Ayurveda Hakkında Herşey...

BeReNN

Alyam?
Özel üye
Ayurveda
"Ayur"un türkçe karşılığı yaşam,"veda"nın ise bilgi demektir. Ayurveda Yaşam Bilgisi anlamına gelir. İnsanın zihnini ve bedenini bir bütün olarak ele alır ve insanın kusursuz bedene kavuşmasını sağlamaya çalışır.
Alternatif tıp kategorileri içinde bulunan ayurveda ilk olarak Hindistan'da uygulanmaya başlanmıştır. Zaman içinde batılılarca yenilenmiş ve günümüzde en yeni şekliyle kullanılmaya başlanmıştır. Uzun bir süreçten geçmiş olması Ayurveda'nın bir çok farklı dallarının ortaya çıkmasına neden olmuştur. Modern tıp uzmanlarınca onaylanan ve tavsiye edilen Ayurveda yöntemi ise Maharishi Mahesh Yogi öncülüğünde uygulamaya koyulmuştur.
İnsan sağlığına bakışı zihin ve beden üzerindendir. Hastalığı vücuda girdikten sonra yok etmek yerine insanın hasta olmamasını sağlayarak uzun yıllar yaşamasını amaç edinmiştir.
Ayurveda uygulamalarında insanlar genç yaşta incelenmeye başlanır. 50 yaşında yaşanılacak bir hastalık yirmili yaşlarda vücutta kendini göstermeye başlar. Ayurveda insanların vücut yapılarını inceleyerek hangi hastalıklara yakalanabileceğini açıklayarak insanlara vücut yapılarına göre yaşamlarını devam ettirmesini öğretir.
Ayurveda'dan yararlanmak isteyen kişilerin ilk olarak Doşha'ları tespit edilir. Doşha her insanda farklı olan vücut yapısını belirler. Ayurveda inanışlarına göre insanların 3 farklı Doşha'sı olabilir. Doşha'lar ile kişi sadece kendine ait olan özelliklere sahip olur. Her insanda farklı Doşha'ların olmasıyla insanların karakterleri ve biyolojileri de birbirinden farklı olur. Doşha'larda meydana gelebilecek uyumsuzluk, hastalıkların ortaya çıkmasına neden olur.
Sağlıklı bir vücuda kavuşmak için insanlar Doşha'larını bilmelidir. Kimi insanlar için oldukça yararlı olan bir besin kimilerine zarar verebilir. Kimileri çok yediği halde kilo almazken kimileri su içse kilo alır. Bu nedenle insanların Doşha'larının tespit edilmesi önemlidir. Hastalandıktan sonra vücuda iyi bakmak yerine vücudunuza uygun bir şekilde beslenir ve hareket ederseniz hastalıkları vücuda girmeden önlemiş olursunuz.
Doşha'lar belirli olarak üç gruba ayrılırlar ve beş elementten meydana gelirler. Elementler boşluk, hava, su, ateş ve topraktır.
1. Doşha Vata: Vata, boşluk ve havadan meydana gelmektedir. 3 Doşha'nın da lideri konumdadır. Soğuk, sert, kuru, küçük, hafif ve değişkendir. Soluk alıp vermek, duyu ve hareket organları, bağırsak ve idrar yolu hareketleri ile konuşma Vata'nın önderliğindedir. Vata'nın bedende çoğalması için uykusuzluk, kaygı, heyecan, uyumsuzluk, yetersiz beslenme, mevsim değişikliği, sonbahar dönemi, sahah ve öğleden sonraları ve de 60 yaş üstü olmak gerekir. Bedenin enerjik, hareketli olmasını sağlar ve sinir sisteminin çalışmasında yardımcı olur.Vata vücutta denge sağlayamadığında stres, kaygı, dikkatsizlik, üşüme, kuruluk, kabızlık, uykusuzluk, kas gerilmesine neden olur.
