Aydınlığa Götüren Duygular

GüLüCüKツ

Tatlım tatlım 👶🏻
V.I.P
DİN, ahlak, estetik, adalet ve fazilet gibi duygular insana has yüksek duygular olup dürtüler şeklinde ortaya çıkan acıkmak, susamak, cinsel istek gibi biyolojik nedenlere dayanan ilkel duygulardan çok farklıdır. Yüksek duygular zihinsel olgunlaşma ve eğitimle kazanılan ve kişiden kişiye değişiklik gösteren, düşüncelerle kaynaşmış bulunan duygulardır. Din duygusu, sonlu olduğunu fark eden insanın kendisini yaratan sonsuz yüce kuvvete yönelmesi, varlığına iman etmesi, güvenmesi, sığınması ve teslim olması ile sonuçlanan, insana yaşadığı dünyada bulamadığı emniyet ve güveni veren Uygular bütünüdür.

Din psikolojisiyle meşgul olan psikologlar, din duygusunun her insanda var olduğunu kabul etmekte, her insanın Nereden geldim, nereye gidiyorum, hayatın anlamı nedir, bu alem nasıl var oldu?” sorularının cevabını aradığını, bu soruların cevabını da ancak dinde bulabileceğini ifade etmektedir Bu arada bazı psikologlar çocuğun doğuştan dindar olmanı, aileden ve çevreden duyduğu dini sözlerin ve gördüğü dini yaşayışların etkisiyle dine karşı ilgi duyduğunu, sorulanla bunu belli ettiğini ileri sürmektedirler. Peygamber Efendimizin bir hadisi her iki görüşü de destekler mahiyettedir,

Efendimiz buyuruyor ki: “Her çocuk fıtrat üzere doğar. Sonradan anne ve babası onu Yahudi, Mecusi veya putperest yapar. Eğer anne baba Müslüman iseler çocuk da Müslüman olur.”
 

GüLüCüKツ

Tatlım tatlım 👶🏻
V.I.P
Çocuğun temel ihtiyaçları arasında yer alan bir güce güvenme, dayanma ve bağlanma duygusu çocuğu bir arayışa iter. Bu güç, özellikle 0-3 yaşları arasında, anne ve babadan başkası değildir. Anne ve babadan yeterli sevgi, şefkat ve koruma gören çocukta güven duygusu gelişir. Bu duygu ile birlikte bağlanma ve dayanma duyguları da gelişir. Çocuğun aslında bağlanma ve dayanma ile aradığı güven duygusudur. Güven duygusu karşılandığı oranda çocuk kendisini mutlu hisseder.

Çocukta anne ve babaya güvenme, bağlanma ve dayanma duygusu daha sonra dini duygunun temelini oluşturan Allah'a bağlanma ve sığınma duygusu ile yer değiştirmesini kolaylaştıracaktır. Sorgu çağı olarak isimlendirdiğimiz 3-6 yaş dönemi çocuğun hemen her konuda “Ne, neden, nasıl, niçin" ile başlayan sorular sorduğu bir dönemdir. Dini konularda en sık sorduğu sorular Allah’ın neye benzediği, kâinatın ve kendisinin nasıl var olduğu, bu düzenin nasıl kurulduğu şeklindedir. Ayrıca anne babadan ve çevreden duyduğu peygamber. melek, şeytan, sevap günah, cennet, cehennem, kitap kavramları da merak etmektedir. Çocuk için bu kavramlarla sırlarla örülüdür. Bu konularda soru sorarken, edebe uygun kelimeler kullanmayı beceremez. Hiç çekinmeden: “Peki Allah’ı kim yarattı? Allah neden şeytanı yarattı neden bazı çocukları sakat yarattı? Allah neden aklıma kötü şeyler getiriyor?” gibi cevap verilmesi zor sorular sorabilir...
 
Top