Forumlar
Yeni Mesajlar
CerezExtra
EĞLENCE ↓
Şans Kurabiyesi
Renk Falınız
ÇerezRADYO
Sevgiliye Özel
ÇerezDERGİ
Hızlı Okuma Testleri
Pratik Çözümler
Yeniler
Yeni Mesajlar
Yeni ürünler
Yeni kaynaklar
Son Aktiviteler
İndir
En son incelemeler
Dükkan
Giriş
Kayıt
Yeniler
Yeni Mesajlar
Menu
Giriş
Kayıt
Uygulamayı yükle
Yükle
Forumlar
Güncel
Canlılar Dünyası - Doğa
Bitkiler Dünyası
Aynısafa Çiçeği
JavaScript devre dışı bırakıldı. Daha iyi bir deneyim için, devam etmeden önce lütfen tarayıcınızda JavaScript'i etkinleştirin.
You are using an out of date browser. It may not display this or other websites correctly.
You should upgrade or use an
alternative browser
.
Konuya cevap yaz
Mesaj
<blockquote data-quote="r0se" data-source="post: 938342" data-attributes="member: 115080"><p style="text-align: center">[ATTACH=full]65657[/ATTACH] </p> <p style="text-align: center"></p> <p style="text-align: center"><span style="font-size: 15px"><a href="https://www.cerezforum.com" target="_blank">www.cerezforum.net</a></span></p> <p style="text-align: center"></p> <p style="text-align: center">Aynısafa Çiçeği 1</p> <p style="text-align: center">[ATTACH=full]65658[/ATTACH] </p> <p style="text-align: center"></p> <p style="text-align: center">Latince Adı: Calendula officinalis</p> <p style="text-align: center"></p> <p style="text-align: center">Diğer Adları: altuncuk, kandil çiçeği, ölü çiçeği</p> <p style="text-align: center"></p> <p style="text-align: center"> Bileşikgiller familyasındandır. Pek çok yerde ve ülkemizde süs bitkisi olarak yetiştirilmektedir. Bitkinin mart ayından başlayıp sonbaharın sonlarına kadar açan sarı ya da turuncu renkli çiçeklerinde taçyaprakları, merkezden çevreye doğru düzgün yivler şeklinde sıralanırlar. Olgunlaşan çiçekleri 5-6 mm. uzunlukta, bej renkli ve virgül biçimli tohumlar verir.</p> <p style="text-align: center"></p> <p style="text-align: center"> Sarı ya da turuncu renkli taçyapraklarının yiyecekleri boyama özelliğinden faydalanılmak üzere, bunlar bazı yerlerde çeşitli yemek, kek, tatlı ve ekmeklere safran tadı içermeden safran rengi vermesi için katılır; yaprakları ise, salataların ve güveçte pişen yemeklerin üzerine serpilir.</p> <p style="text-align: center"></p> <p style="text-align: center">Aynisafa çiçeği saponin, karoten, acı esans, uçucu yağ, sterol, flavonit ve yapışkan bitki sıvısını içerir.</p> <p style="text-align: center"></p> <p style="text-align: center"> Faydaları ve Kullanım Şekli: Vücudu güçlendirici toniktir. Mide dostudur; sindirim işlemini kolaylaştırır. Gastrit ve onikiparmak bağırsağı ülserlerinin tedavisinde faydalıdır. Kadınlarda aybaşını düzenler, aybaşı ağrılarını hafifletir. Safra söktürücüdür. Safra sorunlarının iyileştirilmesinde etkisini gösterir.</p> <p style="text-align: center"></p> <p style="text-align: center"> Bu etkilerinden faydalanmak için, aynisafa çiçeğinin taçyapraklarıyla yaprakları, yaz başından sonbaharın başlarına kadar toplanır ve büyük özen gösterilerek, taçyapraklarının rengi bozulmayacak şekilde, gölge ve havadar yerlerde kurutulur. Bu kurumuş taçyaprağı-yaprak karışımından 1-2 tatlı kaşığı alınıp l bardak kaynar suda 10-15 dakika süreyle demlendirilir. Böylece elde edilen infüzyondan günde üç kez birer bardak içilir.</p> <p style="text-align: center"></p> <p style="text-align: center"> Bu şifalı bitki aynı zamanda rahatlatıcı bir antiseptiktir. Deride enfeksiyon ya da darbeyle meydana gelen yara, bere ve eziklerin iyileştirilmesinde etkili olur. Küçük yanıklar ve sıcak suyla haşlanma durumlarında ilkyardım aracı olarak işlev yapar siyah nokta tedavisinde ortaya çıkan yangıyı azaltmak ve yerel iyileşmeye yardımcı olmak üzere kullanılır. Ayak parmakları arasında oluşan mantarları iyileştirmekte kullanılır. Doku ve damar büzücü etkisi vardır.