2. Pitta: Pitta, ateş ve nemden meydana gelir. Bağırsakların hızlı çalışmasında etkendir. Sıcak, kokulu, acı, sert, asidik, hafif sıvıdır. Zihnin sürekli aktif olması, uzun süre konuşma, sert güneş ışınları, sıcak hava, ekşi-tuzlu besinler, asitli içecekler, öğlen ve gece yarısından sonraki saatler Pitta'nın vücutta çoğalmasına neden olur. Pitta vücutta uyum sağlayamazsa terlemeye, kokuya, agresifliğe, sürekli yeme hissine, susuzluğa, ülsere, yüzde kızarıklığa ve görme problemlerine neden olur.
3. Kapha:. Su ve topraktan meydana gelir. Ağır, sağlam, soğuk, yumuşak, tatlı ve yağlıdır. Bedenin dinç kalmasını sağlar, cesaret verir, bağışlama ve iyileşme etkisi gösterir. Uzun süreli uyku, zihin ve beden hareketsizliği, yağmurlu soğuk hava, fazla yeme, yağlı-soğuk-ekşi-tatlı-tuzlu yemekler Kapha'nin vücutta artış göstermesini sağlar. Kapha vücutta denge sağlayamazsa sürekli halsizliğe, tembelliğe, aşırı yemeye, alerjiye ve kaşıntıya neden olur.
Bazı insanlarda birkaç tip Doşha görülebilir. Bu kişiler bulundukları ortama göre Doşha'larına bürünürler. İnsanlar Doşha'larını öğrendikleri taktirde bedenlerine nasıl bakmaları gerektiğini de öğrenirler ve böylece Doşha'larının artmasına izin vermeden oluşabilecek hastalıkları önlerler. Sağlıklı bir şekilde uzun yaşamanın sırrı Doşha'lara göre hareket etmekte yatmaktadır.



Uygulaması
Ayurveda'nın temelini düzenli yaşam oluşturmaktadır. Sabahları olduğunca erken kalkıp, geceleri en geç 11.00'de yatmak gerekir. Sabah kalkar kalkmaz bir bardak ılık su içmeli ve ardından bağırsaklar boşaltılmalıdır. Dişleri fırçalarken dil de temizlenmelidir. Vücudunuzun tümüne özellikle ayak tabanlarına yağ masajı yaparak ardından rahatlatıcı banyo yapılmalıdır. Kahvaltı menüsü oldukça hafif yiyeceklerden oluşmalıdır.
Bulunduğunuz mevsime göre öğle yemeğinizi hazırlamalısınız. Öğle yemeği asıl öğün olarak kabul edilmeli ve ardından kısa süre dinlenerek etkinliklere devam etmelidir.
Akşam menüsü asla ağır olmamalı. Akşam yemeğinin ardından kısa süreli yürüyüşler yapmak oldukça faydalıdır. Yemekler oturarak yenmeli ve yemek saatleri belirli bir düzen içerisinde olmalıdır.
Bir Ayurveda uzmanına danışarak hangi Doşha tipine sahip olduğunuzu öğrenmeli ve yaşam tarzınızı bu şekilde devam ettirmelisiniz.



M. Ayurveda Hakkında Bilmek İstediğiniz Herşey
Ne demektir ne amacı vardır?
Şu an yeni bir tıp dalı olarak bilinen ayurveda aslında bilinen en eski tıp sistemlerinden biridir. Ancak başta Amerikalılar olmak üzere batılılarca tekrar gözden geçirilmiş ve modernize edilmiştir.
