Ardıç

ZeyNoO

V.I.P
V.I.P
Diğer İsimleri : Ar'ar, Ephel, Luniperus Communis, Juniperus, Baie de Genevrier

Botanik Bilgi :
Kozalaklılardan; 2-5 metre boyunda bir ağaçtır. Yaprakları ince, uzun, sivri ve güzel kokuludur. Meyveleri; siyah, parlak kozalak şeklindedir. Bunlara Ardıç tohumu da denilir. Kasım ve Aralık aylarında toplanıp, kurutulur. Bir çok türü vardır.

Bilinen Bileşimi : Esans, glikoz, sakaroz, juniperin, yünen, borneol, terpineol, izoborneol, kamforu, sidrol, dipenten, d-a pinen, a-felandren, reçinemsi madde, çeşitli asitler vb.

Özellilleri : Diüretik / idrar söktürücü, sudofifik / terletici, stomaşik / mideyi kuvvetlendirici, antiseptik / mikrop öldürücü, balgam çıkartıcı tesire sahiptir.

Faydaları​

  • Dallarından yapılan merhem deri üzerine sürülerek ovulursa, cilt hastalıklarına iyi gelir.
  • Ardıç terletici bir bitki olduğundan romatizma ve soğuk algınlığına iyi gelir.
  • Kandaki şeker miktarını düşürür.
  • Aybaşı ağrılarını dindirir, kadınlarda görülen beyaz akıntıyı keser.
  • Nefes kokularını giderir.
  • Kansızlığa iyi gelir.
  • İdrar söktürür.
  • Rendelenmiş meyveleri sirke içine konup bekletildikten sonra bir bezle alın üzerine sarılırsa baş ağrılarını giderir.
  • Taze meyvelerin ezilmesiyle elde edilen şurup öksürüğe çok iyi gelir.
  • Taze dallarının çayı zayıflamak için kullanılır.
  • Kanı temizler bunun için ilk gün 4 tane ardıç meyvesi yenilir. Sonra her gün bir tane artırılarak 12 gün devam edilir .On ikinci günün sonunda birer adet azaltılarak 12 günde böyle yemeye devam edilirse kanı temizler
  • Nasıl Kullanmalıyız : Hafifce dövülmüş meyvelerinden 1 çoba kaşığı 400 gr. kaynayan suya atılarak su ateşten indirilir. 2 saat demlendirilerek günde 4 defa yemeklerden önce içilir.
  • Yan Tesirleri : Böbrek hastalarına ve hamilelere yasak. 6 haftadan fazla kullanılmaz.
 
Top