Argolaşan Türkçemiz !!!

ZeyNoO

V.I.P
V.I.P
Argolaşan Türkçemiz !!!


Son zamanlarda guzel Turkce'miz daha da bozulurken insanimiz yeni yeni ucube kelimelerle konusur oldular. Hic alakasi olmayan yerlerde kullanilmaya devam edilirken.sanirim zavalli kelimlerde bu durumdan kaygili ve saskinlar. Ozellikle gunumuzdeki dil yozlasmasini bazen hayretle ve ibretle ayni zamanda aci aci gulumseyerek dinlemekten oteye bir sey yapamamanin izdirabini yasiyorum. Su bizim gencligimizin kullandigi dile kulak misafiri olursaniz neredeyse “argo” konusamayani delikanlidan saymiyorlar. Yani dilimizi emanet edecegimiz genclik saf ari duru Turkce konusmak yerine daha argolasmis bir Turkce'yi sahiplenmeye calsiyor. Iste bana cok ilginc gelen argo ve yerli yerinde kullanilmayan bir kac sozcukten ornekler vermeye calisacagim.

Ornegin muhabbetin adini GEYİK koymuslar. Bizim bildigimiz muhabbet; insanlarin birbirleriyle tatli dil guler yuzle kirmadan dokmeden vurmadan vurusmadan adam gibi yaptiklari hos sohbetin adidir. Gel gorelimki simdilerde artik adam gibi sohbet kalmamis olsa gerekki sohbetin adini GEYIK koymuslar. Neden? Cunku sohbet adabi unutuldu dinleme adabi unutuldu bilen bilmeyen birbirine karisti. Agzi olan konusuyor kalemi olan yaziyor. Hani halk ozani Karacoglan ne guzel soylemis;

“Sarrafin bir yanlis bakisi kara tasi mucevhere denk tutar
Ustu basi duzgun olan cahiller kendisini alimlere eş tutar”


Geyik dedigimiz yaratik nasil muhabbet edebilirki? Olsa olsa boynozlari vardir birbirleriyle boynozlasarak muhabbet edebilirler.Yani boynozlu muhabbet! Muhabbetin sohbetin adini zamanimiz insanlarinin neden geyik koyduklarini simdi daha iyi anlayabiliriz sanirim. Oyleyse birakalim geyikler birbirleriyle geyikce boynozlu muhabbetler etsinler.

Bir baska anlayamadigim moda kelime “KOPMAK” gecenlerde genclerimizden birisi bir olay anlatiyor. Anlattigi olaya cok gulmus olmaliki ne kadar cok guldugunu soyle izah etmeye calisiyor:” Oyle bir seydiki “KOPTUM be abi yaa”. Once birsey anlamadim cunku hayli geri kalmisim. Ne kopmasi dedim arkadasim? Yani cok gulmus daha Tutrkcesi gulmekten kendinden gecmis. Bakin su Turkceye “KOPMAK”. Yahu kardesim ne kopmasi nerden koptun ipten kaziktanmi koptun nerden koptun nasil koptun kim kopardi yoksa armut gibi dalindan kopup duserek kendinimi paraladin nedir bu kopukluk??

Yine genclerimizin konusmalarindan sikca duyacaginiz baska bir sey daha. Eskiden guzel bir kiz goruldugunde soyle anlatilirdi: Ne guzel kizdi be abi harikulade bir guzellik ceylan gozlu selvi boylu kaşı gözü endamı... Allah ovmus yaratmis. Bu kizla evlenmek isterim. Yada bu kizla evleneyim yemeye ekmegim olmasin.......vs.
Bıraz daha gerıye gidildiginde zamanın ınsanları ilgi duydukları karsı cinse su sozlerle hislerini izhar ederlerdi:
“Gayem zat-ı alinizi taciz etmek degil efkar-ı umumiyede muhabbet kurmaktir. Cevabi müspetiniz kalb-i hazanimi tamir-i temin edeceginden desti muhabbetinize talibim.”

Turkulerimizde de:

Selvi boylum salinda gel
Bir bakisin omre bedel.....

Ela gozlum ben bu elden gidersem...... daha ne guzellikler siralayabiliriz..


Simdiki gencler hic bu kadar uzatmiyorlar ve butun iltifatlari bir kelimede toplamislar kendi aralarinda konusurlarken kulak misafiri olun “Manyak guzel” diye bir tabir cikarmislar. Bir kiz gordum “MANYAK guzeldi be abi ya” ben bu kiz kadar manyak bir guzel gormedim abi yok boyle bisey….)))
Yahu arkadasim hem manyak diyorsun hem de guzel diyorsun. Yani oldumu bu simdi? Neye benzedi peki? Bala tuz katarak yemeye benzedi. Simdi bunun hangi birini elestirirsiniz. Bir kere adamlarda zevk diye bir sey yokki. Harikulade ve muhtesem bir guzelligin adini MANYAK guzel koymuslar.

Sanirim bu gencler artik eslerine yada sevgililerine iltifat ederken ; “manyak guzelligine tav oldum manyak guzelim sen manyak bir guzelsin sendeki bu manyak guzellik hic kimsede yok sen dunyanin en manyak guzelisin senin gibi manyak bir guzel dunyada yok…… diyeceklerdir. Eee tabiki muhataplarida bu sozcuklere asina olunca aaaaa ne guzel iltifat ediyorsun diye yilisik yilisik sevineceklerdir. Iste hakaret sayilabilen bu sozcukler ne yazikki yeni nesil icin iltifat olarak algilanabiliyor.

Bununla beraber daha bir cok ornekler sayabiliriz. KIL oldum abi TÜY oldum abi kıllandim abi adam kılın teki yaa…. vs.

Kalin saglicakla
 
Top