Kelime anlamı olarak yaşam (Ayur) ve bilgi (Veda), yani yaşam bilgisi demektir. Amaçları; hayatı uzatmak, mükemmel sağlığı yaratmak ve hastalıkları, bozuklukları vücuttan uzaklaştırmaktır. Ayurveda'nın esas önemli noktalarından biri de insanı beden ve zihinle bir bütün olarak görmesidir ve onun bütün unsurlarını birarada uyum ve dengede tutmaya çalışmasıdır. Nasıl oluyorda zihin ve beden birbiriyle ikili oluyor? Geçen yıllarda fizikte büyük bir başarı olarak kabul edilen Quantum teorisine göre moleküller ve atomdan öte bir maddenin quantum düzeyi vardır. Buradaki bir quanta, bilinen en küçük atomdan 10-100 milyon kez daha küçüktür. Bu düzeyde enerji ve madde birbirine dönüşebilir. Bir halde durmaktadırlar. Bu quantalar gözle görülmeyecek titreşimlerden oluşurlar ve adeta bir fizik biçim şekillemeyi beklerler. İnsanda da aynı olay geçerlidir ve önce görülmeyen titreşimler quantum dalgalanmalarına, o da enerji uyarılarına ve o da maddeciklere, dönüşünceye, DNA'ya ağrıya, dokulara, hücreye, herşeye dönüşür. İşte Ayurveda bu düzeyden, zihin ve beden düzeyinden sağlığa bakar.
Bu sistemin en önemli noktalarından biride, sağlığı korumanın, tedavi etmekten daha önemli olduğudur. Yapılan patalojik araştırmalar göstermiştir ki, örneğin 40 yaşındaki erkek bir kişide oluşan kalp enfarktüsü, koroner damarda tıkanma gibi semptomlarla kendini belli edip, doktora gidince ortaya çıkmaktadırlar. Oysa daha 20 yaşında bu kişinin damarlarında ileride kalp enfarktüsüne dönüşebilecek ve damar tıkanmasına yol açacak yağ taslakları patolojik olarak saptanmıştır. İşte bu düzeyde olaya müdahale edilirse, herşey çok daha basit ve kolay olur. Çünkü hangi doşha tipindeki kimsede ne tür hastalıklara eğilim olduğu bellidir.
Nedir bu Duşhalar?
Ayurveda'da çok önemli bir nokta, bireysel psiko-biokimyasal özellikler grubu ve kişiye özgü beden tipleridir. Her insanda egemen olan bir, bazen iki, hatta ender olarak üç doşha vardır. Bu doşhalar kişiye bütün önemli özelliklerini verirler, böylece hiçkimse bir diğerinin aynı olmaz. Eğer bu doşhalar dengeden çıkarlarsa, artarlarsa, azalırlarsa hastalıkların yolu açılmış olur. Mükemmel bir sağlık için kişinin kendi beden tipini, yani duşha tipini bilmesi çok önemlidir.
Nedeni de bir beden tipi için iyi olabilecek bir yiyecek bir başkası için etkisiz olabilr. İşte bu yüzden bazılarımız yazı sever bazılarımız sevmez, kımimize dondurma zevkli gelir, kimimize ise dokunur. Bazen canınız çorba isterken, bazen de tost isteriz. Nasıl oluyor bu olay? Bir bardak sütte kim içerse içsin 120 cal.vardır, ama bazılarınız onu içerse yağ depolanır, bazılarımız enerjiye dönüştürür. Bazıları ise kemiklere Ca++ depolar, bazısı idrarla dışarı atar, bazıları ise böbrek taşına dönüştürür, üstelik aynı kalsiyumu. Dosha tipinizi bilmek, kendimizi anlamak, aynı maddelere neden farklı cevaplar verildiğini kavramak için önemlidir. Ayrıca modern tıpta hastalık oluştuktan sonra çoğu zaman belirtiler ortaya çıkmaktadır. Ve o zaman kişi sağlığına dikkat etmektedir. Oysa kendi tipimize göre uygun beslenme ve davranışlarda bulunmak temelde bir korunma ve hastalık semptomları oluşmadan kolay bir tedavi olanağı sağlamaktadır. Oysa tüm semptomlar oluştuktan sonra tedavi olanakları çok kısıtlı kalabilir. Bir diğer noktada, bir beden tipi her hastalığa yatkın değildir. Bazı hastalıklar kolay kolay oluşmaktadır, bir üçüncü nokta da, tedavide beden tipini bilmenin önemli oluşudur. Çoğumuz biliriz ki aspirin herkesin ağrısını kesmez veya midesi ağrıyan her kişiye antiasit verilirse bir gruba iyi gelirken diğerine pek yararı olmaz. Başlıca üç grup dosha vardır; Vata, Pitta, Kapha. Bu doshalar temel olarak beş elementten boşluk, hava, su, ateş ve topraktan oluşurlar.

