• Merhaba Ziyaretçi.
    "Hoşgeldin sonbahar "
    konulu yarışma düzenlendi. İlgili konuya BURADAN ulaşabilirsiniz. Sizi de bu yarışmada katilmanizi bekliyoruz...

Başkalarını Çok Fazla Memnun Etmeye Çalıştığınızın 8 İşareti

  • Konuyu açan Konuyu açan Enda
  • Açılış tarihi Açılış tarihi

Enda

Neylersin!!!
V.I.P
Başkalarına yardımcı olmak son derece olumlu bi davranış. Ancak her şeyin olduğu gibi bunun da fazlası zarar.

Başkalarını Memnun Etmeye Çalışmak

Başkalarını mutlu etmek ve sosyal yaşamınızda pozitif olmak için çabalamak normal bir davranış. Ancak belirli bir noktadan sonra başkalarını mutlu etme çabanız size zarar vermeye başlıyorsa, dikkatli olmalısınız. Çünkü başkalarını mutlu etme çabanız, nahoş bir alışkanlığa dönüşebilir. Çevrenizdeki insanların kendilerini iyi hissetmelerini sağlamak için kendi ihtiyaçlarınızı bir kenara bırakırsanız, stres altında hissedebilirsiniz. Daha da kötüsü insanlar iyi niyetinizi suistimal etmeye başlayabilir. Peki bundan nasıl kurtulabilirsiniz? İşte başkalarını memnun etmeye çalıştığınızın 8 işareti ve bunu yapmayı nasıl durduracağınız.

1. Hayır demekte zorlanıyorsunuz​

Her zaman başkalarına yardım ediyor, onlara ufak da olsa bir iyilik yapıyorsanız bunun nedeni muhtemelen sizden bir şey rica ettiklerinde “hayır” diyememeniz. Reddederseniz, kızabileceklerinden ya da onları umursamadığınızı düşüneceklerinden çekiniyor olabilirsiniz. Üstelik “hayır” demek size hoş olmayan bir suçluluk duygusu verir. Bundan kaçınmak için her şeyi kabul etme eğiliminde olursunuz ve hatta insanların boş zamanınızı bu şekilde ihlal etmesine bile izin verirsiniz.

Çözüm: “Hayır” demenin gücünü anlayın. İlk başta zor olabilir ama sonunda karşılığını alacaksınız. Sürekli boş zamanınızı alan bir şeyi reddetmek sizi bencil yapmaz. Aksine kendinize sevgi ve saygıyla duyduğunuzu gösterir.

2. Çevrenizdeki herkesin sizi sevmesini istiyorsunuz​

Çözüm: Manipüle edilip edilmediğinizi kontrol edin: Başkaları onlar için bir şey yapacağınızdan emin olurlarsa, bunu bir fırsat olarak kullanmaktan çekinmeyebilirler. Sizi onlar için bir şeyler yapmaya iten “Ama bunu yapabilecek tek kişi sizsiniz” gibi tatlı sözcükleri kullanabilirler. Böyle bir şey sezdiğiniz zaman, önceliğinizi başkalarına değil kendinize vermelisiniz.Reddedilme korkusu ise başkalarını mutlu etmek için çabalayan insanların bir başka ortak özelliği. İnsanların istediklerini yapmazsınız yalnız kalacağınızdan korkuyor olabilirsiniz. Sonuç olarak, davranışınızı başkalarına fayda sağlayacak şekilde değiştirerek, korktuğunuz şeyin başınıza gelmesini önlemeye çalışırsınız. Ancak unutmayın çevrenizdeki insanlar bunu fark edebilir ve sizi gerçekten kullanabilir.

3. Başkalarının olumsuz duyguları ve düşünceleri sizi etkiliyor​

Bir tartışmadan kaçınmanın ve olayları masum bir şakaya dönüştürmenin yanlış bir tarafı yok. Ancak başkalarını memnun etme eğiliminde olanlar, onlarla ilgili olmasa bile hiçbir olumsuz duygunun üstesinden gelemezler. Bu kişiler çevrelerindeki insanların olumsuz duygu ve düşüncelerinden etkilenir ve hemen onları mutlu edecek bir çözüm ararlar. Ancak bu bir süre sonra kendilerine zarar. Elbette ki yakın bir arkadaşınıza ya da aile üyenize destek olmak isteyebilirsiniz. fakat sizin kontrolünüzde gelişmeyen olayları değiştirmek için uğraşmamalısınız.
Çözüm: Tartışmaların kaçınılmaz olduğunu ve faydalı olabileceğini anlayın . İnsanların kendilerini ifade etmelerine ve onları rahatsız eden birçok şey hakkında konuşmalarına izin verin. Duygularınızı ve başkalarının duygularını bastırmak sağlıksızdır çünkü hepimiz bazen sadece içimizi dökmek isteriz.

