• Merhaba Ziyaretçi.
    "Yapay Zeka Objektif " Fotoğraf Yarışması başladı. İlgili konuya  BURADAN  ulaşabilirsiniz. Sizi de bu yarışmada görmek isteriz...

Ayran Neden Uyku Getirir?

dderya

kOkOşŞ
V.I.P
Ayran Türk mutfağına ait en yaygın içeceklerden biridir. Göktürkler zamanında ekşiyen yoğurdun ekşiliğini azaltmak amacıyla içine su koyularak tesadüfen bulunmuştur. Fakat günümüzde sadece Türkiye' de değil Balkan, Orta Doğu ve Orta Asya ülkelerinde de özellikle yaz aylarında serinleten ve yorgunluk gideren özelliğiyle severek tüketilmektedir.

Peki, severek tükettiğimiz ve birçok yararını bildiğimiz ayran neden uykumuzu getirir?


Uzun yola çıkılacağı zaman ya da dikkat gerektiren işler yapılacağı zaman kişinin ayran içmemesi önemle tavsiye edilir. Bu tavsiye doğru olmakla birlikte bu durumun bilimsel bir yönü de vardır. Bildiğiniz gibi ayranın ana maddesi yoğurttur. Yoğurt sütten elde edilir. Sütten yoğurt elde etmeyi sağlayan bakteriler vardır. Bu bakteriler metabolizma sonucu laktik asit meydana getirir. Bu nedenle laktik asit yoğurtta ve dolayısıyla ayranda oldukça fazla bulunur. Laktik asit vücutta sinirlerin gevşemesini sağlar ve insanda rahatlık hissi uyandırır. Ayrıca ayranın içindeki yoğurt bakterileri laktik aside neden olduğu gibi kanser başlangıcını önleme ve tümör hücrelerinin gelişimini geriletme gibi özelliklere de sahiptir.
Laktik asit sadece ayran içildiği ya da yoğurt yenildiği zaman değil ayran içerken uykunun gelmesindeki gibi sporla uğraşan bir kişinin ve yoğun egzersiz yaparak yorulan bir kişinin uykusunun gelmesinin nedeni de laktik asittir. Çünkü laktik asit uzun süre kullanılmayan kasların kullanımında ortaya çıkan ağrılarda da etkilidir. Tabii ki bu durum kişiden kişiye göre değişebilir. İçerdiği laktik asit nedeniyle gevşeten ve uyku hissi uyandıran ayranın faydaları saymakla bitmez. Bunlardan birkaçı şöyledir; ayran içerdiği kalsiyum, potasyum ve magnezyum sayesinde tansiyonun kontrol altına alınmasını sağlar. Kanın yapılanmasından, kas, kemik ve sinir gelişiminden ve hormonal metabolizmadan sorumlu olan esansiyel amino asitleri tam ve eksiksiz taşıyan protein sahibi bir içecek olduğundan kas ve kemik erime riskini azaltır ve sindirimi kolaylaştırır. Uzmanlar tarafından her yaş grubu kişi için günde en az 1 bardak ayran içilmesi önemle tavsiye edilmektedir.

Dolayısıyla ayranın uyku getirdiği laktik asit nedeniyle doğrudur. Ancak bu etki kişinin bünyesine göre değişiklik gösterebilir.

alıntı
 
Top