• Merhaba Ziyaretçi.
    "Yapay Zeka Objektif " Fotoğraf Yarışması başladı. İlgili konuya  BURADAN  ulaşabilirsiniz. Sizi de bu yarışmada görmek isteriz...

Armut Ağacı

Suskun

V.I.P
V.I.P
pear-tree.jpg

Armut Ağacı Hakkında ,Kullanıldığı Yerler / Armut Ağacı Tanımı,Resimleri



Yetiştiği Yerler

Türkiyenin bütün bölgelerinde dağınık halde bulunur.

Yapısı


Olgun odunlu ağaçlar gurubundandır. Dağınık gözeneklidir. Yılhalkaları belirlidir. Gözenekleri çıplak gözle görülmeyecek kadar küçüktür. Bazı türleri parıltılı olur.

Rengi

Açıktan kırmızı kahverengidir.

Özellikleri

Orta sert sıkı dokuludur. Kururken çok çeker ve şekil değiştirir. İyi kurutulduktan sonra aç çeker. Az esnektir. Kırılgandır. kolay işlenir. Nemli havaya pek dayanıklı değildir. Eş yapılıdır. Çok iyi boyanır ve verniklenir.


Ağırlığı

Hava kurusunun ağırlığı 0.70 gr/cm 3 tür.

Kullanılışı

masif ve özellikle kaplama olarak mobilya üretiminde, tornalı, asmalı işlerde, heykel yapımında, gönye, cetvel gibi aletlerin yapımında kakma işlerinde kullanılır. Masif kereste ve kaplama olarak satılır. Ağacın gövde büyüklüğüne göre biçilerek satılır.
 

yilmaz27

Ne Mutlu Türküm Diyene
Site Yetkilisi
Süper Moderatör
Bu nasıl armut aynı elmaya benziyor 😄
hemde yesil elmaya :-))


o halde aktüel ediyorum konuyu
Armut-Ekimi-Bak%C4%B1m%C4%B1-ve-Yeti%C5%9Ftirilmesi.jpg

Ülkemizde çok sık yetiştirilen meyvelerden biri olan armut, ılıman iklimi sevmektedir. Gülgillerden sayılan armut ağacının farklı türleri bulunmaktadır. Böylelikle farklı mevsimlerde armut tüketimi sağlanabilmektedir. Armut ağaçlarının meyve vermesi için ortalama olarak dört yaşına gelmeleri gerekmektedir. Ancak meyve verimi için tohumların kaliteli şekilde seçilmesi ve doğru şekilde ekilmesi şarttır.

Armut Tohumu Nasıl Ekilir?​

Armut tohumunun ekimi genellikle profesyonel yetiştiricilikte tercih edilen bir yöntem değildir. Bu durumda farklı nedenler etkin rol oynamaktadır. Çünkü tohumlama ile gerçekleştirilen üretimlerde çeliklerde köklenmesi de zordur. Bundan ötürü aşılı fidanlar üretimlerde daha çok tercih edilmektedir. Özellikle hava şartlarının daha kurak olduğu bölümlerde tohumlamalardan sonra fide elde edinimi beklemektedir. Sonrasında is fideler aşılanarak toprağa dikim sağlanmaktadır. Ekimleri tohum şeklinde yapmak isteyen üreticilerin tohumları üçer adet bırakmaları gerekmektedir. Her oyukta üçer tohum bulunması çimlenmeye kadar herhangi bir sorun yaratmamaktadır. Ancak filizlenme sonrasında sıraların daha seyrek hale getirilmesi gerekmektedir.


Armut Bakımı Nasıl Yapılır?​

Yetiştiricilerin armut bakımı için toprağa bakmaları gerekmektedir. Gübrelemelerle desteklenmeyen topraklarda verim oranı seneden seneye düşmektedir. Armut bahçelerinde özellikle azot ve fosfor desteği sağlanmalıdır. Bunun yanı sıra ağaç çevrelerine organik gübrelerin de iki ya da üç senede bir ayarlanarak dağıtılması gerekmektedir. Ayrıca ağaç köklerinin sağlıklı kalabilmeleri için çevrelerinde büyüyen yabani otlardan arındırılmasına özen gösterilmelidir. Gübreleme işleminde verilmesi gereken miktarlar armut bahçesinin büyüklüğüne ya da ağaçların sıklığına göre değişim göstermektedir.

Armut Ağacı Nasıl Budanır?​

Meyve ağaçlarının genelinde olduğu gibi armut ağacı budaması da ağaç dinlenme dönemine girdiğinde yapılmalıdır. Kış aylarında yapılan budamalarda ılık havaların tercih edilmesi gerekmektedir. Bundan ötürü genellikle kış sonu tercih edilmektedir. Ancak budamaların uyanma dönemi başlamadan önce tamamlanmış olması şarttır. Budamaların iyi şekilde yapılması ağaçların verim oranları ile yakından ilgilidir. Ayrıca ağaçların kaç senelik olduğu da budamaların nasıl yapılacağını belli etmektedir. Örneğin yeni ağaçların yan dallarının budanmaması gerekmektedir. Genel kapsamda budama işlemleri ile ağaçla kuru dallardan temizlenerek daha ferah ve büyümeye hazır bir hale gelmeleri sağlanmaktadır.
 
Top