• Merhaba Ziyaretçi.
    "Yapay Zeka Objektif " Fotoğraf Yarışması başladı. İlgili konuya  BURADAN  ulaşabilirsiniz. Sizi de bu yarışmada görmek isteriz...

Bankalara 155 milyon liralık jest

BeReNN

Alyam?
Özel üye
Sektörün otoritesi bankalardan aldığı giderlere katılma payında on binde 3'lük oran yerine on binde 1,5 oranını uygulayacak
672238_detay.jpg


Rekor kârlılık dönemini geride bırakan finans sektörüne Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) yeni bir jest daha yaptı.

Söz konusu karar önceki gün yapılan kurul toplantısında onaylanırken, BDDK'nın yüzde 50'ye varan oranda indirim uygulaması sonrasında yaklaşık 155 milyon lira bankaların kasasında kalacak. Finans sektörünün aktif büyümesinin ardından bu kalemde elde edilen gelirin arttığına dikkat çeken BDKK kaynakları, on binde 1,5 oranın daha da düşürülebileceğini ifade etti. Zaman'ın haberine göre, bankaların aracılık maliyetlerini düşürücü etki sağlayacak düzenlemenin perde arkasında sektörün aktif büyümesinin hızı gösteriliyor. 2011 yılının ilk yedi ayında sektörün aktif toplamı 150 milyar liranın üzerinde artış gösterdi.

BDDK, bankaların aktif toplamından yapılan kesintilerden pay alıyor. Bu kalemden elde edilen gelirin belirlenmesinde 2011 için baz alınan bilanço büyüklüğü 1 trilyon 50 milyar lira. Kurumun yaklaşık 155 milyon liralık jest yapmasına rağmen toplam gelirinin 160 milyon lirayı bulması öngörülüyor. Bu tutarın yaklaşık yüzde 95'i giderlere katılma paylarından, geriye kalan yüzde 5 civarındaki kesimin ise faiz geliri ve diğer gelirlerden oluşması öngörülüyor. Bankacılık Üst Kurulu, bankalardan aldığı katılma payını kamu bankalarında değerlendirdiği için az da olsa faiz geliri elde ediyor. İndirim kararını değerlendiren yetkililer, aktif büyüklükteki artış sebebiyle böyle bir karar alındığını belirterek, sektöre az da olsa bir destek sağlandığı görüşünde.

BDDK'nın gelir kalemi bankaların aktif toplamından yapılan kesintiler, faiz ve diğer gelirlerden oluşuyor. Devlet bütçesinden kuruma herhangi bir ödenek tahsisi ise yapılmıyor. Kurumun harcamaları, denetim alanında yer alan kuruluşların bir önceki yıl sonu bilanço toplamları üzerinden alınan giderlere katılma payı ile finanse ediliyor. 5411 sayılı Bankacılık Kanunu'nun 101. maddesi uyarınca bu paraya ilişkin oran her yıl BDDK tarafından üst sınırı on binde 3 olmak üzere belirleniyor.

1 TRİLYON LİRA EŞİĞİ AŞILDI

Türk bankacılık sektörünün 2009 sonunda 834 milyar lira olan aktif toplamı Temmuz 2011 itibarıyla 1 trilyon 159 milyar 380 milyon liraya çıktı. BDDK'nın verilerine göre, aktif toplamı 2010 yıl sonuna göre ise yüzde 15,2 artarak 152 milyar 709 milyon liraya yükseldi. Temmuz 2011 itibarıyla krediler 627 milyar 659 milyon liraya ulaşırken, menkul değerlerin bakiyesi 279 milyar 82 milyon lira oldu.
 
Top