Ateş Fotoğrafı Çekimi

Çağlayağmur

👪
Süper Moderatör
Kış aylarının etkisini artık tamamiyle gösterdiği bu günlerde doğa gezilerimize ister istemez ara vermek zorunda kaldık.Bu zor şartlar altında dış çekimlerine devam eden dostlarımızı da kolaylıklar diliyoruz.

Peki dış çekimlere ara verildiğinde fotoğraf makinemizi bir yere kaldırmak zorunda mıyız,bu sorunun cevabı elbette hayır.Aslında evde denenebilecek onlarca alternatifimiz mevcut yeter ki biraz sabırla istediğimizi bulana kadar denemeye devam edelim.Bu konudan hareket edersek evde kolaylıkla çekebileceğiniz ateş fotoğraflarının püf noktalarını bu makalemizde anlatmak istiyoruz.

  • Makinenizin pozlama süresini 10-20 sn gibi sürelere çıkaracağınız için mutlaka bir tripot kullanmalısınız. Tripotunuz yok ise sarsıntı olmayacak bir yere makinenizi sabitlemelisiniz.
  • Ateş etkisini oluşturmak için bir adet çakmak işimizi görecektir.
  • Fon olarak mümkünse siyah bir perde tercih edin.Perdeniz yok ise yansıtma özelliği olmayan koyu bir zemin seçin.
  • Denklanşöre bastığınızda sarsıntı olacağı için uzaktan kumandanız size çok yardımcı olacaktır.Uzaktan kumandanız yok ise makinenizin zamanlayıcı özelliğini kullanın.
  • Beyaz ayarı,siyah tonlar,kontrast ve parlaklık ayarına en fazla müdahele için raw çalışmanız iyi olacaktır.
  • Odanızın tamamiyle karanlık olması gerek.Bilgisayar monitör ışığı,pencereden gelen bir sızıntı pozlamanızı etkileyecektir.
Makinenizi sabitledikten ve kadrajınızın nasıl olacağını hesapladıktan sonra netliği manuel moda alın.Netlik alınacak yer için kendinize bir referans noktası belirleyebilirsiniz.Örneğin kadrajınızın ortasına bir nesne koyun ve netlik noktanız orası olsun.

Pozlama değeri için standart bir değer her fotoğrafta olduğu gibi yoktur.Ancak hiç ışık almayan karanlık bir odada Iso :200-400 Süre :10-15 sn f değeri :5,6-8 değerlerine yakın olabilir.Çektiğiniz denemelerde lcd ekrandan pozlamanızı kontrol edebilirsiniz.

Şimdi bu çekimin en önemli kısmına geçebiliriz.Koyu bir zemin önündesiniz,karenizin nerede başlayıp nerede bittiğini az çok gözünüzde kestiriyorsunuz.Makine pozlama değerlerinizi yaptınız ve uzun pozlamanıza denklanşöre basarak başlıyorsunuz.Çakmağı hemen yakın,hayal gücünüze göre yanan çakmakla şekiller çizmeye başlayın.Bunlar dairesel hareketler,karmaşık çizgiler veya bir yazı olabilir.Ne yapmak istiyorsanız bu noktadan sonra özgürsünüz.Burada ufak bir hatırlatma eklemek isteriz.Çakmağın gücünü sona getirmeyin aksine orta derecede ya da en az seviyede yakın.Çünkü güçlü ateşte üst üste bindirdiğiniz hareketler patlama yaratabilir. (Eliniz ve parmaklarınız her ne kadar kadraja girse dahi fotoğrafa yansımayacaktır)

4GpaXsj.jpg
 
Top