• Merhaba Ziyaretçi.
    "Yapay Zeka Objektif " Fotoğraf Yarışması başladı. İlgili konuya  BURADAN  ulaşabilirsiniz. Sizi de bu yarışmada görmek isteriz...

Araştırmalara Güvenin / Derya Coşkundeniz

Papatya

V.I.P
V.I.P


0drLHeS.jpg


cgYcWtH.png


Çocuk yetiştirirken, pek çok üniversite ve bağımsız kliniklerin araştırmalarından haberlere daha çok dikkat kesiliyoruz. Ben de bugün, çeşitli kuruluşların araştırma haberlerine yer vereyim sizler için.

Müzik deyip geçmeyin

Hepimizin bildiği, bebeğe anne karnında klasik müzik dinletmenin, bebeği doğduktan sonra daha sakin yaptığı araştırmasının yanı sıra, yine bir müzik araştırmasıyla karşınızda bilim adamları. Bu araştırma Kanada’da yapılmış. Araştırmaya göre, 7 yaşından önce müzik dersi almaya başlayan çocukların beyni daha iyi gelişiyormuş. Kol ve bacakların tam kullanımı, yürüme, yemek yeme, merdiven çıkma gibi günlük hayatı sürdürmeye yarayan ve hareket yeteneğini sağlayan motor bölgelerdeki becerilerde, kalıcı ve etkili değişimler oluyormuş. Müzik de bir nevi matematik işidir. Beyni kuvvetlendirdiği bir gerçek.

Ünlü piyanist ve iki çocuk annesi Anjelika Akbar, piyanoyla doğar doğmaz tanışmış. Henüz birkaç aylıkken piyanoyu tanıyormuş. Annesi ona 2 yaşına geldiğinde notaları, isimleri ve dizilişlerini öğretmeye başlamış. 2,5 yaşında hepsini öğrenmiş bile. Anjelika Akbar kendi çocuklarına da aynı yaşlarda piyano ve nota eğitimi vermiş. Şimdi 4,5 yaşındaki oğlu Timur, tam 1 yıldır çello dersi alıyormuş. Şapka çıkarır, ayakta alkışlarım.

Zeka küpü bebekler

Bebeklerin sandığımızdan daha zeki olduğuyla ilgili bu araştırma da, Washington Üniversitesi’nde yapılmış. Araştırma sonucuna göre, 6 aylık bebeklerin, anlama ve mantık yürütme kapasitelerinin, sanıldığından daha yüksek olduğu ortaya çıkmış. Yeni geliştirilen bir cihaz sayesinde (Manyetoensefalografi – MEG) bebeklerin beyinlerinden verilen komutlar ve onların tepkileri arasındaki ilişkiler incelenmiş. Mimiklerle tepkileri ilişkilendiren testte, 7 aylık bebeklerin, tıpkı yetişkinler gibi yüzünde korku dolu ifade olanlara daha uzun süre baktığı tespit edilmiş.

MEG sonuçları aynı zamanda el çırpma komutunun, bebeğin beynindeki mutluluk- zevk alma bölümü tarafından verildiğini de ortaya koymuş. Deneyler aynı zamanda bebeklerin renk ve zevk algısının onuncu aydı geliştiğini de saptamış. Araştırmayı yürüten Patricia Kohl, yeni geliştirdikleri bu cihazla birlikte yürüttükleri deneylerin, otizmi önlemede de kullanılacağını bildirmiş. Yaşasın teknoloji demekten kendimi alamıyorum.

Dudak okuyan bebekler

Florida Atlantik Üniversitesi Çocuk Gelişimi Laboratuarı'nda yapılan çok yeni bir araştırmaya göre, bebekler 4. aydan itibaren konuşmacının gözlerine odaklanıyor, 6. aydan itibaren ise dudaklara da odaklanmaya başlıyorlarmış. Bu durum, özellikle 8. ayda daha da belirginleşmekle birlikte, 12. aydan itibaren ilgi odağı, konuşmacının ağız bölgesinden tekrar göz bölgesine kayıyormuş. Bebeklerimiz dudak okuyabiliyor sevgili anneler.

 
Top