1. Dosha Vatadır (boşluk ve havadan oluşur). Özellikleri, değişken, kuru, hafif, soğuk, küçük, hareketli, sert ve diğer doshalara liderlik etmesidir. Vücutta enerji ve hareketi sağlar, sinir sistemini çalıştırır. Konuşma, duyu organları ve hareket organları, nefes alıp vermek, bağırsak ve idrar yolu hareketleri hep bu dosha tarafından yönetilir. Anormal çalıştığında, arttığında, sinirlilik, gerginlik, uykusuzluk, dinlenememe, kuruluk, kabızlık, ağrı, endişe, gaz, üşüme, kasların seyirmesi gibi durumlar olur. Örneğin, soğuk ve rüzgarlı hava gaz.
2. Dosha Pitta'dır. (Ateş ve nemlilikten oluşur). Özellikleri: Sıcak, keskin, hafif yağlı, hafif sıvı, asidik, acı, ekşi, kokulu, bağırsakları boşaltıcı etkisi vardır. İştah, susuzluk hissi, ısı dengesi, görme, cilt rengi ve yapısı keyif verir. Dengede olmazsa aşırı sıcaklık hissi, yanma hissi, cilt problemleri, ülser, görme problemleri, kötü koku, kızgınlık, aşırı acıkma, susama, yüzde kızarıklık, terleme oluşur.
3. Dosha Kapha'dır. (Su ve Topraktan oluşur). Özellikleri: yağlı, soğuk, ağır, yumuşak, parlak, sağlam, tatlılıktır. Vücuda kuvvet ve destek verir, cesaret verir, bağışlama, iyileşme gücü verir. Anormal fonksiyonlarda ağırlık, şişmanlık, aşırı yavaşlık, donukluk, depresyon, alerji, kaşıntı, aşırı uyku verir.


Hafif, acı, buruk, tatsız yiyecekler, aşırı kilo kaybı, mevsimlerin değişme dönemleri, sabah erken ve öğleden sonra saatleri, 60 yaş döneminde olmak, kuru, soğuk, rüzgarlı hava.
Pitta Dosha'yı Arttıran Faktörler: Aşırı konuşma, düşünce ve faaliyet, aşırı güneş ışını-sıcak, asitli yiyecekler ve içecekler, kızgınlık, kıskançlık, acı, keskin, ekşi ve tuzlu sıcak yiyecekler, öğlen ve gece yarısı saatleri ve sıcak hava.
Kapha Dosha'yı Arttıran Faktörler: Aşırı dinlenme ve uyku, gündüz uykusu, yetersiz günlük faaliyet, yetersiz fiziksel ve zihinsel çalışma, aşırı yemek, ağır-yağlı, soğuk-ekşi, tatlı-tuzlu yiyecekler, çocukluk çağı, sabah-gece saatleri, soğuk-yağışlı hava. Dengede olmazsa astım, alerji, romatizma, şişmanlık gibi durumlar ortaya çıkabilir.
Kişilerde sadece bir dosha tipi olabileceği gibi, iki, hatta üçlü de olabilirler. Böylece çift özellikli bireyler oluşur. Örneğin VP olan bir kimsede kışın rüzgarlı soğuk bir havada, buruk-soğuk yiyecekleri yediği zaman, seyahatte veta özellikleri artırıp uykusuzluk, heyecan, kas seğirmesi, sinirlilik olabilir veya aynı kişide yazın öğlen ciltte kızarıklık, sivilceler, mide yanması gibi durumlar olabilir. Veya Kapha bir kimsede ilkbaharda astım-alerji görülebilir.
İşte kişi kendi beden tipini bilirse ve hangi doshası arttığında ne gibi hastalıklara zemin hazırladığını bilirse, doshasını dinleyerek, artmış doshayı pasifize ederek, daha ilgili hastalıklar ortaya çıkmadan sağlığını koruyabilir veya bir hastalık ortaya çıkmadan onu daha köklü bir şekilde onarabilir.
