Arap Yemekleri - Dünya Mutfağı

ZeyNoO

V.I.P
V.I.P
LÜBNAN ÜSULU KUZU TART

  • 1 adet soğan (yemeklik doğranmış)
  • 1 kg kuzu kıyma
  • 3 çorba kaşığı yoğurt
  • 1 çorba kaşığı tahin
  • 1/2 adet limon suyu
  • 1 çay kaşığı toz yeni bahar
  • 1 çay kaşığı toz kakule
  • 1 çorba kaşığı şam fıstığı
  • 1 çay kaşığı summak
  • 3 su bardağı un
  • 1 çay bardağı ayçiçek yağı
  • 1 su bardağı ılık süt
  • 1 çay kaşığı kuru maya (ılık suda eritilmiş)

Kıyma ve soğanlar renk değiştirinceye kadar tencerede pişirilir.
Ardından yoğurt,tahin,şam fıstığı,limon suyu,baharatlar,tuz ve karabiber ilave edilerek 2 dakika daha kısık ateşte pişrilir ve kenara alınır.
Hamuru hazırlamak için un,süt,yağ ve maya karıştırılır ve üstü kapalı bir şekilde oda sıcaklığında 45 dakika dinlendirilir.
Dinlenen hamur ceviz büyüklüğünde toplara ayrılırak düzleştirilir.
Orta kısımlarına kıyma karışımı yayılır ve 180 derece de hamurların alt kısımları kahverengi olana kadar pişirilir.
 

ZeyNoO

V.I.P
V.I.P
FAS ÜSULU TAVUK BUT

  • 5 adet tavuk but
  • 1 çay kaşığı tatlı biber
  • 1 çay kaşığı kimyon
  • 1 çay kaşığı zerdeçal
  • 2 diş sarımsak (ince dilimlenmiş)
  • 1 çay kaşığı zencefil (ince doğranmış)
  • 1 çay kaşığı tarçın
  • 1 adet limon suyu
  • 1/2 bardak tavuk suyu
  • 1/2 çorba kaşığı un


Tüm baharatları ve unu karıştırın.
Limon suyu ve tavuk suyunu baharat karışımına ilave edin. Elde ettiğiniz karışıma tavukları ekleyerek buzdolabında en az 1 saat dinlendirin.
Tavukları suyuyla beraber fırın kabına alın.
170 derecede ağzı kapalı bir şekilde 25 dakika pişirin.Daha sonra ağzını açın ve 10 dakika daha pişirin.
 

ZeyNoO

V.I.P
V.I.P
BALIKLI KUSKUS (FAS)

  • 1 çay bardağı kuskus
  • 2 kutu konserve ton balığı
  • 3 taze soğan
  • 2 yumurta (katı haşlanmış)
  • Mayonez
  • Tuz
  • Dereotu

Kuskusu haşlayın, süzün ve soğutun.Yumurtalarınızı katı haşlayıp, minik doğrayın..Derince bir kaseye mayonez, ince kıyılmış taze soğan ve dereotunu alın. Yağı süzülmüş ton balıklarını ekleyin, çatalla liflerine ayırın. Malzemelerinize yumurta ve kuskuslarınızı ekleyin, tuzunu ayarlayın. Tüm malzemeyi iyice karıştırın.
 

ZeyNoO

V.I.P
V.I.P
EKŞİLİ ARAP ÇORBASI

  • 2 su bardağı kırmızı mercimek
  • Yarım su bardağı pirinç
  • 2 adet limonun suyu
  • Yarım su bardağı haşlanmış nohut
  • 6 diş sarmısak
  • 1 yemek kaşığı kuru nane
  • 1 çay bardağı sıvıyağı
  • 10 dal ıspanak

İlk olarak ıspanakları iyice yıkayalım ve suyunu süzdürelim. Sonra yapraklarını küçük küçük doğrayalım. Mercimek ve pirinci bir tencerede, yeterli tuz ve üzerine çıkacak kadar su ilave ederek kaynatalım. Kaynamaya başladığı zaman haşlanmış nohutları ilave edelim. Diğer yandan limonların suyunu sıkıp, sarmısakları havanda dövelim. Mercimek ve nohut, pirinç iyice yumuşadığında doğradığımız ıspanak yapraklarını ilave edelim. 12-15 dakika kaynadıktan sonra limon suyunu ekleyip, tencerinin altını kapatalım. Bir tavaya sıvıyağı koyalım ve dövülmüş sarmısakları sararana dek kavuralım. İçine bir yemek kaşığı kuru nane ekleyip, ateşten alalım. Bu karışımı çorbanın üzerine gezdirelim ve çorbamızı sıcak sıcak servise sunalım.
 

