Ayak Ödeminden Kurtulmanın Yolları

Çağlayağmur

👪
Süper Moderatör
Ayak bilekleri vücudun hassas bir bölgesidir ve bağlar, kemikler ve kaslardan oluşur. Her ne kadar vücut ağırlığının büyük kısmını taşıdıklarından çok güçlü bölgelerden birisi olsalar da, işin gerçeği yaralanmalara ve sorunlara çok açıktırlar. Bunlardan birisi ödemdir ve düzgün olmayan yerlerde yürüme, kötü ayakkabı kullanımı, burkulmalar veya kramplar sonucunda veya sıvı tutulumuna bağlı olarak meydana gelebilir.

Ayak Bileği Ağrısı

Ödem her zaman ağrıya yol açmaz ama ağrıdığında bu çok rahatsız edicidir. Ayak bileklerinizden birinde veya her ikisinin içinde veya dışında ağrı hissediyorsanız, bu yaralandığınızın işareti olabilir.Eğer devam ediyorsa bir uzmana görünmek en doğrusudur. Eğer ağrının yanısıra iltihaplanma da farkediyorsanız bir darbeye veya hafif burkulmaya bağlı olabilir ve tedaviyle tatmin edici sonuçlara ulaşabilirsiniz.

Ayak bileği ağrısı veya ödemini azaltmanın kolay bir yolu üzerine buz koymaktır. Buzla doldurduğunuz bir plastik poşeti bir bezle sarmalayıp veya buzdolabına konan sıvı küplerini (bunlar aşı ve ilaç muhafazası için kullanılır) kullanabilirsiniz. Eğer buz koymak istemezseniz ayağınızı soğuk çeşme suyu dolu bir leğene sokun, 15-20 dakika bekletin. Üstüste 3 gün boyunca her 2-3 saatte bir tekrar edin.

Buzun ödemi azalttığını aklınızda tutun. Bileklerinizi sakatladığınızda soğuk uyguladıktan sonra hemen sıcak suya koyun, böylece oluşacak ısı farkı dolaşımı artırır. Morluk olduğunda en iyi yöntem budur.

Ayak Ödeminden Kurtulmak


Ödem, şişmenin tıbbi karşılığıdır ve ayakta veya oturarak uzun vakit harcamaktan, hamilelikten, aşırı kilodan, hareketsiz bir yaşam tarzı sürdürmekten kaynaklanabilir. Genelde vücudun alt kısımlarında biriken aşırı sıvılara bağlıdır. İyi tarafı, spor yapmak ve ayakları birkaç dakika yukarıya kaldırmak gibi yöntemlerle tedavi edilebilir. Ancak, eğer kronik iltihabınız varsa veya başka nedenlerle sıkça oluyorsa, en doğrusu bir uzmanla görüşerek daha etkili tedavileri araştırmaktır.

Yapmanız gereken ilk şey, belirtileri tedavi etmeden önce bu sorunun nedenlerini saptamaktır. Bu etkenlerin bazıları kötü beslenme, obezite, artrit, kalp veya böbrek hastalıklarıdır. Eğer bunlardan herhangi biri varsa, yaşam tarzınızda bazı değişiklikler yapmanız ve kontrol altına almak için planlar hazırlamanız gerekecektir.

Eğer ilaç kullanıyorsanız, yan etkilerinden birisi ayak bileğinde ödem olabilir. Bu probleme yol açabilen veya ağırlaşmasına yol açan durumlar hormon (örn. doğum kontrol hapı), antidepresan veya hipertansiyon ilacı kullanımıdır. En iyisi bunlardan kaçınmak, yapamıyorsanız daha az invaziv bir seçenek bulmaktır.

Beslenmenizde tuz az olmalı çünkü sodyum, sadece bileklerde değil tüm vücudunuzda sıvı tutulumuna neden olur. Ayrıca spor hayatınız için, özellikle de hamileyseniz, tüm gün çalışıyorsanız veya yaşlıysanız çok önemlidir. Yeteneğiniz olan herhangi bir çeşit aktiviteyi yapabilirsiniz. Haftada 3 kez yürüyüş yapmanızı öneririz.

Bileklerinizin şişmesini önlemek için uzun süre oturarak veya ayakta aynı pozisyonda kalmaktan kaçının. İşiniz nedeniyle başka bir seçeneğiniz yoksa belirli aralıklarla pozisyonunuzu değiştirmeye çalışın. Biraz temiz hava almak için pencereye kadar yürüseniz bile sizde harikalar yaratacaktır.

Diğer ilginç bir tavsiyemiz ise bileğinizi sıkan pantolonlar, çoraplar veya ayakkabılar giymemeniz. Ayrıca kaslarınızın etrafındaki bölgeye dikkat edin çünkü eğer çok sıkılırsa bacağın alt kısımlarına etki edebilirler.

Ayak Ödeminin Evde Tedavisi

Bileklerinizi, bacaklarınız düz olacak şekilde yukarıya doğru bir koltuk veya sandalyeye dayayarak uzatın. Birkaç dakika boyunca beze sarılmış buz uygulaması yapın. Diğer bir seçenekse yatakta uzanırken bacaklarınızı kaldırarak, topuklarınızı değdirmeden duvara yaslamak ve bacaklarınızı mümkün olduğunca düz tutmak. Kanın ve ödemin aşağı indiğini hemen farkedeceksiniz. Bu pozisyonda 5 dakikadan fazla durmak çok zordur ama biraz pratik yaptıkça her seferinde daha uzun süre dayanabileceksiniz.
Soğuk kompres uygulayın (bir dondurulmuş sebze poşeti bile olabilir). Cildinizle doğrudan temas edip yakmaması için bir bezle sarılı şekilde uygulayın. Isındığında buzluğa geri koyun, böylece daha sonra tekrar tekrar kullanabilirsiniz.
Burkulma, tendinit, ya da ağrınız varsa dönüşümlü olarak soğuk ve sıcak sirke uygulaması yapın. Eşit miktarda sirke ve suyu 5 dakika ısıtın. İçine havlu batırın ve bileğinizi bununla sarın. Birkaç dakika öylece bırakın ve aynı işlemi bu sefer soğuk sirkeyle uygulayın. Her sıcaklıkla 3 kez tekrar edin.
Şişmiş bilekler için, üzerlerine salatalık dilimi koyup bir tülbentle veya bandajla sarabilirsiniz. Sıvıyı emecektir ve iyileşme hızlanacaktır.
Şişmiş bilekler için etkili bir egzersiz: yere oturun ve ayaklarınızı gergin halde uzatın. Bileklerinizi saat yönü ve aksi yönde 15’er kez çevirin. Kan dolaşımınızı da artıracaktır.
 
Top