Arjantin Yemekleri - Dünya Mutfağı

ZeyNoO

V.I.P
V.I.P
ARJANTİN USULÜ SEBZE ÇORBASI

  • 30 gr (2 çorba kaşığı) tereyağı
  • 2 çorba kaşığı un
  • 5 su bardağı tavuk suyu
  • 1 havuç (kazınıp iri zar biçimi doğranmış)
  • 2 çorba kaşığı kereviz rendesi
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 kahve kaşığı hindistancevizi
  • 4 yumurtanın sarısı
  • 250 gr (1 su bardağı) krema


Arjantin usulü sebze çorbasını, kızarmış ekmekle servis edebilirsiniz.
Büyük bir tencerede yağı orta ateşte eritiniz. Yağ kızınca tencereyi ateşten alıp, unu ekleyerek pürtüksüz bir bulamaç yapınız. Ağır ağır, kabarcıklar oluşmamasına dikkat ederek, tavuk suyunu katınız. Havuç, kereviz rendesi, tuz, biber ve hindistancevizi ekleyip, karıştırınız.
Tencereyi yeniden ateşe oturtup, çorbayı sürekli karıştırarak kaynatınız. Çorba kaynayınca ateşi kısıp, tencerenin kapağını kapatarak, çorbayı 30 - 35 dakika, sebzeler iyice yumuşayana kadar pişiriniz.
Bu arada küçük bir kasede yumurta sarılarını ve kremayı, bir çatalla iyice karıştırınız.
Yumurta sarısı - krema karışımını çorbaya ekleyip, sürekli karıştırarak 5 dakika daha, çorba kalınlaşıp pürtüksüz olana kadar pişiriniz. (Çorbanın bu sırada kaynamamasına dikkat ediniz.)
Tencereyi ateşten alıp, çorbayı ısıtılmış servis kaselerine boşaltarak, servis ediniz.
 
ARJANTİN SOSU

  • 1 orta boy ince kıyılmış soğan
  • 3 yemek kaşığı tereyağı
  • 3 yemek kaşığı un
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 su bardağı krema
  • 500 gram doğranmış domates
  • 100 gram orta acılıkta yeşil biber
  • 200 gram kaşarpeyniri


Orta boyda bir tencerenin içinde soğanı pembeleşene kadar yağ ile çevirin. İçine un ve tuz ilave edin. Kabarcıklar belirene kadar sürekli karıştırın. Ateşten kaldırın. Yavaş yavaş kremayı katın. Tekrar ateşe koyun, yine kabarcıklar oluşuncaya kadar karıştırın. Domatesleri ve doğranmış acı biberleri ilave edin; 1 dakika daha pişirin. Peyniri ekleyin, eriyene kadar karıştırmayı sürdürün. Sıcak olarak patlamış mısır ya da cipsle servis yapın.
 
ARJANTİN USULÜ DANA

  • 500 gram dana kuşbaşı
  • 1 dilimlenmiş soğan
  • 100 gram dilimlenmiş mantar
  • 3 adet dilimlenmiş havuç
  • 400 gram et suyu
  • Baharat
  • 5 adet patates
  • 100 gram un
  • 1/4 çay kaşığı kabartma tozu
  • 50 gram tereyağı ya da margarin
  • biraz su


Eti, soğanı, mantarı ve havuçları bir tencereye ya da bir güvece koyun.
Buna et suyunu, baharatı ilave edin. 1,5 saat süreyle orta ısıda bir fırında pişirin, daha sonra soyulmuş ve dilimlenmiş patatesleri katın. 20 dakika daha pişirin.
Öte yanda, unu, kabartma tozunu, yağı ve suyu karıştırarak hamuru hazırlayın.
Hamuru açarak güvecin ağzını kapatacak biçime getirin ve etli karışımın üstüne örtün, bundan sonra 40 dakika daha fırında pişirin.
 
CHİMİCHURİ (SAFRANSIZ) (ARJANTİN)

  • 1,5 su bardağı marinad sosu için:
  • 1/2 su bardağı sıvıyağ
  • 1/2 su bardağı sirke
  • 1/4 su bardağı su
  • 2 çorba kaşığı kıyılmış maydanoz
  • 3 iri diş kıyılmış sarmısak
  • 1 tatlı kaşığı toz kırmızı biber
  • 1.5 tatlı kaşığı kıyılmış taze kekik veya 2 tatlı kaşığı kuru kekik
  • 1/2 tatlı kaşığı karabiber
  • 1 tatlı kaşığı tuz


Tüm malzemeleri derin bir cam kapta karıştırın. Kapağı sıkı kapanan bir kavanoza koyup 24 saat buzdolabında beklettikten sonra marinad için kullanın.

Not: Bu marinad sosu özellikle sığır, dana ve tavuk etleri içindir.
 
