• Merhaba Ziyaretçi.
    "Yapay Zeka Objektif " Fotoğraf Yarışması başladı. İlgili konuya  BURADAN  ulaşabilirsiniz. Sizi de bu yarışmada görmek isteriz...

Atlarda Falanksların Radyografisi

ZeyNoO

V.I.P
V.I.P
Atlarda Falanksların Radyografisi

FALANKSLAR

Parmak kemiklerinin değerlendirilmesi için alınacak radyografiler ilgili bölgeye göre değişiklik gösterir. Üçüncü falanksın değerlendirilmesi için gerekli radyografik pozisyon ile birinci ve ikinci falankslar için gerekli olan pozisyonlar farklıdır.
Falankslar ile ilgili radyografilerde diğer radyografilerde olduğu gibi yön işaretlerinin doğru bir biçimde konulması önemlidir. Metacarpo- (metatarso) falangeal eklem ve distalindeki yapılar simetriktir ve yönünün belirlenmesinde farklı anatomik bir oluşum yoktur. Tüm ekstremite radyografilerinde olduğu gibi işaretleyiciler ekstremitenin ya lateral ya da cranial kısmına yerleştirilmelidir.

ÜÇÜNCÜ FALANKS
Üçüncü falanksın rutin değerlendirilmesi iki pozisyonda yapılır

* Lateromedial (Lateral)
* Dorsal 65-derece Proksimal-Palmarodistal Oblik (D65Pr-PaDiO) *Eğer arka bacakta ise palmar yerine plantar olarak adlandırılır.

Üçüncü falanksın değerlendirilmesinde kullanılabilecek diğer pozisyonlar;

* Dorso 65-derece Proksimal 45-derece Lateral-Palmarodistal Medial Oblik (D65Pr45L-PaDiMO)*
* Dorso 65-derece Proksimal 45-derece Medial-Palmarodistal Lateral Oblik (D65Pr45M-PaDiLO)*
* Dorsopalmar (Horizontal yönde ışın)*

*Eğer arka bacakta ise bu pozisyonlarda palmar yerine plantar terimi kullanırılır.

LATEROMEDIAL VIEW
Lateromedial pozisyon (genellikle lateral pozisyon olarak adlandırılan) at ayağını tahta ya da plastik bir blok üzerine basarken elde edilir. X-ışını koroner bant seviyesinde ayağa doğru yönlendirilir.

Lateral radyografik pozisyon 1. falanksın çoğunun ve ikinci ve üçüncü falanksın tamamının değerlendirilmesini sağlar. Bu naviküler kemiğin değerlendirilmesi için alınan pozisyonla aynıdır.


DORSAL 65-DERECE PROKSİMAL-PALMARODİSTAL OBLİK POZİSYON (D65Pr-PaDiO)

At şekilde görüldüğü gibi koruyucu içine yerleştirilmiş kaset üzerine bastırılır. X-ısını dorsoproximal yönden palmarodistal yöne yere 65 derece açıyla gönderilir. X-ışını koroner bant seviyesinde ayağa doğru yönlendirilir. Yukarıda bahsi geçen isimler radyografik pozisyonların doğru yönlendirilmesini sağlar.

Bu naviküler kemiği değerlendirmekte kullanılan aynı dorspalmar pozisyon. Ancak 3. falanksın görüntülenebilmesi için burada doz daha düşük verilmelidir, bu sayede margo solearis'in daha net görüntülenmesi sağlanır.

Bu radyografide kullanılan teknik ile margo solearis bçlgesi rahatlıkla görülebilmekte ancak distal interfalangeal eklem belirsiz durumda. Bu eklemşn değerlendirilebilmesi için daha yüksek dozda ışın gönderilmelidir.


DORSO 65-DERECE PROKSİMAL 45-DERECE LATERAL-PALMARODİSTAL MEDIAL OBLIK (D65Pr45L-PaDiMO)

Diğer radyografik pozisyonlarda olduğu gibi bu pozisyonda ismini x-ışınının gönderilme doğrultusundan alır. At ayağını şekildeki gibi koruyucu içine alınmış kaset üzerine bastırılır. X-ışını dorsoproximal yönden palmarodistal yöne yere 65-derece açıyla ve dorsal yüzeye 45 derece açıyla lateralden mediale doğru yönlendirilir. Koroner bant hedef olarak alınır.

