• Merhaba Ziyaretçi.
    "Yapay Zeka Objektif " Fotoğraf Yarışması başladı. İlgili konuya  BURADAN  ulaşabilirsiniz. Sizi de bu yarışmada görmek isteriz...

Bağışıklık Sisteminizin Zayıf Olduğunu Nasıl Anlarsınız?

Çağlayağmur

👪
Süper Moderatör
Bağışıklık sisteminiz vücudunuza girebilen ve size zarar verebilen bazı dış maddelere karşı korumanızdır, sizin “bağışıklık tepkinizdir”. Bu sistem vücudunuzu korumak için birlikte çalışan hücreler, dokular ve organları içeren bir ağdan oluşmaktadır. Bu koruyucu hücreler lökositler veya beyaz kan hücreleri olarak bilinir. Bunlar hastalığa neden olan organizmalara saldırmaktan sorumludur. Bu hücreler timüs, dalak ve kemik iliğinde bulunur. Bunlara “lenfatik organlar” denir.

Eğer herhangi bir nedenden dolayı lökosit seviyenizde bir düşüş söz konusu olursa, sizi hasta eden o dış maddelerle başa çıkamazsınız. Bu nedenle doktorunuzun bu zayıflığın kaynağını hemen tespit edebilmesine yardımcı olmak için bazı belirtilere dikkat etmeniz gerekir. Zayıflamış bir bağışıklık sisteminin işaretlerine bakalım şimdi.

1. Yorgunluk

Yorgunluğun pek çok nedeni olabileceği bir gerçektir. Ancak bu sürekli oluyorsa ve örneğin sabahları kalktığınızda kendinizi yorgun hissediyorsanız, ortaya koyduğunuz en ufak efor sizi bitkin bırakıyorsa, havadaki sıcaklıklardaki en ufak bir değişiklik sizin depresyona girmenize veya mide bulantısı hissetmenize neden oluyorsa, bunlar dikkate alınması gereken belirtilerdir.


2. Sık Gerçekleşen İltihaplanma

İdrar yolu iltihaplanmaları, mide sorunları, iltihaplı ve kızarık diş etleri, ishalden muzdarip olma bağışıklık sisteminizin vücudunuza giren dış maddelerle başarılı bir şekilde başa çıkamadığının işaretleridir. Bu gibi durumlar vücudunuzun gerekli tepkileri sağlayamadığını ve sizi virüslere veya bakterilere karşı koruyamadığını gösterir

3. Grip, Soğuk Algınlığı, Boğaz Ağrısı

Ne kadar sıklıkta soğuk algınlığına yakalanıyorsunuz? Her ay mı? Boğazınız neredeyse sürekli ağrıyor mu? Birden gribe mi yakalanıyorsunuz? Bu durumların sıkça yaşanması durumunda doktora görünüp beyaz kan hücre seviyelerinizin incelenmesini istemenizde yarar var. Bağışıklık sisteminiz kendisi koruması gereken şeklinde korumuyor olabilir.

4. Alerjiler

Bazı insanlar diğerlerine göre daha sık alerjik reaksiyon deneyimleyebilir. Onlar cildi veya mukusu etkileyen belirli polen, toz ve çevresel maddelere karşı yanıt veremeyebilir. Eğer bu durum sizin için geçerliyse zayıf bir bağışıklık sistemine sahip olmanız mümkündür.
 

dderya

kOkOşŞ
V.I.P
Sağlıklı ve uzun bir ömür için bağışıklık sistemimizin güçlü olması çok önemli. Özellikle de grip, nezle ve soğuk algınlığı gibi üst solunum yolu enfeksiyonlarının kapımızı çaldığı sonbahar ile kış mevsiminde. Ancak yetersiz beslenmekten strese maruz kalmaya, sigara tüketiminden kalitesiz uyumaya, hareketsizlikten uzun süre ilaç kullanmaya kadar pek çok etken nedeniyle bağışıklık sistemimiz gücünü yitirebiliyor. Hastalıklara karşı dirençli olabilmek içinse bağışıklık sisteminin “alarm” sinyallerini bilmek ve geç olmadan önlem almak şart!

Acıbadem Üniversitesi Atakent Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Aytaç Karadağ, bağışıklık sisteminin zayıfladığına işaret eden 5 erken belirtiyi anlattı, önemli bilgiler verdi.

Yorgunluk
Efor sarf ettiğimizde yorulmamız olağan bir durum kuşkusuz. Ancak harcadığınız efordan daha fazla yorgun olmanız bağışıklık sisteminizin zayıfladığına işaret eden belirti olabiliyor. Sabah yorgun kalkmak, istirahatle bitkinliğin dinmemesi ve çabuk yorulmak doktora başvurmanızı gerektiren yakınmalar arasında yer alıyor.