CHİMİCHURİ (ARJANTİN)

  • 1,5 su bardağı marinad sosu için:
  • 1/2 tatlı kaşığı safran
  • 120 ml. zeytinyağı (1/2 su bardağı)
  • 120 ml. beyaz sirke
  • 1 baş soğan
  • 2 iri diş sarmısak
  • 1/4 su bardağı kıyılmış maydanoz
  • 1 tatlı kaşığı kekik
  • 1 çorba kaşığı limon suyu
  • 1/2 tatlı kaşığı karabiber
  • 1 tatlı kaşığı tuz


Limon suyunda safranı erimesi için 20 dakika bekletin. Soğanı küçük küçük doğrayın. Sarımsakları dövün. Tüm malzemeyi cam bir kapta karıştırın ve ağzı çok sıkı kapanan cam bir kavanoza koyarak 24 saat buzdolabında bekletin. Et ve tavuklarınızı, hatta deniz ürünlerini bu sosta marine ederek ızgara yapabilirsiniz. Ayrıca sarmısaklı ekmeğin üzerine bir parça sürerek ızgara etlerinzin yanında servis yapabilirsiniz.
 
BAL KABAĞI DOLMASI (ARJANTİN)

  • 1 orta boy bal kabağı
  • 1 kg. gulaş kesilmiş sığır eti
  • 1 büyük baş soğan
  • 2 diş sarımsak
  • 2 büyük domates
  • 1 yeşil biber
  • 2 tatlı kaşığı toz şeker
  • 10 adet kuru kayısı
  • 3 patates
  • 3 tatlı patates
  • 2 su bardağı et suyu (2 etsu tabletle hazırlanmış)
  • 1 su bardağı konserve mısır
  • 100 gr. tereyağı
  • 4 çorba kaşığı sıvıyağ
  • Karabiber
  • tuz

Soğanı ve yeşil biberi ince ince kıyın. Sarımsakları dövün. Domatesleri küçük küçük doğrayın. Derin bir tavaya sıvıyağı ve tereyağının yarısını koyup kızdırın. Eti içine atarak et altınımsı kahverengi bir renk alıncaya kadar kızartın. Et kızarınca içine soğan ve sarımsakları ekleyip, hafif ateşte 3-4 dakika kavurun. Daha sonra ateşi yükselterek, etlerin üstüne, domatesleri, yeşil biberi, bir tatlı kaşığı şekeri, karabiberi ve etsu tabletleri ile hazırladığınız et suyunu ekleyin. Kaynamaya başlayınca ateşi kısarak, tencerenin kapağını kapatın ve 1 saat, etler iyice yumuşayıp pişinceye kadar, hafif hafif kaynamaya bırakın. Et pişerken patatesleri soyup küçük küpler halinde doğrayın. Tavada, kalan tereyağının yarısını eritin. Yağınız eriyince içine kayısıları atın ve 1-2 dakika çevirin. Üzerine 1 tatlı kaşığı toz şeker atın, bir kere daha çevirip patatesleri ilave edin. Hepsini 5 dakika kavurun.
Etin pişmesinin sonuna doğru, hemen hemen 10 dakika önce ete, kayısılan ve patatesleri ilave edin ve hep birlikte yine hafif ateşte pişirin.
Etiniz pişerken, bal kabağını üst kısmından kapak şeklinde kesin. Kabağın içindeki çekirdekleri ve lifli kısmı temizleyin. Bal kabağını yıkayarak, süzün. İçinden servis yapabileceğiniz bir fırın kabına koyun. Kalan tereyağını eritin. Balkabağının içini erimiş tereyağı ile yağlayıp, karabiber ve tuz serpin.
Daha sonra etinizi ateşten çekin. İçine konserve mısırları, tuzu ilave edip, yavaşça, kayısıları zedelemeden karıştırın. Yahninizi bal kabağının içine boşaltın, kabağın bir kenara koyduğunuz kapağı ile ağzını kapatın. Önceden 170 derecede kızdırdığınız fırında, bal kabağının etli kısmı pişinceye ve kabuğu hafif kahverengi bir renk alıncaya kadar 1 saat pişirin.
Bal Kabağı Dolması'nı pişince fırından çıkarın. İçinde piştiği kaptan çıkarmadan, kepçe ile içinden önce yahniyi, daha sonra da bal kabağının etli kısmını alarak servis yapın.
 
