Başarısızlıkta En Yaygın Adımlar

Çağlayağmur

👪
Süper Moderatör
1. Diğerlerinin fikirlerine, yargılarına bağımlı olanlar; kendini yaşayamayanlar.

2. Olay ve şartlara gereken şekildeuyum sağlayamayanlar.

3. Korku ve çaresizlik hissederek direkt çözüme yönelemeyenler.

4. Kompleksli dediğimiz, kendine güvensiz insanlar. Hareket edemeyen, çekingenlik gösteren, çabuk alınan, kendini çok beğenmiş davranan, çabuk sinirlenen, aşırıkıskançlık gösteren, insan ilişkilerinde sık problemler yaşayanlar.

5. Duygularını bilinçaltına atanlar.

6. Olaylara yaşı ve ihtiyaçları doğrultusunda gereken sağlıklı tepkiyi veremeyenler.

7. Ergenlik çağlarında çektikleri zorluklar sonucu dikkate alınmak, önemsenmek, sevilmek ve beğenilmek problemi yaşayanlar.

8. Erişilmesi zor beklentilerini gerçekleştiremezlerse aşağılık kompleksi yaşayanlar.

9. Başka seçeneklerinin de olduğunu göremeyenler.



Bunlar Hangi Adımları Atmalılar?

* Kendinizden emin olmanız gerektiği anlarda kendinizi çok iyi hissettiğiniz bir olayı hatırlayın. O anı ve duygularınızı tekrar yaşayın. Bırakın vücut o mutlulukhormonlarını salgılasın. Kendinizi mutlu hissedince otomatik olarak daha az çekingen, cesaretli ve güçlü hissedeceksiniz. Düşüncelerinizi böyle kontrol altına almayı deneyin ve unutmayın: Düşüncelerinize dikkat edin, kelimelere dönüşür. Kelimelerinize dikkat edin, davranışlara dönüşür. Davranışlarınıza dikkat edin, alışkanlıklara dönüşür. Alışkanlıklarınıza dikkat edin, karakterinizi oluşturur. Karakterinize dikkat edin, bu sizin kaderinizi oluşturur. Frank Oulaw


* Sadece kendinize odaklanmaktan vazgeçin, meselâ bir toplantıda diğer insanları izleyin; nasıl sıkıldıklarını, konuşacak birini aradıklarını vs. Bu konularda bocalayan ne kadar çok insan olduğunu görünce şaşıracaksınız.


* Kendi kendinizi küçülten, yargılayan, moralinizi bozan, sizi beceriksiz kılan sese sus deyin veya “Bugün/gece sana ihtiyacım yok.’” deyin.

* Kendinize hoşgörülü olmaya çalışın, hatalarınıza ve beceriksizliğinize biraz daha mizahî bakın.

* Benim görüşmecilerime verdiğim küçük bir ev ödevi vardır: iki seans arasında geçen zaman içinde “mış” gibi yapmak. Meselâ en çekindiğimiz, en korktuğumuz şeyden çekinmiyormuş, korkmuyormuş gibi yapmak. Adetâ aktörmüşüz de rol icabı yapıyormuş gibi. Bu yeni tecrübe(Çoğu insan başarıyla yerine getiriyor bu ödevi!) beyninize yeni bir program yüklüyor: Yapabilmiştik. Bir dahaki sefere çekindiğimiz davranışları denemek daha kolaylaşıyor, denedikçe de bu davranışlar alışkanlık haline gelebiliyor
 
Top