Ay çöreği

Papatya

V.I.P
V.I.P

Ay çöreği tarifi, Ay çöreği nasıl yapılır, Ay çöreği malzemeleri nelerdir, Ay çöreği en güzel nasıl yapılır,
Üzerinde nefis fındık parçalı içi çikolotalı nefis bir hamurişi tarifi Ay çöreği
Davetleriniz için kolaylıkla yapabileceğiniz Ay çöreği tarifi Tatlı mayalı ay çöreği

Sevilen hamur işlerinin başında gelen ay çöreği, kakaolu kek kırıntıları, kuru üzüm taneleri, fındık kırıkları, kuru meyve parçaları, tarçın vb. malzemelerle gününüzü tatlandıracak.

Malzemeler

Hamuru için

50 gram tereyağı (oda sıcaklığında bekletilmiş)
3 yemek kaşığı toz şeker
3 yemek kaşığı ayçiçek yağı
3 yemek kaşığı süt
1 adet yumurta sarısı
1/2 tatlı kaşığı kuru maya
1,5 su bardağı un

İç harcı için

3 dilim kakaolu kek
1 tatlı kaşığı kakao
1 yemek kaşığı toz şeker
1 adet rendelenmiş limon kabuğu
1/2 çay bardağı kuru üzüm
1/2 çay bardağı ince çekilmiş fındık içi
1/4 çay kaşığı tarçın
2 yemek kaşığı süt

Üzeri için

1 adet yumurta sarısı
1 yemek kaşığı pekmez
2 yemek kaşığı file antep fıstığı, badem, fındık, yer fıstığı tercih sizin
1 tatlı kaşığı susam

Pişirme önerisi

Arzuya göre ay çöreği hamuruna mahlep ekleyebilir, hamuru süt yerine oda sıcaklığında su ile mayalayabilirsiniz.

Kakaolu iç harcı arta kalan kurabiye kırıntılardan hazırlayabilir, kuru meyve parçaları ekleyebilirsiniz.

Ay Çöreği Nasıl yapılır

Kuru mayayı, oda sıcaklığında sütle küçük bir kapta karıştırdıktan sonra mayanın aktive olması için kısa bir süre bekletin.
Oda sıcaklığında beklettiğiniz tereyağını karıştırma kabına alın. Toz şeker ilavesiyle krema kıvamını alana kadar karıştırın.
Ayçiçek yağı, yumurta sarısını ve maya karışımını ekledikten sonra karıştırma işlemini sürdürün.
Elenmiş unu azar azar ekleyip tüm malzemeyi toparlanana kadar karıştırın. Kıvam alan ve toparlanan hamuru, üzerine temiz bir mutfak bezi kapattıktan sonra oda ısısında 30 dakika kadar dinlendirin.

Ay çöreklerinin iç harcı için; evde kalan ya da ayrıca satın aldığınız kakaolu dilim kekleri küçük bir kaba ufalayın.

Sütle ıslattıktan sonra kakao, toz şeker, ince çekilmiş fındık içi, kuru üzüm, rendelenmiş limon kabuğu ve tarçın ilavesiyle karıştırın.
Hazırladığınız çörek hamurundan yumurta büyüklüğünde parçalar kopartın. Hamurları hafifçe unlanmış mutfak tezgahı üzerinde uzunlamasına açın.
Kakaolu iç harcı elinizle sıkıp orta kısmına uzunlamasına yerleştirin.
Hamurun kenar kısımlarını ortaya doğru alıp rulo şeklinde sarın. Uç kısımlarını kapattıktan sonra kıvırıp ay şeklini verin.
Üzerlerine pekmez ilavesiyle çırpılmış yumurta sarısı sürüp çatalın arka tarafıyla yol şeklinde desen verin. File Antep fıstığı badem fındık veya susam serpiştirdikten sonra yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine aralıklı olarak yerleştirin.

Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzerleri kızarıp hafif bir şekilde kabarana kadar pişirin. Ilık olarak sevdiklerinizle paylaşın.

Afiyet olsun...


 

Papatya

V.I.P
V.I.P

Başka bir ay çöreği tarifi
En güzel ay çöreği tarifi



Ay Çöreği Malzemeleri

Hamuru için Malzemeler

100 gram tereyağı
4 yemek kaşığı şeker
½ su bardağı sıvıyağ
1 ad yumurta akı
½ su bardağı su
1 tatlı kaşığı kuru maya
1 çay kaşığı mahlep
4.5 su bardağı un
1 tutam tuz

İç harcı için Malzemeler

5 dilim bayat kek
1 yemek kaşığı kakao
2 yemek kaşığı toz şeker
1 avuç kuru üzüm
1 avuç dövülmüş ceviz
1 adet limon kabuğu rendesi
1 çay kaşığı tarçın
½ su bardağı su

Kakaolu Kek için Malzemeler

3 adet yumurta
1,5 su bardağı toz şeker
1 su bardağı sıvı yağ
1 su bardağı süt
2,5 su bardağı un
Yarım su bardağı kakao
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya


Kakaolu Kek Hazırlanışı

Yumurta ve şekeri bir kapta çırpın. Sıvı yağ ve sütü ekleyerek tekrar çırpın. Daha sonra un, kakao, kabartma tozu ve vanilyayı ekleyerek karıştırın. Kıvam aldıktan sonra yağladığınız kek kalıbına dökün ve önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında 45 dakika pişirin.

Ay Çöreği Hazırlanışı

Hamur için oda sıcaklığında erimiş tereyağını ve şekeri iyice karıştırın.


Sıvı yağ, yumurta akı, suda açtığınız maya ve mahlebi ekleyip yeniden karıştırın.


Unu da ekleyerek yumuşak bir hamur elde edin. Son olarak içerisine tuzu ekleyip son bir tur daha yoğurun ve üzerini örtüp kenara bırakın.


İçi harç için

Kek, şeker, kakao, tarçın, limon kabuğu, ceviz ve kuru üzümü ekleyip karıştırın. Suyu da ekleyin. Homojen bir harç elde edin.


Hamuru unlu zeminde büyük oval olacak şekilde açın. Mayalanan hamurdan küçük bezeler koparıp yuvarlayın.


Merdaneyle uzun ince şekilde açın. Ortasına hazırladığınız iç harçtan koyun. Uçlarını birleştirip yuvarlayın. Hamura ay şekli verip fırın tepsisine dizin.


Üzerine yumurta sarısı sürüp önceden ısıtılmış 180 derece fırında üstü kızarana kadar 30-35 dakika pişirin.


 
Top