Uçuk
Dudaklar ile ağız çevresinde oluşan ve içi sıvı dolu yara kabarcıkları şeklinde kendini gösteren uçuk da ihmal etmemeniz gereken önemli bir belirti. Özellikle yılda 4 kereden fazla gelişen uçuklar zayıf bir bağışıklık sisteminin uyarıcısı olabiliyor.

Tekrarlayan enfeksiyonlar
Bağışıklık sistemi güçlü olan kişiler kolay kolay hasta olmuyorlar. Bağışıklığı sağlayan beyaz kan hücreleri yeterli düzeyde çalışamadıklarında ise enfeksiyonlara daha kolay yakalandığımız gibi, hastalıklar da daha zor iyileşebiliyor. İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Aytaç Karadağ bu nedenle eğer çabuk hastalanıyorsanız bu durumu göz ardı etmemeniz gerektiği uyarısında bulunarak şunları söylüyor: “Ayrıca tekrarlayan üst solunum yolu enfeksiyonları, ishal, idrar yolu veya genital bölge enfeksiyonları ve mantar enfeksiyonları önemli bir uyarıcı olabiliyor. Bu nedenle “nasıl olsa geçer” diyerek hastalığı hafife almak ve gelişigüzel ilaçlarla şikayetleri ortadan kaldırmaya çalışmak yerine bağışıklık sisteminin taranması için bir hekime başvurmak gerekiyor”

Ciltte nedensiz açılan yaralar
Ciltte nedensiz yara açılması veya mevcut yaraların geç düzelmesi, tekrarlayan mantar enfeksiyonları erken belirtiler arasında yer alıyor. Özellikle önemsemediğimiz sivilceler, ayaklardaki mantarlar, kasık bölgesindeki kızarıklıklar, saçlı derinin pullanarak dökülmesi, zayıflayan bağışıklık sisteminin habercisi olabiliyor. Geç kapanan yaralar, ihmal edilmeden doktora gidilmesini ve bağışıklık sistemi taraması yapılmasını gerektiriyor. Unutulmamalıdır ki; cildimiz vücudumuzun içindeki sorunların adeta aynası gibidir.

Aft ve pamukçuk
Ağız içi ve dil üzerinde, ağrılı, ortası beyaz lezyonlar şeklinde kendini gösteren aftlar yılda 4’kezden fazla ortaya çıkarsa bu durum bağışıklık sisteminizin zayıfladığına işaret ediyor olabilir. Aynı zamanda pamukçuk da bir gösterge olabiliyor. Pamukçuk denilen kandida cinsi mantar ağız kanalından yemek borusuna, mideden bağırsaklara kadar her yerde oluşabiliyor. Bağışıklık zayıfladığında vücuda yerleşen bu mantar aynı zamanda bağışıklığı kendisi de baskılayıp hastalığın ilerlemesine yol açabiliyor. Hatta son yıllarda kanser gelişimine katkıda bulunduğu düşünülüyor.

Bağışıklık sisteminizi güçlendirmek için…
İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Aytaç Karadağ bağışıklık sisteminizi güçlendirmek için almanız gereken önlemleri şöyle sıralıyor:
  • Düzenli ve dengeli beslenin. Özellikle A, B, C, E, D vitaminleri ile çeşitli mineralleri içeren besinleri almaya özen gösterin.
  • Kaliteli ve düzenli uyku uyuyun. Minimum 6-8 saat uyumaya, düzenli saatlerde yatağa girmeye çaba sarf edin.
  • Stres ve kaygı düzeyini olabildiğince en az düzeye çekin.
  • Açık havada düzenli olarak egzersiz yapın. Bu alışkanlık hem zihinsel hem de fiziksel açıdan daha iyi hissetmenizi sağlayabileceği gibi, bağışıklık sisteminizi de güçlendirecektir.
  • Probiyotik desteği ve sindirim sisteminin düzenli çalışması da güçlü bir bağışıklık sisteminde son derece önemli rol üstleniyor. Ev yapımı yoğurt, kefir, ev yapımı sirke, ev yapımı turşu, boza ile şalgam suyu probiyotik açısından zengin besin öğeleri arasında yer alıyor.
  • Bol bol su için. Yarısından fazlası su olan vücudumuzun hücrelerinin hem daha iyi çalışabilmeleri hem de bağışıklık sistemini güçlendirmek için günde en az 2-2,5 litre su içmeyi asla ihmal etmeyin.
 
Top