Aşıya Karşı Reaksiyon

Çağlayağmur

👪
Süper Moderatör
Çeşitli aşı maddeleri ve aşı çeşitlerine (iğne veya ağızdan alınan aşılar) karşı her çocuğun reaksiyonu farklıdır. Hafif bir reaksiyon çoğu zaman zararsızdır. Bazı durumlarda aşının tuttuğuna işarettir çünkü beden virüs veya bakterilere karşı başarılı bir şekilde savaşmaktadır. Aşının başarılı olabilmesi ve herhangi bir komplikasyonu engellemek için çocuğun aşı yapılırken sağlıklı olması gerekir. Hafif enfeksiyonların üzerinden iki daha ağır hastalıkların üzerinden en az altı hafta geçmiş olmalıdır. Aşı zamanında çocuğun gittiği ana okulunda herhangi bir hastalık varsa aşı tarihi ertelenmelidir. Çünkü çocuğa hastalık bulaşmış olabilir. Alerjisi veya kronik bir hastalığı olan çocuklarda önce hekime danışılmalıdır. İğneyle yapılan aşılarda (aşının türüne bağlı değil) iğne yapılan yerde şişme ve kızarma olur. Bu zararsızdır ve kızarma olur. Bu zararsızdır ve çocuğun canı yanmaz. Genel olarak aşılardan sonraki reaksiyonlar şöyledir:

Boğmaca:
Aşıdan6-72 saat sonra ateş ve bulantı olur. Ender olarak huzursuzluk ve kasılma nöbeti olabilir.
Tetanoz: En sık görülen reaksiyon aşı yapılan bölgede şişmedir. Ender olarak ateş görülebilir.
Dizanteri: Hafif ateş.
Çocuk felci: Hafif ateş ishal baş ağrısı yorgunluk.
Tüberküloz: Aşı yapılan yerde (sol kalçanın dış kısmı) altı hafta sonra morluk bezelye büyüklüğünde bir beze oluşur. İyileştiğinde yara izi kalır. Kasıkta küçük bir lenf boğumu da oluşur.
Kızamık kabakulak kızamıkçık: Hafif ateş kızamıktaki gibi deri döküntüsü kabakulaktaki gibi tükürük bezi şişmesi görülür. Aşı yeri ellenmemeli hekime danışılmadan yıkanmamalıdır. Eğer aşıya karşı reaksiyon iki gün içerisinde geçmezse çocuk hekime götürülmelidir. Boğmaca aşısından sonra kasılma nöbeti olursa hemen doktora gidilmelidir. Kasılma nöbeti bir defaya mahsus olabilir. Önlem olarak karma aşı yerine sadece dizanteri ve tetanoz aşısı yapılır. Dizanteri menenjit boğmaca tetanoz çocuk felci aşılarından üç gün sonra reaksiyonlar ortaya çıkabilir. Kızamık aşısında reaksiyonlar on gün sonra bile ortaya çıkabilir. Normalde bir veya iki gün sonra bu reaksiyonlar ortadan kalkar.
 
Top