Bu pozisyon ile üçüncü falanksın lateral kısmı ve processus palmaris'inin değerlendirilmesi sağlanır. Burada ayrıca distal interfalangeal eklemin (coffin joint) lateral kısmının iyi bir şekilde görülebildiğine dikkat edin.
Bu pozisyon çoğunlukla P3'deki olası kırıkların değerlendirilmesi için kullanılır – bu radyografide de bir kırık görülmekte.
Dorso 65-derece proksimal 45-derece medial-palmarodistal lateral oblik (D65Pr45M-PaDiLO) P3'ün medial kısmının aynı pozisyonudur. Bu pozisyonda sadece x-ışını medialden laterale dorsal yüzeye 45 derece açı ile gönderilir.

DORSOPALMAR (HORIZONTAL IŞIN)

X-ışınının koroner bant seviyesinden gönderilebilmesi için atın ayağı resimdeki gibi bir blok üzerine bastırtılır. Kaset ekstremitenin gerisinde yere ve x-ışınına dik açıda yerleştirilir.
Her ne kadar bu pozisyonu ayağa vermek ön ekstremitelerde daha kolay olsa da arka ekstremitenin blok üzerine yerleştirilmesinde zorlanılabilir.

Bu pozisyon proksimal ve distal interphalangeal ve metacarpophalanageal eklem aralıklarının iyi bir şekilde değerlendirilmesini sağlar.
Ayrıca bu pozisyon ile P3'ün simetrisinin değerlendirilmesi sağlanır. Zayıf tırnak bakımı zamanla “tırnak dengesizliği” ile sonuçlanır. Bu tırnağın kendisinde görülebilecek bir durum olsa da P3'de asimetrik görünüm şeklinde de kendini belli eder.
Distal interfalangeal eklemin her iki kenarı boyunca görülen kemik oluşumu ossifiye olan cartilago ungulae'lerdir. Sağ taraftaki ossifikasyon daha şiddetli. Bu durum genellikle “side bone” olarak tanımlanır. Her iki tarafta ossifiye olan kıkırdak ve kemiği birbirinden ayıran lineer yapıdaki radyolusentlik kırık değil; henüz kalsifiye olmamış kıkırdak bölgeleridir.


PROKSİMAL İNTERFALANGEAL EKLEM
P2 - P3 ve proksimal interfalangeal eklemin rutin değerlendirmeleri iki pozisyondan oluşur:

* Lateromedial (Lateral)
* Dorsopalmar (Horizontal ışın)*

Bu pozisyonlar, yukarıda P3 için tanımlananlarla aynıdır.
Proksimal interfalangeal eklemin değerlendirilmesinde kullanılabilecek diğer pozisyonlar;

* Dorsolateral-Palmaromedial Oblik*
* Dorsomedial-Palmarolateral Oblik*

*Eğer arka bacakta ise bu pozisyonlarda palmar yerine plantar terimi kullanırılır.


DORSOLATERAL-PALMAROMEDİAL OBLİK

Bu pozisyonda x-ışını, ekstremitenin dorsolateral kısmından (dorsal yüzeyden yaklaşık 45 derece lateral) kasete doğru ekstremitenin palmaromedial kısmına doğru geçer. Kasetin bukağılık bölgesine paralel konumda olduğuna ve x-ışınının kasete dik olduğuna dikkat edin. X-ışını proksimal interfalangeal ekeme doğru hedef alınır. Distal interfalangeal eklem ve P3'ün görüntüye dahil edilebilmesi için at, ayağı blok üzerinde duracak şekilde pozisyonlandırılır. Resimde görüleceği gibi blok kaseti tutabilecek şekilde tasarlanmış – bu şekilde personelin radyasyona maruz kalması sınırlandırılmış.


Bu pozisyon falanksların dorsomedial ve palmarolateral kenarlarının ve interfalangeal eklamin değerlendirilmesine olanak sağlar. Eklemle ilgili değişikliklerin olduğu durumlarda ve P1 – P2'deki kırık hattının belirlenmesinde bu uygulama kullanışlı olabilir.
Zıt şekilde alınan (dorsomedial - palmarolateral) oblik pozisyon görünüm olaral oldukça benzerdir. İşaretleyicilerin doğru olarak yerleştirilmesi röntgenin daha sonra değerlendirilmesi açısından önemlidir.
 
Top