Aslanpençesi Bitkisi

r0se

Forum Onuru
Özel üye
LO7NNJ.jpg


www.cerezforum.net

Aslanpençesi Bitkisi
ZOgRNg.jpg


Latince Adı: Alchemilla vulgaris

Diğer adları:

Gülgiller familyasından olan Aslanpençesi, çokyıllık dayanıklı otsu bitkidir. Ülkemizde hemen her bölgesinde yetişiir. Hafif yassı, tüylü, dallara ayrılan yapıda yeşil renkli gövdesi; dairemsi biçimde, kenarları dişli ve yeşil ya da mavi-yeşil renkli yaprakları vardır. Yaz mevsiminde gevşek salkımlar halinde bitkinin tepesinde açan küçük çiçekleri yeşilimsi sarı renkte olur.

Arapçadaki “sihirli küçük şey” sözünden gelen bu şifalı bitkinin ünü, iyileştirici özelliği ve gövdesini saran yapraklarındaki çiy damlalarından kaynaklanır. Aslanpençesi o denli güçlü bir ottur ki, Hıristiyan kilisesi ona “kutsal anamızın mantosu” adını vermiştir. Bu da, “kadınların en iyi dostu” anlamına gelmektedir. Onların aybaşı dönemlerini düzenleyen, menopoz dönemini kolaylaştıran, kadın üreme organlarındaki yangıları yok eden özelliğini öne çıkarmaktadır.

Aslanpençesi bitkisinin topraküstü kesimleri tanen, esans yağları, salisilik asit ve bazı acı maddeleri içerir. Kimi yerlerde bitkinin yaprakları ince ince kıyılarak salatalara katılıp çiğ olarak yenir.

Faydaları ve Kullanım Şekli: Vücudu güçlendirici bir toniktir. Kadın üreme organları hastalıklarının iyileştirilmesinde pek faydalıdır. Bazı uzmanlar sürekli aslanpençesi çayı alan kadınların, kadın hastalıklarıyla ilgili ameliyat riskinin en aza indireceğini ileri sürerler.

Bu etkilerini sağlamak üzere, bitkinin yapraklan ve çiçekli saplan, yaz mevsiminin ortasından sonbaharın bitimine kadar toplanır. Gölgede özenle kurutulur. 2 tatlı kaşığı kurumuş ot karışımı üzerine 1 bardak kaynar su dökülüp 10-15 dakika demlendirilerek bir infüzyon elde edilir. Bu infüzyon günde üç kez birer bardak içilir.

Bitki ayrıca doku büzücü niteliği nedeniyle etkili bir yara iyileştiricidir. Kanamaları da keser. Beden yüzeyindeki yangıları azaltır. Ağız yaraları siyah noktaların iyileştirilmesinde etkili olur. Diş çekiminden sonra yara yerinin çabuk iyileştirilmesi için, hazırlanacak dekoksiyonla ağız çalkalanır. Yangılı gözlere soğuk kompresi iyi gelir.

Larenjitte (gırtlak enfeksiyonu) gargara yapıldığında iyileştirici olur.

Bu etkilerinden faydalanmak için, bitkinin kuru ot karışımından 3-4 tatlı kaşığı alınır. Birkaç dakika suda kaynatılarak daha güçlü bir tür dekoksiyon elde edilir. Bu dekoksiyon yaralar, akneler ve yangılı yerlere dıştan uygulanır. Bu dekoksiyon soğuk kompres, çalkalama ya da gargara şeklinde de kullanılabilir.

Kurutulmuş yaprakları çay gibi demlenerek aknelerin tedavisinde kullanılır. Budem soğuk kompresle yanan gözlere uygulanabilir. Ayrıca kuru derilerin yumuşatılması için kremlerde de kullanılır.


KULLANIMI:

SOFRADA:

Hafif acımsı tadı olan taze yaprakları küçük parçalara doğranarak yararlı ot salatasına katılır.

KOZMETİKTE:

Kurutumuş yaprakları çay gibi demlendirilerek aknelerin buharla büzülüp iyileştirilmesinde kullanılır.Bu dem ,aynen gözenek ve aknelerde olduğu gibi soğuk kompresle yanan gözlere uygulanabilir.Ayrıca kuru derilerin yumuşatılması için kremlerde de kullanılır.

TIPTA:

Çay gibi demlendirilerek diş çekiminden sonra ağız çalkalamakta ve ishalin tedavisinde kullanılır.Yaprağı kaynatılarak özü elde edilip yaraları iyileştirmede kompres yapmada ve yangınları azaltmada kullanılır.

Alıntı
 
Top