Aziz Kocaoğlu ‘Dünya Belediye Başkanı Ödülü’nde ilk 10′da

dderya

kOkOşŞ
V.I.P
Aziz Kocaoğlu, merkezi Londra'da bulunan City Mayors Foundation tarafından düzenlenen 'World Mayor' yarışmasında ilk 10'a seçildi.

İZMİR Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, merkezi Londra’da bulunan City Mayors Foundation tarafından düzenlenen World Mayor ‘Dünya Belediye Başkanı Ödülü’ yarışmasında ilk 10′a seçildi. Başkan Kocaoğlu, 2012 yılının Aralık ayında da aynı kuruluşun dünyada ‘Ayın Belediye Başkanı’ unvanını almıştı.

2012 Yılının Aralık ayında, merkezi Londra’da bulunan City Mayors Foundation tarafından dünyada ‘Ayın Başkanı’ seçilen CHP’li İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, aynı kuruluşun 2014 yılı için yaptığı dünyada ‘Yılın Belediye Başkanı’ sıralamasında da ilk 10′da yer aldı. World Mayor ‘Dünya Belediye Başkanı Ödülü’ seçiminde ilk sırayı, Kanada’nın Calgary kenti Belediye Başkanı Naheed Nenshi aldı. İlk 10 içinde yer alan diğer başkanlar ise Gent (Belçika) Belediye Başkanı Daniel Termont, Surabaya (Endonezya) Belediye Başkanı Tri Rismaharini, Sucre (Venezuella) Belediye Başkanı Carlos Ocaris, Iloilo City (Filipinler) Belediye Başkanı Jed Patrick Mabilog, Jena (Almanya) Belediye Başkanı Albercht Schröter, Houstan (ABD) Belediye Başkanı Annise Parker, Selanik (Yunanistan) Belediye Başkanı Yiannis Boutaris ve Lampedusa (İtalya) Belediye Başkanı Giusy Nicolini oldu.

EN İYİ BAŞKAN…

Kentsel işlerle ilgilenen bir düşünce kuruluşu olan Londra merkezli City Mayors Foundation, proje hedefini, “Belediye başkanlarının profillerinin dünya çapında yükseltilmesi ve toplumlarına uzun süreli katkıda bulunan, kendini vatandaşlarının ulusal ve uluslararası platformda refahına adamış belediye başkanlarının onurlandırılması” olarak özetliyor. Kurum sitesinde, başarılı bir belediye başkanın sahip olması gereken özellikler liderlik ve vizyon, iyi yönetim becerileri, sosyal ve ekonomik farkındalık, güvenliği sağlama ve çevreyi koruma yetenekleri ile bunlara ek olarak, farklı kültürel, ırksal ve sosyal geçmişlere sahip topluluklarla iyi ilişkiler sürdürebilme yeteneğine sahip olmak olarak sıralanıyor. Dünya Belediye Başkanları Projesi’nin herhangi bir kent ya da organizasyonla bağlantısı yok. City Mayors Foundation, kendi kaynakları ile yönetiliyor. Sponsorluk, reklam, üyelik ve bağış gibi teklifler kabul edilmiyor.

SEÇİM KRİTERLERİ

City Mayors Foundation’un Dünya Belediye Başkanı Ödülü seçim kriterleri aday gösterilme sayısı, hakkında yazılan yorumların güvenilirliği ve Etik Kodları’na uygun olma şeklinde özetleniyor. Kent liderleri için Etik Kodları, Kent Belediye Başkanları Vakfı’nın yerel yönetimin güçlendirilmesini hedefleyerek yayınladığı kurallar bütünü olarak biliniyor. Bu kurallar arasında; iyi ve dürüst yerel yönetimin sağlanması, toplulukların ortak çıkarlarının gözetilmesi, din, dil, ırk ayrımı yapılmaması, yasalara saygı gösterilmesi, kamu kaynaklarının halka yarar sağlayacak şekilde kullanılması, belediye başkanının konumunu kullanarak kendisine ayrıcalık tanımaması ve şahsi mali kazanç elde etmemesi, rüşvet almaması ve alanların ihbar edilmesi, kent yönetiminin aktiviteleri konusunda halkın bilgilendirilmesi ve yönetime güven duymasının sağlanması ile toplum bağlarının güçlendirilmesi ve son olarak tüm belediye başkanlarının etkilerini kullanarak kentler arasındaki iyi niyeti ve işbirliğinin ulusal ve uluslararası platformlarda tanıtılması yer alıyor. Dünya Belediye Başkanı Projesi süresince gönderilen beyanların samimiliği ile ikna ediciliği de seçimlerde önemli bir faktör olarak öne çıkıyor.

