Artvin Turizm Rehberi

ZeyNoO

V.I.P
V.I.P
Artvin Turizm Rehberi

Sarp dağlar, yeşil okyanus, derin vadilere doluşan ve doruklara tırmanan köyler... İşte Artvin Çoruh’un kenarında bir yamaca kurulu.
Çoruh Nehri’nin kıyısına kurulu Artvin dik bir kent. Genya Dağı’nın eteklerindeki kentin merkezi vilayetin de bulunduğu alan diyebiliriz. Buradaki havuzun çevresinde kafeteryalar bulunuyor. Akşamları canlı müzik çalan mekânlar da mevcut. Kentin kalesi Çoruh kıyısında yükselen bir kayanın tepesine kurulu. Livane Kalesi olarak da bilinen kale, Erzurum Samsun karayolunun Artvin şehir merkezine çıkış sağlayan noktasında yer alıyor. 10. yüzyıla tarihlenen yapı, yüksek kulesiyle ilgi çekiyor. 16. yüzyılda Osmanlılar tarafından onarım görerek kullanıldı. Kale askeri bölgede bulunduğu için izin almak gerekiyor. Buraya kentten düzenlenen bir yolla yürüyerek gidilebiliyor. Ancak dönüş dik bir yokuş olduğu için araçla dönmeyi tercih edebilirsiniz. Çoruh kıyılarında ise yapımı halen devam eden Deriner Barajı inşaatı nedeniyle rahatça gezmek mümkün değil. Artvin’e en yakın yayla, merkeze 9 kilometrelik bir asfalt yolla bağlı Kafkasör. Yayla 1253 metre yükseklikte. Her yıl düzenlenen kültür ve sanat festivaliyle yerli ve yabancı birçok turistin ilgi odağı oluyor. Haziran ayının 2. haftası başlayan festival 4 gün sürüyor. Festivalin en önemli bölümü boğa güreşleri. Bunun yanı sıra karakucak güreşleri, çeşitli eğlenceler de yapılıyor. Sezon boyunca belediyeye ait minibüslerle ulaşım sağlanıyor. Yaylada kalmayı düşünenler için konaklama şansı da var. Buradan uzun bir yürüyüş, tırmanış ya da arazi aracıyla Genya Dağı’na çıkabilirsiniz. Yıkış yolu eşsiz manzaralar sunuyor. Zirvesi düzlük olan dağda birçok gezi yolu mevcut. Hem kent manzarası, hem Çoruh Vadisi ve yan kolları görülebilir. Artvin merkezine bağlı Hamamlı köyündeki Hamamlı (Dolıshana) Manastır Kilisesi, 10. yüzyıl ortalarında ortaçağ Gürcü Kralı Bagratlı Sumbath tarafından mimar Gabriel’e yaptırıldı. Kilisenin güney cephesinde bulunan ‘’güneş saati’’ çalındığı için artık görülemiyor. 17. yüzyıl sonlarında camiye çevrildi. Porta Manastır Kilisesi Artvin’in Pirnallı köyünün Bağlık mevkiinde bulunuyor. Kral I. Aşot’un torunu Prens Khaouli tarafından 896-918 tarihleri arasında yaptırıldı. Bir çan kulesi, bir şapel ve bir çeşmeden oluşuyor. Şehir merkezine 10 kilometre mesafedeki Hatila Vadisi Milli Parkı zengin bitki örtüsü ve jeolojik yapısıyla ilgi çekiyor.

Dört Kilise:
Tekekale köyüne bağlı olan manastır, 9. yüzyıla tarihleniyor. Ortaçağ yapı düzenini yansıtan manastırın çan kulesi, yemekhane, seminer odası ve şapeli bulunuyor.

Yeni Rabat Manastırı: Ardanuç’a 17 km. uzaklıktaki Bulanık köyünde. Ortaçağ mimarisine uygun olarak inşa edilmiş. Ön ve arka cephelerinde kabartma bitki motifleri bulunuyor.

Ardanuç Kalesi: Tarihöncesi dönemlere tarihlenen kale, Adakale mevkiinde yer alıyor. Çeşitli dönemlere ait yapı kalıntıları bulunan kaledeki Kanuni Sultan Süleyman’a ait kitabe önemli.

İskender Paşa Camii: Ardanuç’taki cami, 1551’de Ardanuç fatihi olan İskender Paşa tarafından yaptırılmış. En önemli özelliği, yöredeki ilk cami olması.

İşhan Kilisesi: Yusufeli’nin İşhan köyünde bulunan ve hem manastır hem de Kilse olan yapının geçmişi 1000 yıl öncesine kadar uzanıyor. İlk olarak Gürcüler tarafından yaptırılmıştır

Dolishane Kilisesi: 10. yüzyılda inşa edilen kilise, Hamamlı köyüne bağlı. Güney cephesindeki güneş saati ile görülmeyi hak ediyor.

Yusufeli: Yusufeli adeta Artvin’in Kaçkar Dağları’na açılan kapısı. İlçenin içinden geçerek Çoruh’a karışan Barhal Çayı’nı besleyen irili ufaklı derelerin oluşturduğu havza insanı büyüleyecek güzellikte. Bu havzada yer alan Güngörmez, Davut, Soğanlı, Kaçkar, Bulut ve Altıparmak Dağları Yusufeli’den hareketle gezilebilir. Birçok yürüyüş ve tırmanış rotasının bulunduğu yöre buzul vadileri ve buzul gölleri de barındırıyor. Yusufeli’nin bakir coğrafyası zengin bir yaban hayatına sahip. Sabahları pencereden yabankeçilerini, ayıları görme şansı var. Kelebek ve çiçekler ise her mevsim farklı güzellikler sergiliyor. “Yusufeli Merkezinin Değiştirilmesi Hakkındaki Kanun” 24 Nisan 2008 günü Resmi Gazete’de yayımlandı. Yusufeli Barajı’nın suları altında kalacak ilçe merkezinin yeni yeri üzerine tartışmalar sürüyor. Baraj şehirle birlikte bütün bu güzellikleri yok edecek.

Rafting: Çoruh Nehri ve kolları Türkiye’de rafting yapılan birkaç nehirden biri. Tur şirketleri isteğe bağlı günlük, 4 günlük veya 8 günlük tur düzenliyor. Çadır konaklamalı turların başlangıç noktası genellikle Erzurum’un ilçesi Çatakbahçe. İspir, Çamlıkyayla, Sebzeciler, Barhal Nehri rota kapsamında. Rafting malzemeleri ve çadır tur şirketi tarafından sağlanıyor.
 
Top