Ayasofya’nın Camiye Çevrilişi

ZeyNoO

V.I.P
V.I.P
Ayasofya’nın Camiye Çevrilişi

Ayasofya, sanat tarihi ve mimarlık dünyasının, en önemli eserleri arasında yer alır. İstanbul'un fethiyle birlikte, Fatih Sultan Mehmet tarafından fethin sembolu olarak camiye çevrilmiş ve ilk Cuma namazı burada kılınmıştır.(1 Haziran 1453) Ayasofya, ilk inşaa edildiği tarihten itibaren bir şaheser olarak günümüze kadar gelmiş önemli bir mabeddir.

Bizans döneminde Hagia Sophia kilisesi olarak hizmet veren bu mabedin,yapılış tarihi 537'dir.Bizans İmparatoru Justianus devrinde Aydınlı Antihemis ve Miletli İzidor adlı iki mimar tarafından binlerce kişinin gayretleriyle 5 yılda tamamlanmıştır.

İstanbul fethedildiğinde, Ayasofysa ve çevresi bakımsız bir halde idi. Fatih, burayı vakfederek yanına sonraları çeşitli değişiklere uğrayan bir medrese (Üniversite) yaptırmış, caminin doğu köşesine de tahtadan bir minare yaptırarak tahrip olup yıkılmaktan kurtarmıştır.

Osmanlı padişahları,Ayasofya Camii'ne büyük önem vermişlerdir.II.Bayezid tahta minareyi tuğlaya çevirtip yanına bir minare daha yaptırmıştır. II.Selim ise; Mimar Sinan'la birlikte iki minare daha ilave edip kubbeyi de destekle güçlendirerek yüzyılların yüküne dayanabilecek sağlamlığa kavuşturmuştur. Daha sonra III.Murat mermer mihrap ve mahfilleri, IV.Murat taş kürsüyü, III.Ahmet avludaki şadırvanı yaptırmıştır. Hattat Kazasker Mustafa İzzet Efendi'nin sekiz metre çapındaki daire şeklinde yazı levhaları,birer sanat şaheseri olarak camide yerini almıştır.
Uzun yıllar camii olarak hizmet veren Ayasofya, 24 Ekim 1934 tarihinden itibaren müzeye çevrilerek Müzeler Genel Müdürlüğüne bağlanmıştır.
 
Top