• Merhaba Ziyaretçi.
    "Yapay Zeka Objektif " Fotoğraf Yarışması başladı. İlgili konuya  BURADAN  ulaşabilirsiniz. Sizi de bu yarışmada görmek isteriz...

Başlıca Ağız Sorunlarının Tedavisi

Çağlayağmur

👪
Süper Moderatör
Başlıca ağız sorunlarının tedavisi

Çürükler, ağızdaki en tehlikeli ve en sık görülen “gizli düşman”lardır. Yemek yedikten sonra kalan gıda artıklarıyla tükürüğün karışması sonucu oluşan yapışık bir madde olan bakteri plağı çürüğün nedenidir. Dişin üzerinde şeffaf bir film tabakası oluşturur. Ağızdaki mikroplarla temas eder etmez şeker fermente olur ve dişe yapışan bir asit oluşturur. İdeal olarak yemekten sonra dişlerinizi fırçalamalısınız, ve eğer çürüğünüz varsa dolgu yapması için diş hekiminize başvurun. Eğer zamanında tedavi edilmezse sinire ulaşarak ciddi ağrılara yol açabilirler.

Gingivit yani diş eti iltihabı erişkin popülasyonun büyük kısmında görülen bir ağız rahatsızlığıdır. Bakteriler diş etinde iltihaba yol açarak diş fırçalama veya belirli yiyecekleri yedikten sonra kanamaya neden olur. Kötü ağız hijyeni nedeniyle oluşur ve özel tedavi için diş hekimine giderek tedavi edilebilir. Bnun için özel olarak üretilmiş diş macunları veya jeller de vardır. Eğer tedavi edilmezse periodontit denen, dişi destekleyen kemiği tahrip edebilen daha derin bir rahatsızlığa kadar gidebilir.


Ağız kokusu olarak bilinen halitoz, kişisel hijyen eksikliği, yetersiz tükrük üretimi veya mide problemleri, çürükler ve başka nedenlerle de ortaya çıkan ağız içindeki dengesizliklere bağlı olabilir. Bu sevimsiz “aroma” için en etkili ev yapımı ilaçlardan birisi, nanedir.

Aftlar ve ülserler genelde değişik nedenlerle baş gösterir, örneğin stres, baharatlı yemekler, güçlü temizlik ürünleri, dudakların içini sıkça ısırma, yemek yerken ağız içinin sert bir yiyecek ile yaralanması gibi. Bağışıklık sisteminiz zayıf olduğunda ve çürükler içinde yaşayan mikroorganizmalar anormal olarak üremeye başladığında ortaya çıkarlar. İzole olarak oluşurlar ve tedavisi tamamen farklı olan uçuk virüsünden ayırt edilmelidirler. Diş teli olan kimselerde de belirirler. Genelde kendiliğinden kaybolurlar ama eğer birkaç gün veya hafta içinde iyileşmezlerse bağışıklık sisteminizi desteklemeniz gerekecektir. Aftlar için en iyi bilinen doğal tedavilerden birisi balı antiseptik ve antimikrobik olarak kullanmak ve aftın üzerine doğrudan sürmektir. Adaçayı, karbonatlı su veya tuzlu su gargarası da kullanılabilir.


Dil üzerinde yanma hissi olması yani “yanan dil sendromu” yanıklardakine benzer bir ağrıya yol açar. Menopozdaki kadınlar bundan en çok etkilenenlerdir. Bazı belirtileri yanma hissi, uyuşukluk, acılık, kuruluk ve metalik tattır. Antiseptik ve tazeleyici bir bitki olan nane ile tedavi edilebilir, nane çayı hazırlayarak günde birkaç kez bununla ağız çalkalanabilir. Ayrıca, sarımsak ve soğanın özelliklerini kombine edebilirsiniz. İkisiyle beraber bir karışım hazırlayın ve dilinizin üzerinde birkaç saniyeliğine bekletip soğuk suyla çalkalayın. Ağrı ve iltihaplanma kısa sürede kaybolacaktır.

Son olarak da “ağız kuruluğu” oldukça sık görülen bir durumdur, stres, anksiyete, depresyon, bazı enfeksiyonlar, sigara, diyabet, bağışıklık sistemi sorunları, antidepresan veya hipertansiyon ilaçları kullanma sonucunda oluşur. Belirtiler arasında yanma, ağrı, ağız kokusu, çürük ve tat duyusunda değişiklik yer alır. Ağız kuruluğunu tedavi etmek için üç reçetemiz var: papatya (papatya çayı tükürük bezlerini uyarır), yeşil çay (antibakteriyel özellikleri sayesinde kuru ağız görünümünü önler) ve zencefil (hem ağız kokusunu yok eder hem de tükrük miktarını arttırır).
 
Top