Bardak Menekşe - Gloksinya Yetiştiriciliği

ZeyNoO

V.I.P
V.I.P
Bardak Menekşe - Gloksinya Yetiştiriciliği

Gloksinya çiçeği ülkemizde bir diğer adıyla da bilinen Bardak Menekşe; anavatanı Brezilya olan yumrulu bir iç mekan süs bitkisidir. Kışın iç mekanlarda salon bitkisi olarak yetiştirilirken, yazın yarı gölge uygun yerlerde dış mekan süs bitkisi olarak da yetiştirilebilir. Bardak menekşe dikildiği ilk yıl hemen çiçeklenebilir özelliktedir.

Gloksinya bitkisinin besin ihtiyacı yüksektir. Bu yüzden bahar ve yaz aylarının belli dönemlerinde fosfor bakımından zengin gübreler ile desteklenmesi bitkinin besin ihtiyacını karşılama açısından çok faydalı olacaktır. Ayrıca bitkinin bolca çiçek açmasını da sağlayacaktır. Bakımı ve yetiştiriciliği kolay bir bitkidir. Bu yüzden hemen herkes tarafından kolaylıkla yetiştirilebilir. Gösterişli çiçekleri, uzun süreli çiçekli kalabilmesi, hem iç hem de dış mekanlarda rahatlıkla yetiştirilebilmesi nedeniyle sık tercih edilen bir bitkidir.

Bardak Menekşe bitkisi için toprak karışımı; 2 kısım torf, 1 kısım funda torfu, yarım kısım dere kumu ve dalaman çakılını tercih edebilirsiniz. Ayrıca bahar ve yaz aylarında bu toprak karışımını gerekli gübreler ile desteklerseniz çok daha iyi sonuçlar elde edersiniz. Bu sayede bitkiniz hem daha çok çiçeklenecek hem de daha sağlıklı gelişim gösterecektir.

Bu harca bitkinin soğanını ekerken dikkat etmeniz gereken birkaç yerler olacak. Öncelikle soğanın üst kısmını toprakla sıfır gelecek şekilde ekmeniz gerekiyor. Ne derinde ne de çok yüzeyde olmalı. Dikimi yaptıktan sonra soğanın yanlarında hava almaması için elinizle yavaşça toprağa bastırın. Soğanın etrafını iyice kapatın. Hemen ardından derin bir şekilde saksıyı iyice sulayın.

Bitkinizin gelişme döneminde suyunu ihmal etmeyin. Düzenli bir şekilde sulamasını yapın. Ancak sulama yaparken dikkat etmeniz gereken bir nokta var. Toprak kesinlikle çok sulanmamalı, çamur şekline gelmemelidir. Böyle bir durum olursa bitkinin soğanının çürüme durumu olabilir. Ayrıca aşırı sulama nedeniyle bitkinizin gelişimi kötü yönde etkilenebilir. Sonbahara girdikten sonra bitkinizi içeri alın. Sulamasını yavaş yavaş azaltın. Havaların soğumasıyla suyunu iyice azaltın. Kasım – Şubat arasında haftada ya da iki haftada az da olsa sulamasını yapın. Ancak az sulama yapın. Eğer ayarı kaçırıp çok sulama yaparsanız bitkinin ölmesine neden olabilirsiniz.

l1wkm.jpg
 
Top