ZeyNoO

V.I.P
V.I.P
ŞAM USULÜ EKMEK SALATASI

  • 1 cm kalınlığında ve toplamı 200 gram civarında kabuksuz ekmek dilimleri
  • 1 baş sarımsak
  • 1 adet limon
  • 1 demet doğranmış maydanoz
  • 1 avuç taze nane yaprağı
  • 1 fincan zeytinyağı
  • 2 adet salatalık
  • 200 gram domates
  • 1 Tutam Tuz ve karabiber


Ekmek dilimlerini küçük parçalara ayırın. Domatesleri çok ince doğrayın. Kabuğuyla birlikte küçük küpler halinde doğradığınız salatalıklarla, yine çok ince doğradığınız maydanoz ve naneyi, soyarak ezdiğiniz sarımsağı, bir kapta biraraya getirin. Buna ekmekleri ilave edin. Üzerine zeytinyağı dökün. Limon sıkın. Hafifçe karıştırıp buzdolabına kaldırın. İyice soğuduktan sonra servis yapabilirsiniz.
 

ZeyNoO

V.I.P
V.I.P
TANCA SIĞIRI (FAS)

  • 2,5 kg sığır nuarı (haşlanıp soğutulmuş)
  • 1 tatlı kaşığı tereyağı
  • 5 su bardağı et suyu
  • 15 gr (3 yaprak) jelatin
  • 2 yumurtanm akı
  • 1 tatlı kaşığı limon suyu
  • 1 küçük defne yaprağı
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı karabiher

Büyük bir pasta kalıbını bir tatlı kaşığı yağla yağlayınız.
Et suyunu tencereye koyup ısıtınız. Jelatini 4 çorba kaşığı et suyunda eritip, tencereye dökünüz. Yumurta aklarını, yumurta teliyle kar haline gelene kadar dövünüz. Kar haline gelmiş yumurta aklarını, limon suyunu, defne yaprağını, tuzu ve biberi et suyuna ekleyip orta ateşte kaynatınız. Tencereyi ateşten alıp, 5 dakika soğumaya bırakınız.
Bir süzgecin içine tülbent koyup, et suyunu tülbentten büyük bir kaseye süzünüz. Büyük bir kalıbın dibine süzülmüş et suyundan biraz koyup, buzdolabında 30 dakika, donana kadar bekletiniz. Kalıbı buzdolabından alıp, eti ince dilimleyerek, donmuş et suyunun üstüne sebzelerle birlikte kat kat (en üstte et dilimleri tabakası olacak biçimde) döşeyiniz. Kasedeki süzülmüş et suyundan 2 bardak ayırıp, küçük bir tencerede ağır ateşte eritiniz. Eriyince tencereyi ateşten alıp, buz dolu bir kaseye oturtarak karıştırınız. Donmaya yaklaşınca 1/3'ünü kalıptaki etin üstüne dökünüz. Kalıbı yeniden buzdolabına koyup, 10 dakika bekletiniz. Tenceredeki kalan et suyunun yarısını küçük bir kaba koyup, ağır ateşte eritiniz. Eriyince kabı ateşten alıp, buz dolu kaseye oturtarak karıştırınız. Kalıbı buzdolabından alıp, kaptaki donmaya yüz tutmuş et suyunu üstüne dökünüz. Kalıbı yeniden buzdolabına koyup 10 dakika bekletiniz. Aynı işlemi tencerede kalan et suyuyla tekrarlayıp, kalıbı buzdolabına kaldırınız. Büyük kasede kalan yaklaşık 2+1/2 su bardağı et suyunu da buzdolabına kaldırarak, 1 saat kadar iyice donmasını bekleyiniz. İyice donunca kalıbı ve et suyu kasesini buzdolabından alınız. Kasedeki donmuş et suyunu küçük parçalara kesiniz. Kalıbı bir servis tabağına tersyüz edip, donmuş eti soğutulmuş bir servis tabağına çıkarınız. Kestiğiniz donmuş et suyu parçalarıyla servis tabağınızın kenarlarını süsleyerek, servis ediniz.
 

ZeyNoO

V.I.P
V.I.P
ARAP ÇORBASI

  • 2 su bardağı kırmızı mercimek
  • 1/2 su bardağı pirinç
  • 1 limon suyu
  • 1 çay bardağı haşlanmış nohut
  • 4 diş sarımsak
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 10 su bardağı su
  • Yeterli tuz, nane


Mercimek ve pirinci yeterli tuz ve su ilave ederek kaynatın, kaynamaya başlayınca nohutu ekleyin. Diğer taraftan limon suyunu hazırlayın ve sarımsakları dövün. Çorba 1-2 taşım kaynamaya başladığında limon suyunu ilave edin. Tencerenin altını kapatın. Ayrı bir kapta sarımsakları kavurun. Nane ile beraber çorbaya ekleyin ve servis yapın.
 

ZeyNoO

V.I.P
V.I.P
TABOULE (LÜBNAN)

  • 1 ½ çay bardağı Bulgur
  • 2 demet Maydanoz
  • 3 adet Domates
  • 1 adet Soğan
  • 1 adet Limonun Suyu
  • İki buçuk çorba kaşığı Zeytinyağı
  • Taze Nane
  • Tuz

Öncelikle bulguru suyunu çekene kadar haşlayın.
Domatesi küçük küpler biçiminde doğrayın. Maydanozu, soğanı ve naneyi incecik kıyın. Bulgurla karıştırın. Tuzunu katın. Limon suyu ve zeytinyağını üzerine
gezdirin. İyice harmanlayıp servis yapın.
 