“KENTİN BORÇLARINI BİTİRDİ”

World Mayor sitesinde İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ile ilgili şu yoruma yer verildi:

“Son 10 yıl içerisinde İzmir kenti, Kocaoğlu’nun katılımcı yönetim anlayışı ile daha laik bir kent haline gelmiştir. 2004 yılından itibaren Başkan Kocaoğlu’nun başarılı yönetimi sayesinde kentin borçları bitmiş ve uluslararası kuruluşlardan aldığı yüksek kredi oranları ile ödüllendirilmiştir. Kentin doğu kesimlerinden gelen yüksek oranda göçü kente daha iyi entegre etme ile ilgili projeler başlatmıştır. Başkan Kocaoğlu, İzmir’in sorunlarında kalıcı altyapı çözümlerine öncelik vermiş ve geçici ucuz alternatifleri reddetmiştir. Kent şu an Türkiye’deki en iyi atık su arıtım altyapısına sahiptir ve modern bir metro ağı inşa edilmektedir.”

İKİ AŞAMALI SEÇİM

City Mayors Foundation’ın düzenlediği Dünya Belediye Başkanları 2014 projesi, Ocak ve Ekim ayları arasında iki aşama halinde gerçekleştirildi. Ocak – Mayıs ayları arasındaki ilk aşamada, halktan dünyanın en iyi kent liderleri arasında gördükleri belediye başkanlarını aday olarak göstermeleri istendi. Bu yöntemle belirlenen 1000′e yakın belediye başkanı, kurum tarafından yapılan ön elemede 121′e düşürüldü. Aday başkanların 19′u Kuzey Amerika’dan, 16′sı Latin Amerika’dan, 44′ü Avrupa’dan, 26′sı Asya’dan, 7′si Avustralasya’dan ve 9′u Afrika’dan seçildi. Listede Türkiye’den sadece Aziz Kocaoğlu yer aldı.

Haziran ve Ekim ayları arasında da, belediye başkanlarının başarıları ve yetenekleri göz önüne alınarak son bir liste oluşturularak aday sayısı bu kez 26′ya indirildi. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı, bu son listede de vardı. İkinci aşama kapsamında dünyanın her yanından gelen katılımcılardan, bu kez 26 kişilik son liste içerisinden bir aday seçerek, seçtikleri adayın neden bu unvanı hak ettiğini detaylı bir şekilde belirtmeleri istendi. Bu aşamada 256 bin katılımcının yorumu alınıp değerlendirildi. Her aday için bir e-posta adresi açılıp katılımcıların oylarını ve yorumlarını bu adreslere göndermeleri istendi. Ayrıca organizatörlerin kullandığı iki ayrı filtreleme sistemi ile hileli oylamanın önüne geçildi. Projedeki oyların toplamının yüzde 27′si Avrupa, yüzde 24′ünü Asya, yüzde 23′ünü Latin Amerika, yüzde 18′ini Kuzey Amerika, yüzde 5′ini Afrika ve yüzde 3′ünü Avustralasya’dan gelen oylar oluşturdu. İkinci aşama bittikten sonraki değerlendirme ve doğrulama süreci sonucunda da, hem kendi kentlerinden hem de diğer kent ve şehirlerden yoğun destek alan ve kayda değer başarılar sergilemiş 10 belediye başkanının yer aldığı bir liste oluşturuldu. Dünya Belediye Başkanları jürisi için esas ölçüt, başkanların başarıları oldu.

DHA
 
Top