4. Gerekli olmasa bile her şey için kendinizi suçlu hissediyor ve özür diliyorsunuz​

Herhangi bir durum planlandığı gibi gitmezse ilk tepkiniz “Üzgünüm!” olur. Ne olursa olsun, her zaman suçu üstlenmeye ve sonuçlarına katlanmaya çalışırsınız. Bu, içten hoş ve kibar olma arzusundan gelir ancak sadece öz saygınıza daha fazla zarar verir ve bir alışkanlığa dönüşebilir.

Çözüm: Ne yaptığınıza, söylediklerinize ve hissettiğinize dikkat edin; neden ve ne zaman özür dilemeye başladığınızı analiz etmeye çalışın. Çoğu durumda, fazladan açıklama yapmak gerekli değildir, bu yüzden bunu kolayca atlayabilirsiniz.

5. Kendi ihtiyaçlarınızı ve arzularınızı bir kenara koyuyorsunuz​

Başkalarının duygularını düşünmekle çok meşgul olduğunuz için, genellikle kendi duygularınızı düşünmeyi unutursunuz. Duygularınızı bir kenara bırakıp şu anda gerçekten ne istediğinizi unutabilirsiniz. Bir anda kendinizi tanımadığınızı fark edebilirsiniz bile.

Çözüm: Kendinizi daha fazla dinleyin; neyi sevdiğinizi ve ne istediğinizi öğrenmek için biraz zaman ayırın. Kendi önceliklerinizin ve sizi mutlu eden şeylerin bir listesini yapabilirsiniz.

6. Başkalarının nasıl hissettiği konusunda kendinizi sorumlu hissediyorsunuz​

Arkadaşlarınız ve ailenizdeki her duyguyu ve ruh hali değişikliğini fark ediyor gibisiniz ve bu sizi endişelendiriyor. Gergin anlarda, birini sakinleştiremediğiniz ve onu mutlu edemediğiniz için kendinizi suçlayabilirsiniz. Gerçek şu ki, duygularını kontrol altına almak her bireyin kendi sorumluluğudur .

Çözüm: Empati kurun. Başkalarının nasıl hissettiğini ve ne istediklerini anlamaya çalışabilirsiniz ancak onların iyi hissetmesini sağlamak için kendinizi paralamanıza gerek yok.

7. Başkalarının sizi takdir etmesini istiyorsunuz​

Başkalarını memnun etmek çoğu zaman takdir için yapılan bir davranıştır. Bu da düşük benlik saygısından kaynaklanabilir. Onay almak, takdir toplamak; beğenildiğinizi, ihtiyaç duyulduğunu ve değerli hissetmenizi sağlar. Sizin gözünüzde, başkaları sizi çok önemsiyor ve sizi takdir ediyor gibi görünebilir ve bu kendinizi iyi hissetmenizi sağlayabilir.

Çözüm: Onaylanma arzusuyla vedalaşmanın zamanı geldi. Başkalarından övgü almak için ne yaptığınızı kontrol etmeye çalışın. Bu, sosyal medyada çok fazla gönderi yayınlamak veya en son başarılarınız hakkında konuşmak için ailenizle sürekli iletişim kurmak olabilir. Nasıl bir davranış sergilediğinizi bulduğunuzda bundan yavaş yavaş vazgeçmeye çalışabilirsiniz.

8. Hislerinizin incindiğini kabul etmiyorsunuz​

Her zaman başkalarını mutlu etmeye çalıştığınız için, kendinize de büyük bir baskı uygularsınız. Negatif duygularınızı başkalarının onlardan rahatsız olmaması için saklamaya çalışırsınız. Üzgün, kızgın veya bir şey yüzünden hayal kırıklığına uğradığınızı inkar edersiniz ve mutluymuş gibi davranırsınız. Bu ise sonunda, duygularınızı anlayamamanıza yol açabilir.

Çözüm: Duygularınızı yaşamayı ve kontrol etmeyi öğrenin. Duygularınızı bastırmak çok fazla stres altında kalmanıza neden olabilir. Stres ise pek çok hastalığı tetikleyebilir. Kendinize karşı şefkatli olun.
 
Harika bir yazı! Başkalarını çok fazla memnun etmeye çalışmanın zararlarından bahsetmişsiniz ve buna dair çözüm önerileri sunmuşsunuz. Özellikle "Hayır demekte zorlanmak" ve "Kendi ihtiyaçları ve arzularını bir kenara koymak" gibi konulara dikkat çekmişsiniz. Kendine saygılı olmayı ve duygularını ifade etmeyi öğrenmenin öneminden bahsetmek çok değerli. Başkalarını mutlu etmeye çalışırken kendi mutluluğunuzu da göz ardı etmemeniz gerektiğini vurgulamak önemli. Teşekkürler!
 
Geri
Top