</p> <p style="text-align: center"></p> <p style="text-align: center"> Bu etkileri sağlamak üzere, aynisafa çiçeğinin taze taçyaprakları ile yaprakları alınır. Bunlar ezilerek yara lapası yapılır ve şikâyetli yerlere dıştan uygulanır.</p> <p style="text-align: center"></p> <p style="text-align: center">Çiçekleri çay gibi demlendirilerek sindirime yardımcı olmak üzere içilir. Aynca, bununla diş etlerini iyileştirmek üzere gargara yapılır.</p> <p style="text-align: center"></p> <p style="text-align: center">2</p> <p style="text-align: center"></p> <p style="text-align: center">[ATTACH=full]65659[/ATTACH] </p> <p style="text-align: center"></p> <p style="text-align: center">Yararlı otlar içinde en çok fayda sağlayanlarından biri olan aynısefa çiçeği, yazlık ev bahçelerinde pek sevilir. Kozmetikte, yemek tariflerinde sıkça yer alır. Boya yapımında ve iyileştirici olarak kullanılan bitkiler arasında her zaman adı geçer.</p> <p style="text-align: center"></p> <p style="text-align: center">Bu dayanıklı otsu bitki, sürekli çiçek açar gibi göründüğünden, bitkibilimdeki adının Latince’deki takvim anlamına gelen <em>calend </em>sözcüğünden alındığı sanılmaktadır. Bitkinin körpe yapraklan ve özellikle taçyapraklan, sık kullanımına katkıda bulunmaktadır. Eski Mısırlılar bu otu inşam canlandıncı olarak değerlendirir, Hintliler tapmak mihrabım süslemekte, Persli ve Eski Yunanlılar çiçeğinin taçyaprağını yemeklerim taüandıımakta ve süslemekte kullanırlardı.</p> <p style="text-align: center"></p> <p style="text-align: center">Bu yararlı ot aynı zamanda rahatlatıcı bir antiseptik ve çok iyi bir cilt iyileştiricisidir.</p> <p style="text-align: center"></p> <p style="text-align: center"></p> <p style="text-align: center">KULLANIMI</p> <p style="text-align: center"></p> <p style="text-align: center">Dekorasyonda</p> <p style="text-align: center"></p> <p style="text-align: center">ÇİÇEĞİ Kurumuş taçyapraklan odalara güzel koku veren potbori tabağını renklendirir.</p> <p style="text-align: center"></p> <p style="text-align: center">Sofrada</p> <p style="text-align: center"></p> <p style="text-align: center">ÇİÇEĞİ Pilav, balık, et çorbalan, yumuşak peynir, yoğurt, tereyağı, omlet, süüü yemekler, kek ve taüı ekmeklere taçyapraklan safran rengi vermek ama safranın tadı olmayan hafif güzel bir tadı katmak üzere bolca eklenir. YAPRAĞI Salata ve güveçlere serpilir.</p> <p style="text-align: center"></p> <p style="text-align: center">Tıpta</p> <p style="text-align: center"></p> <p style="text-align: center">ÇİÇEĞİ Çay gibi demlendirilerek sindirime yardımcı olmak üzere içilir. Aynca, bununla diş etlerini iyileştirmek üzere gargara yapılır.</p> <p style="text-align: center"></p> <p style="text-align: center">Alıntı</p> <p style="text-align: center"></p></blockquote><p></p>