ZeyNoO

V.I.P
V.I.P
ŞARK FONDÜSÜ
  • 1 kg bonfile
  • 1 diş sarımsak (ortadan 2'ye kesilmiş)
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1/2 su bardağı Bernez sos
  • 4 çorba kaşığı taze soğan (kıyılmış)
  • 8 çorba kaşığı kızarmış ekmek
  • 1250 gr (6+1/4 su bardağı) et suyu

Mayonezi:
  • 1 yumurtanın sarısı
  • 1 kahve kaşığı tuz
  • 1 kahve kaşığı karabiber
  • 1 tatlı kaşığı hardal
  • 1/2 su bardağından biraz fazla zeytinyağ
  • 1/2 limonun suyu
  • 1 çorba kaşığı kırmızıbiber


Mayonezi hazırlamak için, küçük bir kasede yumurta sarısı, tuz, biber ve hardalı karıştırınız. Yumurta teli ya da elektrikli çırpıcıyla, bütün malzeme iyice karışana kadar çırpınız. Zeytinyağı damla damla, sürekli çırparak ekleyiniz. (Yağı çok yavaş damlatınız, yoksa mayoneziniz kesilebilir. Mayonez koyulaşınca, yağı biraz daha hızlı eklemeye devam edebilirsiniz.) Mayonezin çok koyu olmasını ya da kesilmesini önlemek için zaman, zaman birkaç damla limon suyu ekleyiniz. Bütün zeytinyağı karıştırıldıktan sonra, kalan limon suyunu ve kırmızıbiberi ekleyip, mayonezi bir kenara bırakınız.
Bonfilelere yarıya kesilmiş sarımsağı sürüp, üstüne tuz ve biberi serpiniz. Bonfileleri 1,5 cm'lik kuşbaşı parçalara kesip, büyük bir servis tabağına yerleştiriniz.
Bernez sosu, kıyılmış taze soğanları, kızarmış ekmekleri ve hazırladığınız mayonezi ayrı ayrı küçük servis kaselerine koyup, garnitür kaselerini bir kenara bırakınız.
Orta boy bir tencerede et suyunu harlı ateşte kaynatınız. Et suyunu fondü kasesine döküp, kaseyi ispirto ocağının üstüne oturtunuz. Et suyu yeniden kaynayınca, kuşbaşı etleri kendi çatallarına ya da şişlerine geçirip, suya batırarak haşlayınız. Mayonezi ve garnitürlerini yanında servis ediniz.
 

ZeyNoO

V.I.P
V.I.P
ŞAM ŞEKERİ

  • 240 gr (1 su bardağı) şeker
  • 1/2 su bardağından biraz fazla su
  • 1/2 limonun suyu
  • 125 gr (1 su bardağı) kakao
  • 180 gr (1 su bardağı) ceviz (dövülmüş)
  • 60 gr (1/3 su bardağı) badem (dövülmüş)
  • 60 gr (1/3 su bardağı) kuru üzüm
  • 60 gr (1/3 su bardağı) limon kabuğu şekerlemesi (ince kesilmiş)
  • 60 gr (1/2 su bardağı pudra şekeri

Şeker ve suyu büyük bir tenceye koyup, ağır ateşte şeker eriyinceye kadar karıştırınız. Ateşi yükseltip, şeker ağda kıvamına gelinceye kadar kaynatınız. (Soğuk suya damlatılan şekeri parmaklarınız arasına alıp çektiğinizde, iplik haline gelmelidir.) Limon suyu, kakao, ceviz, badem, üzüm ve limon kabuğu şekerlemesini ekleyiniz.
Ateşi orta sıcaklığa getirip sürekli karıştırarak, karışım katılaşıncaya kadar pişiriniz. Tencereyi ateşten alıp, 5 dakika soğutunuz.
Tezgaha pudra şekerini serpiniz. Kakaolu karışımı tancereden pudra şekerinin üstüne kazıyarak çıkarınız. Ellerinizle karışımı 4 santim kalınlığında ve 40 cm uzunluğunda bir rulo haline getirerek, bir kenarda ılınmaya bırakınız.
Ilınmış ruloyu alüminyum kağıda sarıp buzdolabında 1 saat, katılaşıncaya kadar soğutunuz. Ruloyu buzdolabından alarak, alüminyum kağıdı çıkarıp atınız. Ruloyu keskin bir bıçakla 1,5 cm'lik dilimlere kesip, dilimleri bir servis tabağına dizerek, servis ediniz.

Not: Klasik bir Ortadoğu tatlısı olan Şam şekeri alüminyum kağıda sarılıp birkaç hafta saklanabilir.
 
Top