• Merhaba Ziyaretçi.
    "Yapay Zeka Objektif " Fotoğraf Yarışması başladı. İlgili konuya  BURADAN  ulaşabilirsiniz. Sizi de bu yarışmada görmek isteriz...

Bağırsak Sağlığı ve Kabızlık

yesim434

Hırçın Karadeniz Kızı Biricik Yeşim
AdminE
Bu Ayın Lideri

Bağırsak sağlığı sağlığımız için düşündüğümüzden çok daha önemlidir. Bağırsaklarımızın çevresinde villus denen kılcallar vardır ve bu kılcalların içinde vücut için yararlı bakteriler yaşar. Bu bakteriler bağırsaklarımızın düzenli çalışmasını sağladığı gibi aynı zamanda bağışıklık sistemimiz için de oldukça önemlidir.​

Yapılan son çalışmalar bir çok hastalığın ki buna kanser de dahil, düzenli çalışan bağırsaklar ile korunabilineceğini gösteriyor. Zayıflama süreçlerinde düzenli çalışan bağırsaklar en büyük yardımcıdır. Her zaman kalbimiz, akciğerlerimiz yada beynimizden korkarız. Aman bir şey olmasın diye kontroller yaptırırız, MR’lar çektiririz, eforlar, EKG’ler, neler neler yaparız. En ufak bir değişimde nasıl bu kadar diğer organlarımız için endişeleniyorsak, bebeklikten yetişkinliğe her zaman düzenli çalışan bağırsaklarımızdaki değişimleri de önemsemeli ve bir düzensizlikte araştırmalıyız.
Peki öyleyse bağırsaklarımızı korumak ve kabızlıktan korunmak için ne yapmalıyız?
  • Yeterli su ve sıvı (2 – 2,5 litre) tüketmelisiniz.
  • Posa içeriği fazla olan sebze yemeği ve bol yeşil salata, miktarına dikkat ederek meyve (kabuğu yenebilen meyveleri kabuğu ile yemelisiniz), kuru kayısı, erik, incir (komposto olarak da tüketebilirsiniz) yemelisiniz.​

  • Kurubaklagiller (kurufasülye, nohut, yeşil mercimek, barbunya) iyi bir posa kaynağı olduğu için kabızlığa iyi gelir bu sebeple beslenmenizde mutlaka yer almalıdır.
  • Tam tahıllı besinler posa kaynağıdır ve kabızlığa iyi gelir. Bu nedenle (kepekli –çavdarlı ekmek, bulgur, kepekli makarna, esmer pirinç, yulaf ezmesi, vb.) tercih edilmelidir.
  • Bitki ve/veya meyve çayları sindirim sisteminizi rahatlatacağı için tercih edebilirsiniz. (Sinameki, müshil etkisi olan bir bitkidir. Bu bitkinin uzun süre tüketilmesi bağırsaktaki villüs dediğimiz yapıları bozarak bağırsağın sıvı, vitamin ve mineral emilimini engeller; hem de ileride kalıcı kabızlığa neden olabilir. Bitki çaylarını tercih ederken içeriğine bakmanızda fayda var.)
  • Sindirim sistemin genel sağlığı için öğün atlamamalı ve yemeklerinizi yavaş yavaş çiğneyerek tüketmelisiniz. Özellikle kahvaltı sindirim sisteminin çalışmaya başlaması için en önemli öğündür.
  • Fiziksel aktivite de oldukça önemlidir. Haftada 3-4gün 30dakika yürüyüş hem sindirim sisteminizin çalışmasına katkıda bulunur.
  • Probiyotikler sindirim sisteminin düzenlenmesine yardımcıdır. Kabızlık durumunda kefir, yoğurt gibi probiyotik besinler tüketmenizi öneririz.
Dyt. Gözde Şahin
 
Top