• Merhaba Ziyaretçi.
    "Yapay Zeka Objektif " Fotoğraf Yarışması başladı. İlgili konuya  BURADAN  ulaşabilirsiniz. Sizi de bu yarışmada görmek isteriz...

Araçlarda Yakıt Tüketimini Azaltmak İçin 8 Tüyo

Enda

Neylersin!!!
V.I.P
Otomobil alırken insanların kafasını en çok kurcalayan durumlardan biri, otomobilin gücünün yanında harcadığı yakıttır. Ülkemizdeki akaryakıt fiyatları göz önünde bulundurulduğunda, Türk insanının belki de en başta baktığı özellik, şehir içi ve şehir dışı yakıt tüketimi olabilir. Bugün sizlere, yakıt tüketimini olabildiğince azaltmanız için uygulamanız gereken birkaç tüyo vereceğiz.

Kimi insanlar tutkusundan, kimi insanlar ise ihtiyaçtan ötürü otomobil kullanırlar. Bu iki topluluğun ortak buluştuğu nokta ise, kullandıkları otomobillerin yakıt tüketimi olabilir. Özellikle Türkiye gibi yakıt fiyatlarının uçuk olduğu noktalarda insanların en öncelikli sorunu haliyle yakıt tüketimi oluyor. Sizler için hazırladığımız bu listedeki tüyoları uygulamanız otomobilinizin cüzdanınıza verdiği zararı bir nebze azaltmanıza yardımcı olacaktır.

Hızınıza dikkat edin
Hızlanmaya dikkat edin


Yakıt tasarrufu sağlamanın en bilinen ve en pratik yolu, hızınızı azaltmaktır. Otomobili ne kadar hızlı kullanırsanız, yakıt tüketimi de aynı şekilde artacaktır. Dikkat edilmesi gereken bir nokta ise, uzun yollarda çok düşük hızla seyahat etmek de fazladan yakıt tüketimine neden olabilir. Bu nedenle uzun yollarda 90-100 km/s civarında seyir halinde olmanız yararınıza olacaktır.

Klima kullanımı
Klima açıldığı zaman motor ekstra olarak güç sarf edecektir ve bu da yakıt tüketiminin artmasına neden olacaktır. Özellikle yaz aylarında bunaltıcı sıcakların üzerine bir de trafik eklendiğinde, klimayı açmadan duramayabilirsiniz. Böyle durumlarda klimayı düşük hızlarda açmayı tercih edebilirsiniz.

Aracınızın bakımına özen gösterin
araç bakımı


Aracın verimli ve düzgün çalışabilmesi için bakımlarını düzenli olarak yapın. Kirli ve tıkalı hava ve yağ filtreleri, kötü ve kirli yağ kullanımı motorunuzun düzgün çalışmasına engel olur ve yakıt tüketimini arttırabileceği gibi sorunlara da yol açabilir. Motorunuzu temiz ve bakımlı tutmak, %4 oranında yakıt tasarrufu sağlayacaktır.

Gereksiz yükleri aracınızda tutmayın
Aracınızın ağırlığı ne kadar fazla olursa, motor da ivmelenme hareketini yapmak o kadar fazla güç sarf edecektir. Özellikle İstanbul gibi trafiğin çok fazla olduğu yerlerde bu şekilde dur kalk yapmak, yakıt tüketimini önemli ölçüde arttıracaktır.

Lastik basıncına dikkat edin
lastik basıncı


Lastiklerinizin yetersiz hava basıncı ile şişirilmiş olması, büyük bir tehlike kaynağıdır. Fren mesafesinin artması, yol tutuşunun azalması gibi sebeplerle potansiyel kaza riskini önemli derecede arttıran yetersiz hava basıncı, yakıt tüketimini de önemli ölçüde arttırır. Lastiklerin yeterli hava basıncına sahip olmaması, motorunuzun daha fazla güç harcamasına sebep olacaktır ve bu da yakıt tüketiminin artmasına neden olacaktır. Düzenli olarak lastik basıncınızı kontrol etmenizi ve gerektiğinde lastikleri üreticinin belirttiği hava basıncı ile şişirmenizi öneririz.

Aracınızı rölantide çalıştırmayın
Aracı rölantide çalıştırmak, bazı kullanıcılar tarafından sanıldığının aksine yakıt harcamaya devam eder. Eğer bir yerlerde durup bekleyecekseniz, aracınızı rölantide çalıştırmak yerine kontağı kapatın ve hareket edeceğiniz zaman tekrar çalıştırın.

Ani hızlanmalar yapmayın
ibre


Motora aniden yük bindirmek ve aniden hızlanmaya çalışmak, motorun daha fazla yakıt tüketmesine sebep olur. Yüksek devirlerde ve yüksek hızlarda motor, daha az verimli çalışarak daha çok güç sarf ederek maksimum yakıta ihtiyaç duyar. Gaz pedalına yüklenmektense daha aşamalı bir şekilde hızlanmak ve aracı yüksek devirlerde kullanmamak önemli ölçüde yakıt tasarrufu sağlayacaktır.

Ani frenlemelerden kaçının
Ani frenlemeler ve hızlı manevralar, yakıt tüketimini artıracaktır. Bunu engellemek için durmanız gereken zamanı önceden kestirip yavaş bir frenleme yapmanız %20’den fazla yakıt tasarrufu sağlayacaktır.
 

GeceYolcusu

Özel Üye
Özel üye
Yeni cikan arabalarda bu sayilanlarin pek cogu otomatikman var zaten mesela kirmizi isikta beklerken araba istop ediyor ve yesil yandigiginda gazpedalina dokaninca otomatik calisyor. Veya uzun yolda belli bir sürate ayarlayip gaz pedali kullanilmadiginda daha az yakit tüketiyorlar. ama tabi hepside otamatik degil bazilarinada kendimiz dikkat edecegiz Tesekkürler paylasim icin
 

yilmaz27

Ne Mutlu Türküm Diyene
Site Yetkilisi
Süper Moderatör
yeni çıkan teknolojiler şoförü uyuşuk hale getirdigi icin yinede tam güven memek gerekir
 

yesim434

Hırçın Karadeniz Kızı Biricik Yeşim
AdminE
Bu Ayın Lideri
Aslında en karlısı arabayı çekeceksin parka halk taşimaçıları kullanacan. Bu pahalılıkta ne yaparsan yap. Önünü alamazsın arabaya benzin alayım lüks yaşayım dersen aç kalırsın 🤨
 

yilmaz27

Ne Mutlu Türküm Diyene
Site Yetkilisi
Süper Moderatör
burda biletler 9 euro aylik istedigin her yere gidebilyirosun tüm almanya ici gecerli

tren ,tramvay,otobüs hangisini isersen bin
 
Top