Bas donmesi hakkinda her sey

dderya

kOkOşŞ
V.I.P
Kişinin kendisinin ve çevresinin hareket ediyormuş bir yanılgı yaşamasına sebep olan baş dönmesi, mekânsal algıda meydana gelen bir bozulma sonucu ortaya çıkan rahatsızlıktır. Sık yaşandığı durumlarda daha çok bir hastalığın belirtisi olarak değerlendirilen baş dönmesi, kimi zaman anlık ani hareketlerin bir sonucu olarak ortaya çıksa da sürekli yaşanıldığı durumlarda çeşitli rahatsızlıkların bir belirtisidir.

1) Belirtileri Nelerdir?

Daha çok kulakları ve gözleri etkileyen baş dönmesi, çevrenizdekilerin hareket ediyormuş gibi bir izlenim vermesi dışında sallanıyormuş hissine, dengesizlik ya da denge kaybına da neden olabilir. Baş dönmesinin diğer belirtileri ise şunlardır:

  • Baygınlık hissi ya da bayılma
  • Yorgunluk ve kaslarda zayıflık
  • Zihinsel karışıklık
  • Duygu dengesinde bozulma
  • Baş ağrısı ya da baş bölgesinde basınç hissi
  • Göğüs ağrısı
  • Bulantı ya da kusma
2) Neden Kaynaklanır?

Baş dönmesi daha çok kulak rahatsızlıkları, nörolojik hastalıklar, kalp ve tansiyon sorunları, travmalar ile psikolojik bozukluklara bağlıdır. Bunun dışında baş dönmesi, demir eksikliği, düşük kan şekeri, sıcak çarpması ve vücuttaki sıvı kaybına bağlı olarak da görülebilir.

3) Daha Çok Kimlerde Görülür?

Baş dönmesi her yaşta görülebileceği gibi daha çok orta erişkinlerde ortaya çıkan bir durumdur. Özellikle yaşlılarda belli bir rahatsızlığın belirtisi olarak çıkabilecek baş dönmesi iç kulak enfeksiyonuna, kalp rahatsızlıklarına ve nörolojik ya da psikolojik sorunlara bağlı sorun yaşayanlarda da görülür. Ayrıca ilaçların yan etkisi ya da alkol alımının söz olduğu durumlarda, kişilerin baş dönmesi sorunuyla karşılaşması olasıdır.

4) Hangi Tetkikler Uygulanır?

Ortaya çıkmasında bir çok etkenin söz konusu olduğu baş dönmesinin nedenlerini ortaya koymak için çeşitli testler uygulanır. Baş dönmesi şikayetinin söz konusu olduğu durumlarda genellikle yapılacak testlerin başında kulak hasarlarını değerlendirmek için işitme testleri gelir. Bunun yanında denge testleri de baş dönmesini belirleyen tetkikler arasındadır. Ayrıca röntgen, bilgisayarlı tomografi (CT), manyetik rezonans (MR) gibi tetkikler ile nörolojik sorunlar araştırılır. Tüm bunların dışında kalp sağlığı ile ilgili kapsamlı testler baş dönmesi ile ilgili yapılacak tetkikler arasındadır.

5) Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Baş dönmelerinde uygulanacak tedavi altta yatan nedene bağlı olarak belirlenir. Genel olarak baş dönmesi tedavilerinde baş dönmesini azaltan ya da ortadan kaldıran ilaçlar, dengenin sağlanmasında yardımcı olan egzersiz ve terapiler tercih edilir. Eğer sorun iç kulaktan kaynaklanıyorsa cerrahi işlem uygulanır. Bunun yanında düzenli yaşam ve sağlıklı beslenme gibi günlük hayatınızda yapacağınız değişiklikler de baş dönmesinin tedavisinde önemli etkenlerdir.

Alinti
 

dderya

kOkOşŞ
V.I.P
Daha çok orta yaş ve ileri yaş gruplarında rastlanılan baş dönmesi, kişinin çevresinin ya da kendisinin hareket ediyor yanılmasına dayalı dengesizlik ve bulanık görme ile seyreden bir rahatsızlıktır. Dengeyi sağlamak için vücutta uyum içerisinde bulunan sistemlerin herhangi birinde problem yaşanmasına dayalı ortaya çıkan baş dönmesi, bir hastalık olmaktan çok başka bir hastalığın belirtisi olması bakımından önemlidir. Altta yatan sebepler çok ciddi olmamakla birlikte sıklıkla tekrarlayan baş dönmelerinde tıbbi olarak mutlaka yardım almak gerekir.

Baş Dönmesinin Sebepleri

Baş dönmesinde en çok karşılaşılan nedenler arasında iç kulak problemleri yer alır. Dengenin düzenlenmesinde önemli bir fonksiyona sahip iç kulak içerisinde meydana gelen rahatsızlıkların belirtileri çoğunlukla baş dönmesi şeklinde kendini gösterir. Bu rahatsızlıklar arasında en çok bilineni ve sık rastlananı vertigo rahatsızlığıdır. Yatarken ya da otururken bile herhangi bir hareket halinde kısa süreli baş dönmesine neden olan vertigo, yine bir hastalık olarak değil, hastalığın belirtisi olarak önemlidir. Vertigo çoğunlukla kendini, yaşlılığa ya da migrene bağlı olmak dışında iç kulak tansiyonu olarak bilinen menier hastalığının bir belirtisi olarak da gösterebilir.

Ayrıca vertigo dışında dolaşım sistemine bağlı olarak kan basıncının düşmesi, kalp krizi, kalp ritim bozukluğu ve kalp kasının güçsüzleşmesi ile ortaya çıkan zayıf kan dolaşımı, nörolojik olarak parkinson ya da MS rahatsızlıkları, demir eksikliğine bağlı kansızlık, özellikle insülin kullanan hipoglisemi rahatsızlıklarında, vücudun susuz kalmasında, bazı kaygı bozukluklarında ve alkol ile alınan ilaçların yan etkisi olarak baş dönmesinin ortaya çıkması söz konusudur.

Baş Dönmesi Tedavisi

Herhangi bir ciddi nedene bağlı olmasa bile sürekli yaşanması durumunda çeşitli kazaların ve yaralanma riskinin söz konusu olması bakımından baş dönmesini tedavi ettirmek önemlidir. Baş dönmelerini gidermekte ilk aşamayı tanı ve tanıya bağlı olarak tedavi süreci oluşturur. Sağlıklı bir diyet programının yanında yeterli sıvı almak ve düzenli bir uyku baş dönmesi problemi olanların yaşamlarında yapacakları değişikliklerin başında yer alır. Bunun yanında baş dönmesi olanlar alkol başta olmak üzere kafeinli içeceklerden ve sigaradan uzak durmalıdırlar. Eğer yüksek sıcaklık ve vücudun susuz kalmasından kaynaklanan bir baş dönmesi söz konusu ise serin bir yerde dinlenmek ve bol su içmek yine baş dönmesini azaltıcı etkenler arasındadır. Bunun yanında aynı şekilde ilaçların bir yan etkisi olarak ortaya çıkan baş dönmesi sorunu yaşanıyorsa tıbbi olarak destek alınarak ilacın alımı durdurulmalı ya da başka bir ilaç tedavisine geçilmelidir.

Ayrıca baş dönmelerinde yaşanabilecek kazaları en aza indirmek açısından ani hareketlerden uzak durulmalı gerekirse denge kaybını önlemek amaçlı bir baston kullanılmalıdır. Ağır nöbetlerin yaşandığı baş dönmelerinde karanlık bir odada gözleri kapatarak dinlenmek gerekir.
 

Top