocuk için zehir niteliği taşıyan bir besinde de yok” diyor. Önemli olanın, sağlıklı besinlerin ağırlıkta olduğu bir beslenmenin sürdürülmesi olduğuna dikkat çeken Büyükgebiz, ekliyor: “Yılda birkaç defa patlıcan veya patates kızartması yendiğinde sorun yoktur. Sakıncalı olan tercih edilmemesi önerilen besinlerin sürekli tüketimidir.”

YAĞA DİKKAT!
Yağ ve şekerden zengin beslenme, çocukların performanslarını olumsuz etkileyerek; okulda konsantrasyon, moral, enerji ve odaklanma sorunlarına yol açıyor. Fazla rafine şeker tüketimi ile hiperaktivite ve hırçınlık arasında ilişki olduğu yönünde bilimsel araştırma sonuçları bulunuyor. Şeker, un ve şekerli sıvılar gibi basit karbonhidratların da benzer etkileri bulunuyor. Bu nedenle tahıl, meyve, sebze ve diğer besin gruplarının ve şeker tüketiminin sınırlandırılması gerekiyor.

SAĞLIKLI BESLENMEYEN ÇOCUKTA ÖZGÜVEN EKSİKLİĞİ

Prof. Dr. Benal Büyükgebiz, sağlıklı beslenmeyen çocuklarla ilgili şunları söylüyor:

- Büyüme geriliği gelişme riski yüksektir.
- Zayıflık görülür.
- Süre uzarsa, yukarıdaki soruna boy kısalığı da eklenir.
- Depresyon ve anksiyete görülme sıklığı fazladır.
- Özgüven zayıflığı vardır.
- Hiperaktif davranışlar söz konusudur.
- Algılama ve öğrenme kapasiteleri düşüktür.
- Okul başarıları düşüktür.
- Öğrenme ve kavrama zayıftır.
- Hafıza ve beyin fonksiyonları olumsuz etkilenir.
- Bağışıklık sistemlerinin zayıflığı sık sık enfeksiyonlara neden olur.
- A vitamini, demir ve çinko eksikliği sorunları görülür.
 
Top