[QUOTE="r0se, post: 938342, member: 115080"] [CENTER][ATTACH=full]65657[/ATTACH] [SIZE=4][URL="https://www.cerezforum.com"]www.cerezforum.net[/URL][/SIZE] Aynısafa Çiçeği 1 [ATTACH=full]65658[/ATTACH] Latince Adı: Calendula officinalis Diğer Adları: altuncuk, kandil çiçeği, ölü çiçeği Bileşikgiller familyasındandır. Pek çok yerde ve ülkemizde süs bitkisi olarak yetiştirilmektedir. Bitkinin mart ayından başlayıp sonbaharın sonlarına kadar açan sarı ya da turuncu renkli çiçeklerinde taçyaprakları, merkezden çevreye doğru düzgün yivler şeklinde sıralanırlar. Olgunlaşan çiçekleri 5-6 mm. uzunlukta, bej renkli ve virgül biçimli tohumlar verir. Sarı ya da turuncu renkli taçyapraklarının yiyecekleri boyama özelliğinden faydalanılmak üzere, bunlar bazı yerlerde çeşitli yemek, kek, tatlı ve ekmeklere safran tadı içermeden safran rengi vermesi için katılır; yaprakları ise, salataların ve güveçte pişen yemeklerin üzerine serpilir. Aynisafa çiçeği saponin, karoten, acı esans, uçucu yağ, sterol, flavonit ve yapışkan bitki sıvısını içerir. Faydaları ve Kullanım Şekli: Vücudu güçlendirici toniktir. Mide dostudur; sindirim işlemini kolaylaştırır. Gastrit ve onikiparmak bağırsağı ülserlerinin tedavisinde faydalıdır. Kadınlarda aybaşını düzenler, aybaşı ağrılarını hafifletir. Safra söktürücüdür. Safra sorunlarının iyileştirilmesinde etkisini gösterir. Bu etkilerinden faydalanmak için, aynisafa çiçeğinin taçyapraklarıyla yaprakları, yaz başından sonbaharın başlarına kadar toplanır ve büyük özen gösterilerek, taçyapraklarının rengi bozulmayacak şekilde, gölge ve havadar yerlerde kurutulur. Bu kurumuş taçyaprağı-yaprak karışımından 1-2 tatlı kaşığı alınıp l bardak kaynar suda 10-15 dakika süreyle demlendirilir. Böylece elde edilen infüzyondan günde üç kez birer bardak içilir. Bu şifalı bitki aynı zamanda rahatlatıcı bir antiseptiktir. Deride enfeksiyon ya da darbeyle meydana gelen yara, bere ve eziklerin iyileştirilmesinde etkili olur. Küçük yanıklar ve sıcak suyla haşlanma durumlarında ilkyardım aracı olarak işlev yapar siyah nokta tedavisinde ortaya çıkan yangıyı azaltmak ve yerel iyileşmeye yardımcı olmak üzere kullanılır. Ayak parmakları arasında oluşan mantarları iyileştirmekte kullanılır. Doku ve damar büzücü etkisi vardır. Bu etkileri sağlamak üzere, aynisafa çiçeğinin taze taçyaprakları ile yaprakları alınır. Bunlar ezilerek yara lapası yapılır ve şikâyetli yerlere dıştan uygulanır. Çiçekleri çay gibi demlendirilerek sindirime yardımcı olmak üzere içilir. Aynca, bununla diş etlerini iyileştirmek üzere gargara yapılır. 2 [ATTACH=full]65659[/ATTACH] Yararlı otlar içinde en çok fayda sağlayanlarından biri olan aynısefa çiçeği, yazlık ev bahçelerinde pek sevilir. Kozmetikte, yemek tariflerinde sıkça yer alır. Boya yapımında ve iyileştirici olarak kullanılan bitkiler arasında her zaman adı geçer. Bu dayanıklı otsu bitki, sürekli çiçek açar gibi göründüğünden, bitkibilimdeki adının Latince’deki takvim anlamına gelen [I]calend [/I]sözcüğünden alındığı sanılmaktadır. Bitkinin körpe yapraklan ve özellikle taçyapraklan, sık kullanımına katkıda bulunmaktadır. Eski Mısırlılar bu otu inşam canlandıncı olarak değerlendirir, Hintliler tapmak mihrabım süslemekte, Persli ve Eski Yunanlılar çiçeğinin taçyaprağını yemeklerim taüandıımakta ve süslemekte kullanırlardı. Bu yararlı ot aynı zamanda rahatlatıcı bir antiseptik ve çok iyi bir cilt iyileştiricisidir. KULLANIMI Dekorasyonda ÇİÇEĞİ Kurumuş taçyapraklan odalara güzel koku veren potbori tabağını renklendirir. Sofrada ÇİÇEĞİ Pilav, balık, et çorbalan, yumuşak peynir, yoğurt, tereyağı, omlet, süüü yemekler, kek ve taüı ekmeklere taçyapraklan safran rengi vermek ama safranın tadı olmayan hafif güzel bir tadı katmak üzere bolca eklenir. YAPRAĞI Salata ve güveçlere serpilir. Tıpta ÇİÇEĞİ Çay gibi demlendirilerek sindirime yardımcı olmak üzere içilir. Aynca, bununla diş etlerini iyileştirmek üzere gargara yapılır. Alıntı [/CENTER] [/QUOTE]
Alıntıları ekle...
İsim
Spam kontrolü
Atatürk'ün doğduğu şehir?
Cevapla
Forumlar
Güncel
Canlılar Dünyası - Doğa
Bitkiler Dünyası
Aynısafa Çiçeği
Top