Ayasofya'da İlk Cuma

Ayasofya'da İlk Cuma

Yüz yıllar boyunca bir türlü ele geçirilemeyen, uğruna bir çok müslümanın şehit düştüğü İstanbul'un fethi; 29 Mayıs 1453 Salı günü öğle vaktine doğru Fatih Sultan Mehmet'in yanında Akşemseddin, Molla Gürani, diğer devlet adamları ve komutanları ile tekbirler eşliğinde Topkapı'dan İstanbul'a girmesiyle resmen fethedilmiş oldu.

Fatih Sultan Mehmet hiç beklemeden Ayasofya'ya doğru ilerlemeye başladı. Beyaz atının üzerinde, din adamları ve halkın sığındığı Ayasofya'ya vardığında bir papazın korkular içinde yere kapanarak yalvardığını görünce hemen atından inerek;

"Ayağa kalkınız! Ben, Sultan Mehmet olarak sana ve Bizans halkına sesleniyorum. Bugünden itibaren hayatınız ve hürriyetiniz konusunda benim öfkemden korkmayınız." diyerek, kiliseye zarar veren bir Osmanlı askerini bizzat cezalandırdı.

İkindi namazı vaktinin geldiğini gören Fatih hemen emir vererek bir müezzinden ezan okunmasını istedi ve ardından Ayasofya'da ilk namaz kılındı.

Fatih Sultan'ın emri ile üç gün içinde Ayasofya cami olarak düzenlendi ve 1 Haziran 1453 Cuma günü tekbirler eşliğinde Ayasofya'ya gelen Fatih Sultan Mehmet, Cuma hutbesinin Akşemseddin tarafından okunmasına müteakip Cuma namazı bizzat kendisi kıldırdı. Bu namaz İstanbul'da kılınan ilk Cuma namazıydı.

Yedinci Osmanlı Padişahı 7 Nisan 1453 tarihinde ikinci Mehmet olarak ayrıldığı Edirne'ye 21 Haziran 1453 tarihinde Fatih ünvanını alarak geri dönmüştür.
 
Top