PASTİS İN PANADAS (ARJANTİN)

hamur için:
  • 1/2 kg. un
  • 1 çorba kaşığı toz şeker
  • 40 gr. tereyağı veya içyağı
  • 4 çorba kaşığı süt
  • ılık su
  • tuz
iç için:
  • 200 gr. içyağı veya tereyağı
  • 1/2 kg. bonfile
  • 1/2 kg. yeşil soğan
  • 3 havuç
  • 1 acı yeşil biber
  • 2 domates
  • 1 tatlı kaşığı toz kırmızıbiber
  • 1 tatlı kaşığı kimyon
  • 1 çorba kaşığı çekirdeksizkuru üzüm
  • 10 siyah zeytin
  • 2 katı yumurta
  • sıvıyağ
  • karabiber
  • tuz

Unu, tereyağı veya eritilmiş ve posası alınmış içyağı, ılık süt, şeker, tuz ve aldığı kadar ılık su ile yoğurarak, yumuşak bir hamur hazırlayın. Dinlenmesi için bir kenara bırakın.
Eti önce ince dilimler halinde kesin. Daha sonra bu dilimleri ince şeritler getirin. Bu şeritleri minik parçalar halinde doğrayın. Yeşil biberi, taze yeşil soğanları ince ince kıyın.
Her börek için hemen hemen bir tatlı kaşığı hesabı ile tencereye tereyağı veya arzuya göre posası alınmış içyağını koyun. Eriyince içine eti atın ve hafifçe 5 dakika kadar kavurun. Daha sonra içine ince kıyılmış yeşil soğanları ve biberleri ilave edin ve hafif ateşte çevirerek kavurun. Domateslerin kabuğunu soyup doğrayın. Havuçları soyun, minik parçalar halinde doğrayın ve domatesle birlikte tenceredeki et, soğan ve biberlerin üzerine atın. Sebzeler yumuşayıncaya kadar pişirin. Bu arada katı yumurtaları küçük küçük kesin. Zeytinleri ince ince kıyın. Sebzeler pişip rengi değişince, içine küçük küçük kesilmiş katı yumurtaları, ince ince kıyılmış siyah zeytinleri koyun. Karabiberi, tuzu, kırmızı biberi, kimyonu ve çekirdeksiz kuru üzümü ilave edin. Hepsini karıştırıp soğuması için bir kenara bırakın. Hamurdan bir yumurta büyüklüğünde kopardığınız parçaları hemen hemen, bir çay fincanı altı büyüklüğünde kalınca 3 mm. kadar açın. İçine hazırladığınız içten bolca koyun ve kenarlarını birleştirdikten sonra, hamurun ucunu alttan yukarı doğru bukle vererek ve kıvırarak kapatın. Veya daha kolay olarak böreği masaya koyup, kapattığınız iki ucun üzerine çatalla bastırarak şekil verin. Daha sonra yağlanmış bir fırın tepsisine sıralayarak kızgın fırında 20 dakika kadar pişirin. Ya da derin bir tavada kızdırılmış bol yağda 2-3 dakika, börekler altınımsı kahverengi oluncaya kadar çevirerek kızartın.
 
TATLI PATATES PÜRELİ ÇAYOT (ARJANTİN)

  • 8 küçük çayot (yaklaşık 1 kg)
  • 350 g tatlı patates
  • 12,5 cl (1/2 su bardağı) yoğurt (terdhen yarım yağlı)
  • 30 g Parmesan (ya da kaşar) peyniri rendesi
  • bir tutam karabiber (taze çekilmiş)
  • bir tutam tarçın
  • bir tutam karanfil (dövülmüş)
  • 2 çorba kaşığı iç badem (kahverengi kabukları alınıp, kıyılmış)

Tatlı patatesleri birkaç yerlerinden bir çatalla ya da bir bıçağın sivri ucuyla delip, fırına yerleştirerek, % 100 ısıtılmış fırında 6 dakika pişirin (her 2 dakikada bir, altüst edin). Sonra fırından alıp, bîr kenarda 3 dakika ılındırarak, kabuklarını soyun ve çukur bir tabakta bir çatalın tersiyle ezerek püre haline getirin. Yoğurt, Parmesan (ya da kaşar) peyniri rendesi, karabiber, tarçın ve karanfili ekleyip, pürüzsüz bir kıvam alıncaya kadar çatalla ezerek karıştırın.
Çayotların tepelerinden kapak kesip, çevrede 1 cm kadar bırakarak bir kaşıkla içlerini boşaltın, Sonra boşaltılmış yanlan alta gelecek biçimde bir fırın kabına yerleştirip, kabın üstünü plastik filmle örtün ve fırına vererek, çayotları % 100 ısıtılmış fırında 4 dakika pişirin. Kabı fırından alıp, çayotları altüst ederek, kabın üstünü yeniden plastik filmle örtün ve fırına vererek, çayotları yumuşayıncaya kadar (2 - 4 dakika) pişirmeyi sürdürün. Kabı fırından alıp, plastikfilmi atarak, çayotların içlerini tabaktaki püreyle doldurun. Pürelerin üstüne de bademleri serpip, kabı yeniden fırına vererek, çayotları % 100 ısıtılmış fırında 2 dakika pişirin. Kabı fırından alıp, bir kenarda 2 - 3 dakika beklettikten sonra, servis yapın.
 