Yiyecek-içecekler: Ayurveda'da yiyecek ve içecekler ve onların tadı çok önemlidir. Çünkü vücudumuzun dışarıyla alış-verişi ençok yiyecek ve içeceklerle oluyor. Vücudumuza dışarıdan ençok giren maddeler besinler olduğuna göre, onların etkisi tartışılmaz. Peki bu durum nasıl oluyor? Her insanın atomlarının %98'i bir yıl içinde değişiyor. Yani şu an burada duran ben, geçen seneki bana göre %98'i tamamen farklı bir insan, şuan konuşurken bile atomların bir bölümü değişmekte. Bir kişinin çoğu atomları değiştiğine göre bu değişimin atomları çoğunlukla vücuda besinlerle girdiğine göre sağlığınızı korumakta veya bozmakta besinler çok önemli. Hatta bu etki bazen ilaçlardan bile daha fazla görülebilir.
Günlük Rutin:
1. Düzenli yatak ve uyku. Saat 11:00'de yatmak ideal. Uykunuz yoksa, uyuyamayacağız diye endişelenmeden gözleri kapayıp, dinlenmek.
2. Sabah erken kalkmak, bir bardak ılık su içmek. Mesane ve bağırsakların boşaltımı. Diş fırçalamak, dili temizlemek. Başa, vücuda, ayak tabanlarına yağ masajı. Duş Banyo. Transandantal meditasyon, mevsime uygun rahat giyim, hafif kahvaltı, iş veya aktivite.
3. Öğlen: Öğlen yemeği esas öğün bu beden tipine mevsimine göre olmalı, yemekten sonra hafif oturarak dinlenme, iş, aktivite.
4. Gece: Akşam yemeği tercihen hafif olmalı. 10/15 dakika yürüyüş, mutluluk veren faaliyetler, erkence yatmak.
5. Bazı püf noktaları: Günde bir iki kez temiz havayı derince ciğerlerimize çekmek, yemek araları en az üç saat olmalı. Aç değilse yenmemelidir. Akşam yemeği geç yenmelidir. Her gün tercihen aynı saatlerde yemek yenmeli. Yemek güzel ortamda ve oturarak yenmeli.
6. Egzersiz vatalar için hafif (yürüyüş), pittalar için orta egzersiz yaparken kapasitemizin %50'si kadar yapıyoruz. Terlemeye başlayınca durdurmak daha iyi. Tedaviler basamak basamak ama mutlaka doğal yolla yapılmalıdır. Gıda destekleyicileri kullanıyorlar. Bunlar sanki bir bilgisayar disketi gibi belirli hedef sisteme etkiyip, bir dizi zincirleme reaksiyonlara yol açıyorlar, doshaları dengeliyorlar. Allopetik ilaçlarla beraber istenirse kullanılabiliyorlar. Yapılan fare deneyleri ve labaratuar araştırmaları çok olumlu. Özellikle hamile kusmaları, hamilelik, astım, romatoid artrit, gut, çocuklarda kolit, böbrek taşlarından korunma, kanser, aids, empotans, düşükler, uyku bozuklukları, kısırlık, hazımsızlık, kabızlık, hipertansiyon, başağrısı, migren, yorgunluk, şeker hastalığının hafif formlarında başarılı sonuçlar alınıyor. Artık batıda doğallığa dönülüyor. Transdantal meditasyon zihin-beden bütünlüğünü sağlıyor ve streslerden arıtıyor. Derin dinlenmeyi sağlıyor.
Her zaman için doğal ve bitkisel tedavilere de mutlaka konunun uzmanı bir doktorun yapması ve klasik hekimlik düzeyinde yapılması gereken uygulamaların da yapıldığını kontrol etmek gerekir. Bu konuyla ilgili daha detaylı bilgiyi Milliyet Yayınları'nın Ayurveda kitabından bulabilir ve daha sağlıklı bir yaşam için kişisel görüşme için Hay Sağlık Merkezi'ne başvurabilirsiniz.

-Alıntı-
 
Top