PUKERO (ARJANTİN)

  • Kullanılacak malzeme (8 kişi için):
  • 1 kiloluk bir piliç,
  • 800 gram süt danası pirzolası,
  • 200 gram yağlı koyun eti,
  • 200 gram nohut,
  • 1/2 kilo lahana,
  • 2 parça sosis,
  • 5 körpe havuç,
  • 5 baş soğan,
  • 3 diş sarımsak,
  • 5 iri domates,
  • 5 iri patates,
  • 1 dolmalık yeşil biber,
  • 1 koçandan ayıklanmış sütlü mısır,
  • 1 defne yaprağı,
  • 1 demet maydanoz,
  • 3 baş pırasa,
  • yeteri kadar tuz.


Yapımı: Bir gece önceden nohutları çöplerinden ayıklayıp ılık suda ıslatmalı. Pilicin tüylerini yolup içlerini çıkarmalı ve ince tüylerini gidermek için tütsüledikten sonra parçalara bölmeli. Maydanozları temizleyip bol suda iyice yıkamalı ve kıyarcasına ince doğramalı. Çok büyük bir tencereye dörtte üçüne ulaşıncaya kadar su koymalı. Bunun içine bir gün önceden ıslatılmış nohutları süzerek boşaltmalı. Nohutların üstüne dana pirzolalarını yaymalı. Kabuğu çıkarılmış soğanı tüm olarak katmalı. Sarımsakla defne yaprağını da kattıktan sonra kabı ateşe oturtmalı. Su kaynamaya başlarken tencereye ince dilimlere doğranmış koyun etiyle piliç parçalarını da atmalı. Tenceredekileri çok hafif bir ateşte iki saate yakın bir süre pişirdikten sonra tüm soğanı çıkarıp atmalı. Üstü kazınmış patatesle havuçları küçük parçalara doğrayarak etlerin üstüne yaymalı, iyice temizlenmiş ve yıkanmış lahanayı da küçük parçalara doğrayıp tenceredekilere kattıktan sonra kaptakileri çok hafif ateşte yirmi dakika daha pişirmeli. Bu sürenin sonunda tencereye çentilircesi-ne ince doğranmış soğanlarla kabuğu soyulmuş ve çekirdekleri çıkarıldıktan sonra dilimlenmiş domatesleri ve parçalara ayrılmış sosisleri atmalı. Yeteri kadar tuz serpmeli ve mısır taneleriyle tavla zarı iriliğinde parçalara doğranmış patatesleri de katıp tenceredekileri 15 - 20 dakika daha hafif ateşte pişirmeli. Bütün sebzeler dağılmadan pişince. önce bir kevgirle etleri tencereden çıkarıp kayık biçimindeki bir servis tabağına yaymalı. Bunların üstüne de sebzeleri yerleştirip sıcak sıcak servis yapmalı.
 
PANADA (ARJANTİN)

Kullanılacak malzeme (4 kişi için):
  • Izgarada veya fırında kızartılmış 600 gram koyun eti,
  • 3 baş soğan,
  • 1 diş sarmısak,
  • 1.5 kaşık kapari,
  • tuzlanmış iki sardalye,
  • 1 kaşık un,
  • 2 baş karanfil,
  • 1 tutam merzengûş otu,
  • yeteri kadar zeytinyağı,
  • et suyu,
  • tuz ve karabiber.

Yapımı: Izgarada veya fırında kızartılmış eti iki defa makineden geçirip bir porselen kâseye koymalı. Soğanları rendeleyip kıyılmış etin üstüne boşaltmalı. Sarmısakla karanfili havanda iyice dövmeli ve bunları da porselen kâsedekilere katmalı.
Sardalyelerin tuzlarını giderip bol suda yıkamalı ve havanda döverek macun durumuna getirmeli. Bunu da kâsedekilere katmalı. Merzengûş otunu da serptikten sonra kâsedekileri iyice karıştırıp birbirlerine yedirmeli.
Bir tavaya yarım bardak kadar zeytinyağı dökmeli. Porselen kâsedeki karışımı da içine atmalı ve bunları hafif bir ateşte tahta kaşıkla karıştırarak iyice kavurmaı Kıymalı karışım iyice kavrulunca, tahta kaşıkla karıştırmaya devam ederken un serpiştirerek dökmeli, bir-iki dakika karıştırarak pişirdikten sonra iki kepçe kadar sıcak et suyu katmalı ve kaptakıler macun gibi oluncaya kadar pişirmeli. Gerekirse bir kepçe daha et suyu dökülebilir.
Kaptakiler iyice susuz kalıp macun gibi pişince bunu servis tabağına alıp sıcak sıcak servis yapmalı.
 
Geri
Top